Un om pus în funcție de Dăncilă și demis de Orban a fost detașat dintr-o comună suceveană la primăria lui Nicușor Dan

Un om pus în funcție de Dăncilă și demis de Orban a fost detașat dintr-o comună suceveană la primăria lui Nicușor Dan

Consilierul general Nicorel Nicorescu (USR PLUS) a anunțat pe rețelele de socializare că Primăria Capitalei și-a adus, prin detașare, dintr-o primărie de comună din Suceava, un expert care anterior a fost promovat în funcții de publice de Viorica Dăncilă.

„Speram să nu văd în acest mandat astfel de «colegi» angajați de către Primăria Generală.

Detașări de la Primăria Hănțești, județul Suceava, direct la Primăria Capitalei, fără concurs prin numiri politice.

Cum s-au terminat specialiștii profesioniști în domeniul «Relația cu ONG, Sindicate și Patronate» din București pentru a apela la astfel de personaje precum Costache Gabriel?”, a scris Nicorel Nicorescu, pe Facebook.

Speram să nu văd în acest mandat, astfel de "colegi" angajați de către Primăria Generală.Detașări de la Primăria...

Publicată de Nicorel Nicorescu pe Miercuri, 29 septembrie 2021

Potrivit lui Nicorescu, această decizie de detașare a lui Gabriel Costache a fost semnată deja de Nicușor Dan.

ADVERTISING

Iar potrivit informațiilor obținute de Spotmedia.ro respectiva decizie e foarte recentă, fiind înregistrată la instituția condusă de Nicușor Dan marți, 28 septembrie.

Cine e Gabriel Costache și ce va face la PMB

Gabriel Costache menționează, în CV-ul său, că a terminat Sociologie la Iași. A făcut mai multe studii post universitare, printre care și unele la Colegiul Național de Apărare.

Și a ocupat, de-a lungul timpului, mai multe funcții. Printre altele – potrivit CV-ului său - a fost manager de proiect la Adevărul, în Iași, consilier de europarlamentar, consilier la Ministerul Afacerilor Externe și purtător de cuvânt la Prefectură (tot la Iași).

ADVERTISING

Pe 15 august 2019, presa din Suceava anunța că Viorica Dăncilă l-a numit pe Gabriel Costache în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială și în Sistem Dual din România.

Costache și-a păstrat funcția până în ianuarie 2020, când a fost demis de Ludovic Orban, la acea vreme premier al României.

Orban-eliberare-functie-Gabriel-Costache

La acea dată, potrivit newsbucovina.ro, Costache spune că guvernul de dreapta se pregătește să desființeze Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială și în Sistem Dual din România.

Potrivit celor mai recente declarații de avere și interese pe care le-am găsit pe site-ul ANI, Gabriel Costache a fost președinte al PES Activists, din cadrul PSD Suceava.

ADVERTISING

Costache a lucrat o vreme la Primăria Hănțești, o comună cu circa 3.600 de locuitori, care nu are nici măcar site propriu (în schimb, are pagină de Facebook).

Spotmedia.ro l-a întrebat pe primarul comunei Hănțești, Daniel Olariu, cu ce s-a ocupat Gabriel Costache la o primărie mică, în condițiile în care experiența pe care acesta o menționează în CV ține de Ministerul de Externe, de Parlamentul European, de comunicare și presă, de sondaje de opinie etc.

Olariu ne-a spus că Gabriel Costache se pricepe la fonduri europene și că îl ajută, în condițiile în care Primăria Hănțești vrea să acceseze fonduri europene.

”Da, e detașat. Dar nu contează asta. Ne poate ajuta în continuare și de acolo. Poate chiar mai bine, că e la București. Ora exactă se dă la București, nu la Hănțești.

Că nu vine nimeni aici să îți spună: uite, sunt bani, fă și tu un proiect! Nici primarii între ei nu se anunță.

Și eu vreau să accesăm PNRR”, a spus primarul, contactat telefonic de Spotmedia.ro.

Potrivit dispoziției de detașare, la PMB, Gabriel Costache ar urma să fie expert, cu grad profesional principal și gradația 2 în cadrul Direcției Relația cu ONG, Sindicate și Patronate.

Va încasa salariu (în cuantum net de circa 4.000 de lei, din informațiile Spotmedia.ro) și spor de condiții vătămătoare de muncă, așa cum primesc toți cei circa 1.000 de angajați ai PMB, în ciuda faptului că lucrează într-o clădire nouă, a cărei modernizare s-a terminat în 2016.

Potrivit site-ului PMB, această direcție în care va lucra Gabriel Costache este condusă acum de Gabriela Alina Andrei.

Spotmedia.ro a solicitat PMB informații cu privire la modul în care a fost recrutat Gabriel Costache de la o primărie care nu are nici măcat site propriu.

Am întrebat și cine a solicitat și cine a decis ca acesta să fie detașat, dar și care au fost criteriile în baza cărora a fost ales.

De asemenea, am întrebat de ce nu s-a organizat un concurs pentru ocuparea funției pe care este acum detașat Gabriel Costache.

Dacă instituția ne va oferi răspunsuri relevante, vom reveni cu detalii.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇