Cazurile de HIV/SIDA și hepatite au crescut cu 30% după pandemie. Dr. Marinescu spune care sunt cauzele

Cazurile de HIV/SIDA și hepatite au crescut cu 30% după pandemie. Dr. Marinescu spune care sunt cauzele

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist şi director medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, atrage atenția că tot mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în această perioadă cu HIV/SIDA, cu 20-30 % mai mulţi faţă de anii de dinainte de pandemie, mulţi dintre ei fiind tineri.

Fenomenul a apărut pentru că în pandemie oamenii nu au mai mers spre spitale pentru controale şi diagnostic iar acum ajung la unităţile medicale cu alte probleme de sănătate şi descoperă că au şi această afecţiune, în urma testelor.

ADVERTISING

„Din păcate, cei aproape 3 ani de pandemie înseamnă printre altele şi subdiagnosticarea pentru infecţiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienţii s-au infectat dar nu au ajuns la spital şi atunci nu au avut un diagnostic, din păcate. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat şi chiar în anii care urmează să fie o creştere clară. (...)

Nu are rost să discutăm de anii de pandemie, pentru că acolo ne-am apropiat de 0, apropo de diagnostic pentru pacienţii noi cu infecţie HIV. Comparând cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie este o creştere care înseamnă cel puţin 20-30% şi lucrurile acestea se vor vedea mult mai bine în viitorul apropiat. Deocamdată, încă discutăm totuşi de pandemie, încă nu este suficient timp astfel încât aceste persoane să fie diagnosticate.

ADVERTISING

Lucrurile se întâmplă cam în felul următor: ajung la spital nu pentru că fac un screening, din păcate, că în mod normal ar trebui să pui diagnosticul în cazul unui screening şi în cazul persoanelor care au un comportament la risc cum sunt consumatorii de droguri, cu atât mai mult ar trebui să se facă testările frecvent.

Ajung cu alte probleme de sănătate şi cu acea ocazie realizează că de fapt sunt complicaţii chiar şi importante pentru infecţia HIV/SIDA. Situaţia pe care o aveam în urmă cu mulţi ani, când pacienţii ajungeau târziu şi când diagnosticul de infecţie HIV era pus când din păcate existau complicaţi, acel late-presenter revine şi acum. Nu se întâmplă cu aceeaşi frecvenţă, dar se întâmplă şi trag un semnal de alarmă din punctul acesta de vedere”, a declarat dr. Marinescu.

ADVERTISING

Medicul a adăugat că la fel stă situația și în cazul hepatitelor B și C și insistă pe importanța consultării medicului la orice fel de simptome și testării regulate a pacienților ale căror comportamente îi plasează în grupa de risc. Speranţa de viaţă scade cu cât afecţiunea este descoperită mai târziu.

Dr. Adrian Marinescu spune că în următorii ani vor veni din urmă cazurile nedepistate la timp în perioada pandemiei, fie că este vorba despre diagnostice noi, fie că este vorba despre afecţiuni deja existente netratate corespunzător.

„Să sperăm că recuperăm şi că lucrurile vor intra în normal”, a conchis medicul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇