Scandal în Senat pe votul pe tabletă și telefon. PSD cere prezență fizică, pe motiv că toţi sunt vaccinaţi, aleșii USR-PLUS spun că încă n-au prins loc la imunizare

Scandal în Senat pe votul pe tabletă și telefon. PSD cere prezență fizică, pe motiv că toţi sunt vaccinaţi, aleșii USR-PLUS spun că încă n-au prins loc la imunizare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Senatorii PSD şi AUR s-au retras din plenul de luni, fiind nemulţumiţi de votul pe tabletă, cât şi telefonic, la reexaminare legii privind respingerea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 166/2020 pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Votul va fi reluat într-o şedinţă viitoare.

Liderul senatorilor PNL Virgil Guran a anunţat în plenul de luni că în urma şedinţei Comitetului liderilor a fost decis un vot atât pe tabletă, cât şi telefonic, după ce reexaminarea acestei legi privind respingerea OUG referitoare la unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică nu a întrunit numărul de 69 de voturi necesar.

„În urma şedinţei Comitetului liderilor s-a ajuns la următoarea concluzie şi s-au luat următoarele hotărâri: Legea 616, cea de la punctul 1, dat fiind faptul că nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru raportul de admitere de 69 de voturi, va trece la vot pentru respingerea legii, conform Regulamentului. Deci legea nu a trecut.

Punctul 2. Începând din acest moment votul va fi pe tabletă plus telefonic şi asta până în momentul în care vor funcţiona foarte bine aceste tablete. Stimaţi colegi, puţin calm, dacă vreţi să mă ascultaţi. Este hotărârea Comitetului liderilor pe care ne-o asumăm.

ADVERTISING

Ce s-a votat acuma, într-adevăr s-a votat pe un sistem şi aici trebuie să reţinem ceva – în Comitetul liderilor se stabileşte cum se votează şi ultima dată s-a stabilit că se votează pe tabletă plus telefonic. Dacă au fost alte neînţelegeri, am spus – bine, la această lege nu a trecut că nu au fost 69 de voturi, dar vom continua, aşa cum am stabilit. Prima oară vom vota la legea de la punctul 1, pentru respingere, după care vom trece la ordinea stabilită”, a explicat Virgil Guran.

PSD: Haideți la muncă, suntem toţi vaccinaţi!

În schimb, liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu a anunţat că social-democraţii se retrag din plen din cauza deciziei ca votul să fie pe tabletă şi telefonic. 

„Eu vă anunţ, pentru că am participat, fiind treaz şi nemâncat la acea şedinţă, motiv pentru care duminică am anunţat colegii – nu uitaţi tabletele, vot exclusiv pe tablete. Mulţumesc. Ceea ce faceţi acuma este un lucru rău. Modificaţi regulile în timpul jocului.

Vă anunţ respectuos că grupul parlamentar PSD va considera că votul pe tablete nu este sigur, până la sfârşitul acestei legislaturi, şi nu vom mai vota pe tabletă, pentru că se poate. În al doilea rând, veniţi la serviciu! Atât timp cât putem face plenuri reunite cu prezenţă integrală a parlamentarului în sală.

ADVERTISING

Atât timp cât se pot face alte activităţi cu prezenţă fizică, haideţi la muncă, dragi colegi. Începând de săptămâna viitoare, să avem luni şedinţă de Bp prin care modificăm Regulamentul pentru prezenţă fizică. Suntem toţi vaccinaţi. Putem să muncim aici ca să scăpăm şi de tablete şi de telefoane. Acesta este punctul 1.

Punctul 2 şi sper că şi dvs sunteţi de acord – nu putem accepta, mai ales că este o lege extrem de importantă pentru care trebuia să vă mobilizaţi oamenii să puteţi vinde avuţia naţională. N-aţi putut să o faceţi, normal era ca această lege să meargă până la capăt cu votul cu care s-a început şi anume pe tablete. Neputându-se, grupul parlamentar al PSD părăseşte sala şi nu va participa la votul din această zi”, a spus Romaşcanu.

PNL și USR-PLUS atacă: Eu nu am reuşit încă să fiu vaccinat

Vicepreşedinta Senatului Alina Gorghiu a atras atenţia că PSD a reluat, în legislatura trecută, votul pe toate „inepţiile” de legi până când acestea au trecut şi astfel nu ar trebui să fie acum nemulţumiţi de procedură.

ADVERTISING

„Domnule Romaşcanu, nu plecaţi, că sigur doriţi un drept la replică. Vă amintesc că legislatura trecută, stimaţi colegi ai PSD, cei care nu eraţi senatori, PSD în vreo sută de cazuri a reluat votul. De ce? A votat până a simţit nevoia că trece legea respectivă. Numai inepţii şi-au votat, dar au reluat votul până au trecut.

Ei uită că pentru prima dată în această legislatură, deşi s-ar părea a fi un incident de parcurs, decizia liderilor coaliţiei a fost una înţeleaptă. Nu se reia votul, dar procedural vă atrag atenţia stimaţi colegi că acum se va vota pentru respingerea acestei legi.

Fiind o lege organică, tot 69 de voturi trebuie să întrunească pentru a fi respinsă, dacă nu, reintră în procedură. Îmi pare rău că decizia PSD e una mai puţin înţeleaptă şi anume de a părăsi sala. Aşa e – când nu ne place procedura, ne supărăm. Succes”, a afirmat Gorghiu.

Liderul senatorilor USR-PLUS Radu Mihail a adăugat că este şocat să afle că aleşii PSD nu au lucrat în ultimul an de zile pentru că trebuiau să fie prezenţi fizic ca să facă acest lucru şi este surprins de faptul că toţi parlamentarii PSD au fost vaccinaţi. „Eu nu am reuşit încă să fiu vaccinat”, a mai spus Mihail.

„Sunt foarte surprins să aflu că de fapt parlamentariii PSD nu au lucrat în ultimul an de zile pentru că ei trebuie să fie aici ca să lucreze. Este absolut şocant şi sper că e o confuzie şi că această afirmaţie a liderului senatorilor PSD este falsă. De asemenea, sunt foarte contrariat de faptul că toţi parlamentarii PSD au fost vaccinaţi. Bravo. E foarte bun acest lucru.

Eu nu am reuşit încă să fiu vaccinat, dar mergem înainte şi cred că până când toţi colegii nu vor fi vaccinaţi, până când cei care lucrează în Parlament nu vor fi în situaţie de siguranţă sanitară suficientă, trebuie să ne desfăşurăm activitatea urmărind regulile”, a declarat în plen liderul grupului USR-PLUS din Senat.

Ce prevede legea contestată de PSD

În urmă cu o săptămână, Senatul a dezbătut cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis au votat, fără a fi respinsă sau adoptată, ordonanţa de urgenţă 166/2020 pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Actul normativ înlocuieşte în lege sintagma „participaţiile statului” cu cea „acţiunile deţinute de stat”.

OUG 166/2020 modifică legea respectivă prin interzicerea „pentru o perioada de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută" şi "se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”, conform textului ordonanţei.

Parlamentul a respins în luna octombrie a anului trecut actul normativ şi şeful statului a cerut reexaminarea, în luna decembrie a anului precedent.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇