Senator PSD din Comisia Juridică: Pragul de 250.000 de lei a fost propus chiar de ministrul Predoiu și există dovezi incontestabile în acest sens

Senator PSD din Comisia Juridică: Pragul de 250.000 de lei a fost propus chiar de ministrul Predoiu și există dovezi incontestabile în acest sens
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Laura Moagher, senator PSD şi secretarul Comisiei Juridice, susţine că „există dovezi incontestabile” că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este cel care a propus pragul de 250.000 de lei, sub care abuzul în serviciu nu mai constituie infracțiune, ceea ce s-a votat ieri în Senat.

„Problema principală era să se depună un amendament cu un prag valoric, înainte de adoptarea tacită a proiectului de lege (în Senat – n.red.).

Acest prag nu putea fi adăugat la Camera Deputaților pentru că se încălca principiul bicameralismului, iar legea ar fi picat la CCR și România ar fi pierdut banii europeni din PNRR!

ADVERTISING

Pragul de 250.000 de lei nu a fost analizat în coaliție - a fost propunerea Ministerului Justiției – decidenții politici au ținut cont de propunerea instituției de specialitate. Dar în această etapă miza nu era cuantumul, ci existența unui pragului valoric.

Dacă ministrul Justiției şi-a schimbat acum opinia inițială și propune 9.000 de lei, atunci vom modifica la Cameră cu această valoare.

Dar MJ va trebui până atunci să fundamenteze juridic această sumă sau orice altă sumă, dacă se mai răzgândește până atunci.

⚠️Pragul de 250.000 de lei a fost propus chiar de către ministrul Predoiu și există dovezi incontestabile în acest sens.

ADVERTISING

⚠️ Președintele Comisiei Juridice a Senatului a confirmat că a primit pe mail amendamentele, cu tot cu pragul de 250.000 de lei. Cu siguranță că, dacă nu le-ar fi primit de la colegul său de partid, ministrul justiției Predoiu, l-ar fi sunat pe acesta să îi confirme decizia.

Faptul că nu s-a referit la o astfel de confirmare și că a acceptat mail-ul așa cum a venit demonstrează, fără niciun dubiu, că propunerea cu 250.000 de lei a venit de la Predoiu, care a participat la ședința de coaliție. Deci e clar că „părintele” pragului de 250.000 de lei este Predoiu", scrie pe Facebook Laura Mihaela Moagher, senator PSD şi membru în Comisia Juridică.

ADVERTISING

Explicaţiile lui Predoiu

Ministrul Justiţiei explică votul din Senat prin care este instituit un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, prin faptul că nu putea fi evitată o decizie CCR.

Potrivit hotărârii, pentru a constitui infracţiune, această faptă trebuie raportată la un prag valoric sau la o vătămare de o anumită intensitate a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Însă chiar ministrul Justiției spunea miercuri seară că nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Altfel spus, CCR nu a impus pragul de 250.000 de lei.

Senatul a dezincriminat abuzul în serviciu sub 50.000 de euro

Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților.

Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.

În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut.

Reacții imediate au venit din partea Opoziției, dar și a Laurei Codruța Kovesi, care a anunțat că Parchetul European va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul trece și de Camera Deputaților. Ea a spus că, dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE.

Câteva sute de persoane au protestat în Piața Victoriei, oamenii strigând ”OUG 13 a reînviat”, „Ați dat liber la furat!” și ”Hoții, hoții”.

După ce informația a explodat în spațiul public, Rareş Bogdan a afirmat că PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu, iar Raluca Turcan a spus că este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților.

De cealaltă parte, chiar dacă senatorii PSD au votat pro, Marcel Ciolacu a ieșit public și i-a cerut ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să vină cu ”o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”. Ceea ce Predoiu a și făcut, Ministerul Justiției informând că va susține adoptarea în Camera Deputaților a unui prag valoric pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇