Surse: Iohannis, discurs în plenul Parlamentului European

Surse: Iohannis, discurs în plenul Parlamentului European

Înainte de Congresul PPE care va avea loc la București și la care va participa și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Klaus Iohannis ar putea să țină un discurs în plenul forului european, care se va reuni la Strasbourg, în perioada 5 – 8 februarie, arată surse coroborate pentru Spotmedia.

Este o cutumă ca șefi de stat și de guvern să transmită mesaje în plenul Parlamentului European.

Cel mai probabil, Klaus Iohannis va fi prezent în ziua de 7 februarie, arată sursele consultate de Spotmedia.ro, dar nu sunt stabilite detalii privind agenda.

ADVERTISING

Discursul va avea loc în cadrul dezbaterii „This is Europe”, un eveniment în cadrul cărora Parlamentul European invită liderii statelor UE să împărtășească viziunea lor asupra provocărilor cu care se confruntă blocul comunitar și soluțiile pe care ei le văd aplicabile.

În octombrie 2018, preşedintele României a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei, dar perioada care urmează este una cu semnificație politică importantă, pentru că pregătește practic alegerile europene din iunie, primul scrutin după crizele succesive prin care a trecut UE, cu o pandemie și două războaie, care au implicat-o într-un fel sau altul, pe agendă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Conform unor informaţii apărute în spaţiul public, în PNL a fost discutată varianta în care funcţia de preşedinte al Consiliului European ar putea fi preluată de preşedintele Klaus Iohannis, actualul ocupant, Charles Michel, anunţându-şi intenţia de a candida pentru Parlamentul European.

În acest caz, ar urma o demisie a preşedintelui Iohannis, în luna iunie, înainte de încheierea mandatului la Cotroceni, iar, conform Constituţiei, postul ar fi ocupat, interimar, de preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu Klaus Iohannis despre funcţia de preşedinte al Consiliului European care ar putea reveni României. Șeful Executivului susţine că este o şansă reală, pentru că avem un culoar bun, iar Iohannis ar putea prelua această poziţie în luna mai.

În schimb, vicepreşedintele PNL Gheorghe Falcă spune despre acest scenariu că negocierile vor avea loc abia după alegerile europene din iunie, acum fiind doar tatonări.

Citește și analiza Ioanei Ene Dogioiu pe această temă: Fantezii liberale cu demisia lui Iohannis. De ce scenariul plecării la șefia Consiliului European are șanse spre zero


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇