Slabe şanse să avem buget până la Crăciun. Ciolacu insistă cu taxa de solidaritate, dar nu știe cât e impozitul pe profit

Slabe şanse să avem buget până la Crăciun. Ciolacu insistă cu taxa de solidaritate, dar nu știe cât e impozitul pe profit

Deși premierul Nicolae Ciucă a promis, încă de la învestire, că bugetul pentru 2022 va fi trecut prin Parlament până la Crăciun, armonizarea viziunilor liberalilor și social-democraților se dovedește că nu e atât de ușor de făcut.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a dat de înțeles, luni dimineață, că șansele să avem buget înainte de sărbători sunt mici.

”Eu am fost sceptic de la bun început că vom putea, până în sărbători, să îl şi votăm în Parlament. Mi-aş dori acest lucru, dacă aceste discuţii vor fi mai scurte şi vor mulţumi, cât de cât, fiecare titular, fiecare parte...”, le-a spus Grindeanu jurnaliștilor, după ședința conducerii PSD.

ADVERTISING

El crede că tot ce s-a promis va fi bugetat, dar că acum e treaba ministrului de Finanțe să vadă de unde ia bani. Adrian Câciu e așteptat să prezinte soluțiile pentru buget în ședința coaliției ce va începe la ora 16:00.

Ciolacu vrea să schimbe impozite despre care nu știe cât sunt

Amintim că PSD dorește o taxă de solidaritate de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii. Liberalii se opun și, după reacția mediului privat, și ministrul Câciu a părut să dea înapoi, promițând, în orice caz, un regim fiscal predictibil, modificat doar după dialog cu toate părțile implicate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marcel Ciolacu însă nu vrea să renunțe și a insistat chiar azi, după ședința conducerii social-democraților.

Întrebat de jurnaliști dacă vor fi taxe noi în 2022, el a răspuns: ”Nu va fi dublă taxare. Dacă mai apare o taxă, înseamnă că înlocuiește altă taxă”.

Când jurnaliștii au insistat să explice la ce se referă, liderul PSD a răspuns: ”Vă dau un exemplu: Dedeman plătește impozit pe profit 15% (sic!). Vă rog frumos să luați legătura cu redactorii de specialitate să vedeți companiile similare companiei românești Dedeman cât impozit pe profit plătesc în România”.

ADVERTISING

De precizat că impozitul pe profit în România este de 16%, nu de 15%, cum a spus liderul PSD.

Buget pe 2022 la final de ianuarie?

Despre problemele cu stabilirea bugetului pe anul viitor a fost întrebat și Florin Cîțu. El a spus însă că nu în ședința coaliției se va construi bugetul, fiind responsabilitatea premierului Ciucă și a miniștrilor săi.

”Să știți că nu la coaliție se face bugetul, pe noi ne interesează să nu fie depășiți indicatorii macro agreați, pe noi ne interesează să fie finanțate proiecte începute, PNRR să fie susținut”, a declarat Cîțu, cu un aer relaxat.

El a dat asigurări că, deși intră în vacanță, Parlamentul se va reuni în ședință extraordinară dacă e gata bugetul după 23 decembrie.

”Noi suntem aici până pe 23 decembrie, dacă e nevoie, Parlamentul lucrează și după”, a punctat Cîțu.

Nu de aceeași părere e Ciolacu. Șeful PSD a precizat că bugetul fie e adoptat până pe 24 decembrie, fie la sfârşitul lunii ianuarie.

"În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24. Sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară", a spus Ciolacu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇