Summit UE pe 25 mai: Pandemia, tensiunile cu Rusia şi lupta împotriva modificărilor climatice, printre principalele subiecte

Summit UE pe 25 mai:  Pandemia, tensiunile cu Rusia şi lupta împotriva modificărilor climatice, printre principalele subiecte

Un summit UE urmează să aibă loc la 25 mai la Bruxelles, pe tema luptei împotriva pandemiei Covid-19, tensiunilor cu Rusia şi luptei împotriva modificărilor climatice, a anunţat Consiliul European.

Acesta va fi cu prezența fizică la întâlniri, conform AFP.

Campaniile de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi un certificat sanitar - care ar urma să intre în vigoare la sfârşitul lui iunie, înaintea sezonului estival - ar urma să se afle între subiectele summitului.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, vineri, că speră să poată atinge în iulie obiectivul - stabilit iniţial în septembrie - al vaccinării a 70% dintre adulţi în UE.

De asemenea, summitul are loc în contextul în care relaţiile UE cu Moscova se află într-o fază de tensiuni pe tema Ucrainei, a dosarului Aleksei Navalnîi (care a renunțat vineri la greva foamei) şi unor conflicte diplomatice în curs.

În urma unor expulzări reciproce de diplomaţi de la Praga şi Moscova, cele trei ţări baltice Estonia, Letonia şi Lituania au anunţat, vineri, că expulzează în total patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Cehia.

De asemenea, această reuniune urmează să le permită şefilor de stat şi de guverne din UE să aprobe un acord cu privire la o reducere de ”cel puţin 55%” a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, la care s-a ajuns miercuri în urma unui compromis între reprezentanţii statelor membre UE şi Parlamentul European (PE), înaintea summitului dedicat luptei împotriva modificărilor climatice al preşedintelui american Joe Biden.

Ultimul summit UE consacrat pandemiei Covid-19 a avut loc la 25 martie, prin videoconferinţă.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇