Rusia răspunde sfidător la sancțiunile occidentale și amenință că vor exista consecințe

Rusia răspunde sfidător la sancțiunile occidentale și amenință că vor exista consecințe

Ambasadorul Rusiei în SUA a reacționat după ce președintele Joe Biden, UE, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni drastice regimului de la Moscova, pentru invadarea Ucrainei.

Anatoli Antonov susține că sancțiunile vor lovi în piețele financiare globale și ale energiei electrice, vor afecta cetățenii obișnuiți, dar nu vor avea efectul dorit de Occident, scrie The Guardian.

„Se pare că unii nu învață nimic din istorie. Sancțiunile nu vor rezolva nimic. E greu de crezut că cineva de la Washington contează pe faptul că Rusia își va schimba cursul politicii externe sub amenințarea unor sancțiuni”, a transmis ambasadorul.

ADVERTISING

„Nu-mi amintesc o singură zi în care țara noastră să fi trăit fără restricții impuse de lumea occidentală. Am învățat să lucrăm în aceste condiții. Nu doar să supravețuim, ci să ne și dezvoltăm țara”, a mai spus Antonov, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Ambasadorul Rusiei în SUA avertizează că și cetățenii americani obișnuiți vor simți efectele acestor sancțiuni, prin creșterea prețurilor, după ce piețele financiare și ale energiei vor fi lovite.

El spune că SUA ar fi trebuit să-i forțeze pe ucraineni și separatiști să negocieze și să-și rezolve problemele, în loc să înarmeze Ucraina împotriva Rusiei.

ADVERTISING

Și Ambasada Rusiei în Marea Britanie a reacționat în termeni duri, încercând în același timp să justifice recunoașterea celor două autoproclamate republici separatiste din estul Ucrainei de către Rusia.

Ambasada spune că sancțiunile impuse de Londra sunt „ilegale”, acuză „isteria antirusă” din presa britanică și faptul că Rusia este prezentată ca un agresor, potrivit CNN.

”Londrei nu i-a păsat că oamenii din Donbas trăiau cu o blocadă totală economică și de circulație, fără beneficii sociale și fără pensii”, transmite ambasada, care susține narațiunea că Rusia îi salvează pe separatiștii din estul Ucrainei.

ADVERTISING

Putin avertizează că interesele şi securitatea Rusiei sunt ”non-negociabile”

A vorbit azi din nou şi preşedintele Vladimir Putin, care insistă asupra caracterului ”non-negociabil” al intereselor şi securtăţii Rusiei, căreia-i laudă capacităţile militare.

Putin se declară totuşi dispus la căutarea unor ”soluţii diplomatice” în criza cu Ucraina, relatează AFP.

”Ţara noatră este în continuare deschisă unui dialog deschis şi onest, în vederea căutării unor soluţii diplomatice la probleme mai complexe”, declară Putin într-un discurs televizat, cu ocazia ”Zilei Apărătorilor Patriei”.

”Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri sunt, pentru noi, non-negociabile”, subliniază el.

Putin cere Occidentului garanţii precum promisiunea ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO şi oprirea consolidării Alianţei Nord-Atlantce la frontiera rusă.

El citează ca ameninţări la adresa Rusiei ”relaxarea sistemului de control al armamentului” şi ”activităţile militare ale NATO” şi insistă, din nou, că îngrijorările ţării sale rămân ”fără răspuns”.

Vladimir Putin promite, de asemenea, să continue să dezvolte capacităţile armatei şi flotei ruse, ”tehnologiile digitale avansate”, inteligenţa artificială, dar şi armele ”hipersonice”.

Rusia a dezvoltatt în ultimii ani rachete hipersonice, pe care Putin le prezintă drept ”invincibile”, deoarece sunt capabile să ocolească orice scut existent.

Ea este acuzată cu regularitate de atacuri cibernetice de amploare şi de campanii de dezinformare împotriva adversarilor săi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇