Prima femeie care s-a vindecat de HIV. Metoda este revoluţionară

Prima femeie care s-a vindecat de HIV. Metoda este revoluţionară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au anunțat că au vindecat de HIV o femeie, folosind o nouă metodă de transplant de celule stem. Este a treia persoană care s-a vindecat de această boală, dar prima femeie şi cu un tratament revoluţionar.

Femeia metisă, care avea și leucemie, a primit de la un donator un transplant de sânge din cordonul ombilical, care este mai ușor de găsit decât celulele stem folosite în transplanturile de măduvă osoasă, scrie New York Times.

A primit și sânge de la o rudă apropiată pentru a-și întări sistemul imunitar în vederea transplantului.

ADVERTISING

„Faptul că este de rasă mixtă și că este femeie este foarte important din punct de vedere științific și foarte important în ceea ce privește impactul asupra comunității”, a spus dr. Steven Deeks, expert în SIDA la Universitatea din California, San Francisco.

Femeia, care nu a vrut să-și dezvăluie vârsta exactă, a fost diagnosticată cu HIV în iunie 2013, iar medicamentele i-au menținut nivelurile de virus scăzute. În martie 2017, a fost diagnosticată cu leucemie acută.

Infecția cu HIV se crede că progresează diferit la femei decât la bărbați. În timp ce femeile sunt mai mult de jumătate din cazurile de HIV din lume, ele reprezintă doar 11% dintre participanții la studiile de vindecare.

ADVERTISING

La nivel mondial, aproape 38 de milioane de oameni trăiesc cu HIV, iar circa 73% dintre ei primesc tratament.

Iar un transplant de măduvă osoasă nu este o opțiune realistă pentru majoritatea pacienților. Astfel de transplanturi sunt extrem de invazive și riscante, așa că, în general, sunt oferite doar persoanelor cu cancer care au epuizat toate celelalte opțiuni de tratament.

Au fost cunoscute doar două cazuri de infecție cu HIV vindecate pana acum. Ambii pacienți, bărbați, au primit transplant de măduvă osoasă de la donatori.

ADVERTISING

Dar în cele două cazuri, după transplanturile de măduvă osoasă, ambii bărbați au suferit efecte secundare, inclusiv o afecțiune în care celulele donatorului atacă corpul primitorului.

Unul dintre ei a slăbit aproape 70 de kilograme după transplant și a dezvoltat o pierdere a auzului.

În schimb, femeia metisă a părăsit spitalul după 17 zile de la transplantul de sânge din cordonul ombilical, fără nicio reacție adversă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇