Ședință la Vila Lac la ceas de seară. Cîțu și susținătorii săi au convocat Biroul Politic peste capul lui Orban, ca să-l valideze pe Vîlceanu la Finanţe

Ședință la Vila Lac la ceas de seară. Cîțu și susținătorii săi au convocat Biroul Politic peste capul lui Orban, ca să-l valideze pe Vîlceanu la Finanţe

Mai mulți lideri liberali care îl susțin pe Florin Cîțu la președinția PNL s-au reunit marți seară la Vila Lac 2 unde au decis să convoace Biroul Politic Național al partidului miercuri, pentru validarea lui Dan Vîlceanu pentru funcţia de ministru de Finanţe.

Apelul pentru ședință a fost lansat prin SMS de secretarul general al partidului, Robert Sighiartău. Tradițional, cel care convoacă ședința este președintele partidului, care la acest moment e Ludovic Orban.

Potrivit informațiilor News.ro, Orban nu a fost consultat iar în SMS-ul de convocare a şedinţei BPN este invocat alineatul 3 al articolului 85 din Statutul PNL, potrivit căruia ”BPN se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea Preşedintelui partidului, a mai mult de jumătate din membrii BEx, a mai mult de un sfert dintre membrii săi sau mai mult de jumătate dintre preşedinţii BPJ”.

ADVERTISING

UPDATE 21:45 - În fața porții de la Vila Lac 2 a venit Rareș Bogdan, care le-a spus jurnaliștilor că de fapt Orban a fost consultat și i s-a cerut să convoace BPN-ul, dar că tabăra Cîțu nu a avut încredere că o va și face și a luat problema în propriile mâini.

”Îl vom valida pe Dan Vîlceanu ca ministru de Finanțe. Pe 22 august vom avea ministru de Finanțe, așa cum este normal. Ludovic Orban este încă președintele partidului. Știe că e nevoie de un ministru al Finanțelor. I-am cerut să convoace ședința BPN, a ezitat, așa că am decis să convocăm noi BPN-ul. Nu este o luptă în interiorul partidului, este o chestie de responsabilitate”, a spus Rareș Bogdan, anunțând că explicații mai multe va da Florin Cîțu, după finalizarea întâlnirii de la Vila Lac 2.

ADVERTISING

Întrebat despre haosul din PNL iscat de acest război pentru șefie, Bogdan a spus că ”nu e un scandal mai mare decât în Partidul Republican din Statele Unite”.

UPDATE 22:35 - În jurul orei 22:30 s-a terminat ședința și în fața jurnaliștilor a venit Florin Cîțu, flancat de liderii care-l susțin, în frunte cu primarul Clujului, Emil Boc.

”Vă mulțumim că ați stat până la ora asta. Mâine, pentru că suntem responsabili, am convocat un BPN pentru a numi ministrul Finanțelor Publice.

Am discutat și strategia pentru perioada următoare pentru că intrăm în linia dreaptă pentru Congresul din septembrie”, le-a spus Cîțu jurnaliștilor care așteptau la poartă finalul discuțiilor.

ADVERTISING

Întrebat dacă Orban a aflat din SMS de acest lucru, Cîțu a răspuns: ”Vă asigur că toate procedurile au fost respectate. Nu a fost din scurt, discuția a fost ieri, BPN-ul e mâine, deci nu e din scurt”.

Jurnaliștii au vrut să știe și când își va depune candidatura pentru șefia partidului.

”Cred că acest week-end. Vineri, sâmbătă sau duminică. Vom vedea care zi e mai bună pentru noi. Moțiunea se cheamă 'România liberală', suntem la ultima parte de redactare, deci nu e nicio problemă”.

Întrebat dacă nu consideră că susținerea liberalilor a venit destul de târziu, având în vedere că de o săptămână sunt în spațiul public informații din dosarele din SUA, Cîțu a răspuns: ”Susținerea a venit când trebuie, totul este bine, mergem înainte”.

Context

Amintim că săptămâna trecută Ludovic Orban a comentat decizia premierului de a asigura atât de mult timp interimatul la Finanțe, având în vedere că PNL are mulți specialiști în acest domeniu.

"Încă nu am avut o discuţie cu Florin Cîţu ca să aflu de la el ce preferinţe are el, în calitate de prim ministru. Cert este că va trebui să convocăm Biroul Politic Naţional să luăm decizia de desemnare a ministrului Finanţelor.

Oricum nu am înţeles, la câţi specialişti de calitate avem în zona finanţelor, de ce a trebuit să prelungească atât de mult interimatul, pentru că noi avem oameni de calitate, buni profesionişti, liberali care sunt cunoscuţi, care puteau să gireze foarte bine...”, declara Orban.

Două zile mai târziu, Cîțu anunța că îl susține pe Dan Vâlceanu pentru această funcție.

Cîțu preciza de atunci că îi va cere lui Orban să convoace BPN, cel mai probabil pentru miercurea aceasta. Portofoliul Finanțelor e al PNL, astfel că e nevoie de susținerea conducerii liberale pentru noul ministru. Anterior, portofoliul a fost ocupat de Alexandru Nazare, susținut de Ludovic Orban. Cîțu l-a demis la începutul lunii iulie, motivând doar că nu aveau o colaborare bună. Nazare a acuzat însă strategii politice.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇