Maria Mădălina Turza a fost eliberată din funcția de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, poziție din care conducea Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, potrivit unei decizii semnate joi de premierul Marcel Ciolacu.
Mădălina Turza (PNL) era consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului și conducea Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, înființat la începutul anului 2022, printr-o hotărâre a Guvernului Ciucă.
Decizia premierului, publicată în Monitorul Oficial, survine după ce s-a aflat că Guvernul Ciucă a fost sesizat în martie de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) cu privire la situația din azilele din Ilfov. Surse politice apropiate de PNL au susţinut, pentru SpotMedia.ro, că, după ce a primit sesizarea, Cabinetul premierului Ciucă a trimis-o la scurt timp la Corpul de Control. Documentul ar fi ajuns și la Mădălina Turza, iar aceasta nu ar fi luat măsuri în această situație.
CRJ menționa în document că a sesizat toate instituțiile implicate sau cu competență în materie (Ministerul Muncii, Sănătății, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și DGASPC Sector 3), dar că acestea nu au luat măsurile necesare remedierii situației sau, în unele cazuri, CRJ nu a primit niciun răspuns ori a primit răspunsuri superficiale și evazive. În aceste condiții, ONG-ul i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia coordonarea demersurilor începute.
Demiterea, o chestiune de "simetrie" politică
Mădălina Turza a scris pe Facebook, în 6 iulie, că linia telefonică gratuită pentru raportarea în timp real a abuzurilor din centrele pentru copii și adulți cu dizabilități a fost desființată, deși s-au făcut eforturi imense pentru funcționarea parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă.
"Când mi-am încheiat mandatul la ANDPDCA (2021), am lăsat funcțional și în proces de dezvoltare un mecanism de #raportare în timp real a abuzurilor din centre. Un număr gratuit disponibil NON-stop pentru beneficiari, cu fise de caz, indicatori, ture de operatori și psihologi într-un amplu parteneriat public privat. Câteva mii de sesizări am primit și verificat în mai puțin de un an și am luat măsuri administrative sau am declanșat anchete penale. Corpul de Control al ANDPDCA era aproape NON stop în teren.
În mai puțin de o lună după plecarea mea, a fost DESFIINȚAT. În ciuda eforturilor uriașe de punere in funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă. Și s-a așternut tăcerea. Și așa cum știm, tăcerea naște monștri", a scris ea.
Într-un mesaj publicat pe Facebook joi după-amiază, Mădălina Turza arată că încheie "cu fruntea sus și recunoștință" mandatul de demnitate publică de aproape 4 ani, ultimul din funcția de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, și a făcut câteva precizări despre demiterea sa:
"(…) eliberarea mea din funcție este o chestiune de 'simetrie' politică legată de scandalul azilelor de bătrâni și persoane cu dizabilități. ️
Responsabilii se cunosc, nu se inventează. Și tocmai din acest motiv, pentru că #adevărul nu poate avea decât o culoare, acesta este următorul: faptul că ancheta penală la care asistăm cu toți astăzi #există este rezultatul sesizării Corpului de Control al Prim Ministrului din data de 8 martie 2023, ca urmare a mai multor informări și sesizări primite la Guvern în lunile februarie și martie 2023.
Nimic din lumea asta, nici măcar politica nu poate schimba adevărul, ci doar percepția, ceea ce este o responsabilitate individuală de a discerne.
Munca mea în domeniul dizabilității de peste 15 ani, care a inclus și sute de ore de monitorizare și rapoarte despre aceste centre ale groazei, plângeri penale și demersuri administrative sunt de suficientă notorietate pentru ca asocierea mea cu obstrucționarea unui demers în acest caz să fie #hilară", a scris fosta consilieră.
Budăi a demisionat, Firea rezistă
Joi și-a dat demisia și ministrul Muncii, Marius Budăi, în urma scandalului legat de neregulile găsite în azilele din judeţul Ilfov, după ce cu două zile în urmă spunea că demisia sa „nu contează”.
USR și Forța Dreptei cer și demisia ministrului Familiei. Preşedintele USR Cătălin Drulă a afirmat joi că trebuie să urmeze Gabriela Firea. ”După demisia lui Marius Budăi trebuie să urmeze Gabriela Firea. Fiecare zi de întârziere înseamnă sfidare şi dispreţ faţă de românii revoltaţi de ororile din Voluntari”, a transmis liderul USR.
Ștefan Godei, inculpat arestat în dosarul azilelor din Ilfov, a fost angajat de Gabriela Firea la cabinetul de senator în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023.
Firea a negat în repetate rânduri că ar fi știut ceva despre azilele groazei din Voluntari, unde soţul ei este primar.
Ministrul Familiei a precizat, joi, că Ştefan Godei nu a fost vreodată şoferul său.
Despre perioada când era angajat la PMB, ministrul susţine că Godei a lucrat ca şofer "la Administrativ şi pentru alte persoane”.
„Nici la Senat nu a fost şoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, aşa cum a făcut-o în toate instituţiile unde a activat”, adaugă Firea.