O variantă extrem de virulentă a HIV s-a răspândit în Olanda. O veste rea și una bună

O variantă extrem de virulentă a HIV s-a răspândit în Olanda. O veste rea și una bună
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O variantă extrem de virulentă a HIV a fost descoperită în Olanda, anunță oamenii de știință. Chiar dacă anunțul ar putea suna îngrijorător, există și o parte pozitivă. Studiul acestei variante oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care pot evolua virusuri precum cel care se află în spatele Covid-19.

Cercetarea de față demonstrează faptul că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Big Data al Universităţii Oxford, care au anunţat descoperirea împreună cu colegii olandezi în revista Science, au declarat însă că varianta VB nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, deoarece terapia antiretrovirală folosită în mod curent pentru tratarea persoanelor cu HIV funcţionează eficient împotriva acesteia.

ADVERTISING

De altfel, varianta a început să circule în Olanda în anii 1990. Însă e clar că răspunde la tratamentele existente şi, datorită eforturilor țării de a controla boala, aceasta este în declin încă din 2010, relatează IFL Science.

În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă de HIV, majoritatea bărbați gay, doar patru dintre ele în afara Olandei (în Belgia şi Elveţia).

Virusul HIV este în continuă schimbare, astfel încât fiecare persoana infectată are o versiune uşor diferită, ceea ce în majoritatea cazurilor nu contează. Însă varianta nou descoperită are peste 500 de mutaţii.

ADVERTISING

„Descoperirea unei noi variante este normală, însă găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este. Cu atât mai puţin cu o virulenţă crescută”, a declarat Chris Wymant, om de știință implicat în studiu.

Cercetătorii nu au putut explica ce mutaţii specifice ale variantei VB au cauzat virulenţa ridicată a acesteia sau prin ce mecanism. Ei speră ca studiile viitoare să poată răspunde la aceste întrebări.

„Este vorba despre un avertisment, nu ar trebui să fim niciodată prea îndrăzneţi şi să presupunem că un virus va evolua pentru a deveni mai benign”, a subliniat Chris Wymant.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇