Se rupe USR? Iohannis a trădat. Suntem parțial obiectul dezamăgirii, din cauza descurajării generale - interviu video cu Cătălin Drulă

Se rupe USR?  Iohannis a trădat. Suntem parțial obiectul dezamăgirii, din cauza descurajării generale - <span style="color:#990000;font-size:100%;">interviu video</span> cu Cătălin Drulă

Dl Iohannis a comis cea mai mare fraudă de încredere din politica românească de după 89’. Cel mai rău efect al trădării abrupte este dezamăgirea și lipsa de încredere din societate. Asta se reflectă și asupra noastră, pentru că am fost parteneri cu Klaus Iohannis în mesajul modernizator, spune președintele interimar al USR, Cătălin Drulă.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Cătălin Drulă a explicat pe ce mizează ca să țină partidul unit:  “Faptul că eu nu sunt unul dintre foștii lideri ai celor două partide sper să fie premisa desăvârșirii fuziunii. Nu pot să lipesc oamenii cu superglue. Rolul unui lider e să inspire și să dea încredere“.

Cătălin Drulă nu exclude revenirea USR la guvernare alături de PNL și lasă să se înțeleagă că există contacte cu unii liberali:

“Și în PNL sunt oameni pentru care am respect și cu care am dezvoltat respect reciproc. Ne putem înțelege când avem zone comune. Și sper că oamenii aceștia din PNL să-i zburătăcească pe cei cu mâna până la cot în contracte publice. Nu vreau să dau nume, pentru că vreau să construim împreună”.

Totodată, Cătălin Drulă a dat explicații despre acuzația că are conexiuni cu "sistemul", despre studiile făcute în Canada, dar și despre afacerea cu drone care l-a îmbogățit. 

Drulă ne-a spus ce planuri are cu USR (interviu exclusiv spotmedia)

Programul dlui Cioloș a fost respins cu 14-11. Ați fost între cei 14. Două prevederi au fost ireconciliabile: numirea secretarului general prin concurs și selectarea miniștrilor inclusiv de către o comisie externă partidului, care să aibă 50% din decizie. Ce era inacceptabil în cele două puncte ? (min 02. video)

Misiunea fundamentală a unui partid, de a veni cu resurse umane, a face propuneri și a le asuma, era delegată extern. Ceea ce înseamnă o lipsă de încredere în democrație. Nu există un sistem în care să separi decizia de responsabilitate. Acesta e drum foarte periculos.

ADVERTISING

Noi trebuie să ne luptăm pentru recuperarea încrederii. Când muți decizia privind miniștrii din partid în mâna a 3-4 înțelepți, abdici de la asumare. Și dacă înțelepții greșesc? Ei nu răspund politic.

Nu e vorba de a nu coopta resurse nonpartinice în activitatea executivă. De exemplu, la Ministerul Transporturilor, din cei trei secretari de stat ai USR, unul era apolitic. Dar decizia numirii lui a fost politică, a mea.

De ce v-ați grăbit să faceți publică înregistrarea ședinței în care dl Cioloș a amenințat cu demisia? Parcă pentru a-i tăia orice posibilitate de mai reveni asupra ei. Parcă nu voiați să ratați ocazia să scăpați de el. (min 7 video)

În niciun caz. Am trecut toți printr-un moment dificil, chiar o traumă, pentru că avem multe legături între noi în spate. Decizia publicării a fost pentru că dezbaterea s-a dus în întregul partid și în spațiul public.

A fost o mostră de transparență pentru că nici unii, nici alții nu aveam nimic de ascuns. Știam că Dacian Cioloș e un om de cuvânt, deci nu era nevoie de nicio presiune suplimentară.

Important e să privim către viitor și am dat un mesaj de unitate care îl include pe Dacian Cioloș. Faptul că eu nu sunt unul dintre foștii lideri ai celor două partide sper să fie premisa desăvârșirii fuziunii.

Suntem în acest proces, mă uit către viitor și încerc să dau un mesaj de încredere și colegilor, și societății, că în noi rezidă soluțiile liberal democratice pentru România.

Când alegeți un nou președinte?

Nu avem încă un calendar. Când am fost într-o situație similară în 2017, a durat cam 5 luni. Cred că vom aștepta să treacă starea de alertă și apoi vom stabili un calendar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Electoratul e obosit de aceste congrese ale partidelor. Și o parte din misiunea mea este să ne întoarcem dinspre noi către extern.

Da, dar nu aveți nevoie și de o stabilizare internă? Acum USR are și președinte și majoritate în BN. De aici nu pot apărea și alte tensiuni?

Nu cred. Faptul că la alegerile trecute au fost șefii celor două partide, a creat o divizare pe linia de fuziune. Dar ceea ce îmi doresc e să estompăm aceste linii. Am vorbit cu mulți colegi din fostul PLUS, sunt prietenii noștri, nu văd o diferență de substanță.

Dl Cioloș vorbea despre demarcația fatidică 14-11 de care s-a tot izbit. Nu e aprecierea mea, fostul președinte a invocat linia de divizare între fostele partide. Cum veți reuși dvs să o estompati și să îi țineți uniți?

Nu pot să lipesc oamenii cu superglue. Rolul unui lider e să inspire și să dea încredere. E o teamă când vezi în celălalt un rival, nu un coechipier.

Aș vrea ca cei din fostul USR și fostul PLUS să vadă unii în alții coechipieri. Acesta este mesajul pe care l-am dat în aceste zile.

Acum nici 10 zile eram, din fostul USR și fostul PLUS, la Mogoșoaia în apărarea colegei noastre de acolo amenințate. Am vorbit cu cetățenii afectați, am regăsit spiritul, solidaritatea, sentimentul că aparținem aceleiași comunități, mai importante decât liniile care să ne separe.

Cu genul acesta de atitudine solidară ne luptăm cu acele părți din eșichierul politic care ne țin pe loc – zona veche clientelară reprezentată de Klaus Iohannis, PNL, PSD și mai nou mirajul extremist AUR.

Mi-ați dat exemplul unei solidarități reactive în fața unei agresiuni, ca în fața dlui Cîțu, în fața dlui Iohannis, devenit acum ținta USR, ca în fața dlui Dragnea. Puteți trăi politic numai din reactivitate?

Am avut și momente de construcție. Colegii noștri primari sunt activi, nu reactivi. Sau sunt reactivi în fața unor probleme și tare din sistem.

ADVERTISING

În Guvern ne-am făcut treaba cu cinste, am propus politici publice. Vrem să monitorizăm guvernarea pe tot terenul, pentru fiecare instituție să avem oameni care să monitorizeze ce se întâmplă.

Am fost mai mult reactivi, pentru că am fost mai mult în opoziție cu un mod vechi de a face politică.  

Dl Iohannis a devenit țintă, pentru că avem cea mai mare fraudă de încredere din politica românească de după 89. Ne-a cerut votul pe un mesaj de integritate și modernizare, ceea ce a trădat complet aducând PSD la guvernare (min 20 video).

Pe PSD nu l-ați adus și dvs la guvernare? Dacă o luăm pe fapte, miniștrii USR au demisionat, după care USR a inițiat și apoi a votat o moțiune de cenzură. Deci nu știu dacă vina pentru aducerea PSD la guvernare nu este ușor partajată. Dacă înlocuiați ministrul Justiției, guvernarea continua.

Să îi înlocuiam pe fiecare pe rând, eventual.

Asta e istorie contrafactuală.

Opinia mea e că politic am fost dați afară de la guvernare, dacă nu ne uităm la formalismul gesturilor. Sunt convins că lucrurile erau stabilite când am zgâlțâit sistemul clientelar. Asta am simțit și eu la Ministerul Transporturilor. 

De altfel, cred că parteneriatul dintre Klaus Iohannis și PSD e mai vechi decât anul 2020.

Și de ce nu i-a pus la guvernare imediat după alegeri, fără să se străduiască să facă alianța PNL-USR? Era simplu să facă alianța cu PSD imediat după alegeri.

De ce n-a trădat imediat electoratul, adică? Ar fi fost prea de tot. A așteptat 8 luni să se uite. Deși în septembrie la congres Cîțu spunea că PSD e dușmanul de moarte. Apoi, împreună în coaliție.

Cel mai rău efect al trădării abrupte este dezamăgirea și lipsa de încredere din societate. Ce a făcut rău USR, nu și-a făcut treaba?

Dl Ghinea îmi spunea într-un interviu că nu a avut ce să-i reproșeze președintelui Iohnnis din perioada mandatului la MIPE. Dvs ce aveți să-i reproșați din perioada când erați ministru?

Am interacționat destul de puțin, au fost două întâlniri.

Ați simțit ostilitatea, adversitatea președintelui? Ați fost o voce puternică în Guvern, "Drulăul cu ranga".

Mie nu îmi prea pasă de părerea dlui Iohannis despre mine, dar mi-am adus aminte de un moment de după Colectiv (min 27 video).

Trădarea misiunii modernizatoare pe care și-a asumat-o și în numele căreia a fost votat are un impact puternic asupra societății. Liderul, păstorul țării, este cel care inspiră. Când el încalcă tot ce a promis, oamenii sunt descumpăniți.

Asta se reflectă și asupra noastră, pentru că am fost parteneri cu Klaus Iohannis în mesajul modernizator.

Adică oamenii sunt dezamăgiți de USR din cauza președintelui Iohannis?

E mult spus, dar oamenii au mai puțină încredere în mesajul modernizator.

Și dvs nu aveți nicio vină pentru asta? Doar dl Iohannis?

Erori putem face cu toții, dar noi nu am trădat această misiune. Suntem parțial obiectul dezamăgirii din cauza descurajării generale.

Rolul nostru e să readucem încrederea și asta încerc să fac.

Ați spus că zilele coaliției sunt numărate. Când numărătoarea se va termina, curând înțelegem fiind numărate, când se va rupe coaliția, care va fi opțiunea USR?

E o întrebare grea. Și în PNL sunt oameni pentru care am respect și cu care am dezvoltat respect reciproc. Ne putem înțelege când avem zone comune.

Și sper că oamenii aceștia din PNL să-i zburătăcească pe cei cu mâna până la cot în contracte publice și care sug resursele statului. Nu vreau să dau nume, pentru că vreau să construim împreună.

Problema e că aceste partide mari și-au pierdut capacitatea de a atrage resurse umane de calitate. USR a atras oameni buni. Ei sunt ca niște mamuți blănoși, partidul nou și viu e USR.

Dacă se strică actuala coaliție, după cum ați spus, să înțeleg că ați putea reveni la guvernare cu mamutul clientelar sub oblăduirea trădătorului Iohannis?

Combinațiile politice între ei sunt nenumărate. Pot să fie unii la putere spijiniti de ceilalți, cum au făcut la căderea Guvernului Dăncilă. Pot menține un război comunicațional doar de fațadă.

Ați reintra sau nu la guvernare cu mamutul blănos PNL?

Noi am fost dispuși și în toamnă să refacem coaliția, cu garanția că putem face niște reforme. Altfel, în loc să fim parte din modernizare, am fi parte din dezamăgire.

Ce reforme au fost blocate la Ministerul Transporturilor - min 37

Cu niște garanții firești ne putem întoarce la guvernare. Încercăm să facem ce putem în condițiile date. Am primit 16% la precedentele alegeri.

Și de ce sunteți la 12, poate chiar mai puțin? Considerați că sunteți cuplați cu agenda cetățeanului în acest moment?

Eu cred că nici acest proces electoral intern nu ne-a făcut bine după ieșirea de la guvernare. Poate am pierdut un tempo în lunile astea, dar sondajele sunt o poză de moment.

Și Guvernului Ciucă i s-a terminat luna de miere. Vedem cum eșuează metodic pe toate temele pe care erau populiști.

Când erau în Opoziție, aveau toate soluțiile pentru energie. Cu PNRR nu se prea descurcă să-l implementeze.

Revenim la reactivitate. De ce credeți că AUR crește spectaculos și a devenit principala forță a Opoziției?

Pentru că traversăm o perioadă complicată de pandemie, în care e neliniște și frustrare în societate. Urci în lift cu un alt om și te întrebi dacă are Covid.

În perioadele tulburi, traumatice, se întâmplă așa ceva, plus Klaus Iohannis care a făcut această ciorbă cu dușmanul maxim. Cred că și susținătorii PSD au înțeles că sunt ei între ei și ne-am păcălit. Asta a dus la dezamăgire, iar mesajele radicale prind bine.

În scenarii uzuale de politică, un asemenea partid nu are viitor în România. Cred că AUR se va duce în cap, pentru că nu are soluții.

Una e să spui că-l votezi pe Georgică de la galerie că le zice bine, alta e să votezi cu adevărat. Nu știu dacă l-ai lăsa să se ocupe de banii și orașul tău.

Georgică de la galerie măcar ajunge la ei. Dvs, USR, mai ajungeți la oameni altfel decât în bula Facebook? Mai știți ce așteaptă oamenii de la dvs?

Cred că așteaptă să audă încredere de la noi în noi. Și asta a fost o problemă. Vreau să mergem din nou între oameni, ceea ce nu am putut din cauza pandemiei.

Vreau să punem cât de mult sprijin putem în spatele primarilor noștri. Să facem o opoziție care să se simtă.

Ce fel de opoziție vrea să facă USR? Reveniți la opoziția antisistem care v-a consacrat ?

Avem în România un sistem de putere, un anumit fel de relații de putere, care știu să împartă resursele. Și am fost șocat cât de puternic e reflexul de a–l menține. Partidul a devenit sinonim cu statul.

Mă uit se ce întâmplă la Ministerul Transporturilor acum (video min. 48).

Pentru a diminua forța acestor partide este foarte important ca USR să crească și să vină dintr-o poziție dominantă.

Eu cred că răului trebuie să-i spui pe nume și să nu negociezi cu el. Orice coabitare cu el nu e în regulă. Nu există: “lasă-i și pe ei să fure un pic”. Intransigența aceasta nu e iacobinisim.

Valul de simpatie pentru mine în chestiunea “e câine” - pentru care mulțumesc oamenilor -  arată cât de departe ne-am dus, încât dacă un om e onest și-și face treaba devine un caz de aplaudat. Ceea ce e uimitor și trist. Noi suntem imperfecți, dar onești.   

Societățile din Vest s-au construit în ani, cu cedare de interes propriu. Fiecare a pus o cărămidă. Să stai să te uiți că o cărămidă e un pic strâmbă - problemele din USR - e complet greșit.

Dl Cioloș și dl Barna nu vor candida pentru un nou mandat, au anunțat. Dvs va doriți să fiți președinte USR?

E o preocupare să creștem lideri. E superdeschis aici. Oameni buni, veniți, îmi doresc să veniți!

Eu mi-am dorit să fiu în locul unde pot ajuta cel mai mult. Mă descumpănește întrebarea asta. M-am gândit la funcții ca la o misiune. O să anunț când voi decide, va fi o competiție internă în USR.

Dar candidat la președinția României vă vedeți?

Nu vă pot răspunde în acest moment.

Veți avea nevoie și de un candidat la Primăria București.

Eu cred că USR trebuie să aibă propriul candidat care să și câștige Primăria pe care nu o putem lăsa pe mâna Gabrielei Firea.

Propriul candidat, deci nu Nicușor Dan, să înțeleg? 

Da.

Dl Valeriu Nicolae spunea despre dvs, într-o postare pe Facebook: “Drula este un om foarte bogat dintr-o familie foarte bogată și cu legături foarte solide cu sistemul”. La ce legături se referă? 

E o minciună, o calomnie. Părinții mei sunt ingineri, tata a terminat Automatică și Calculatoare. (min 58 video)

Despre tatăl dvs s-a vehiculat că ar fi fost numărul doi în firma Felix Telekom, fondată de un fost ofițer SIE, Ilieș.

Este revoltător. Bunicul meu, ceasornicar, a fost deținut politic și urmărit până avea 75 de ani. Tata a lucrat în Fabrica de calculatoare, era șef de secție.

După Revoluție s-a dus în zona privată, din 1995 a lucrat la această firma în care acționar majoritar era o firmă israeliană. Era director din zona tehnică de proiecte, a fost doar angajat.

În anii ‘90, mama socotea cum să trecem de la un salariu la altul, eu mergeam la olimpiade. La mulți ani după angajarea tatălui meu, acționariatul firmei s-a schimbat cu domnul respectiv, cu care tata nu avea nicio legătură.

Tata nu are legătură cu sistemul de putere dinainte sau de după ’89.

Despre studiile lui Cătălin Drulă în Canada și afacerea cu drone la firma “unicorn” la min 01.02.00.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇