Românii au cea mai mare încredere în Rafila, Ciolacu și Firea. Ciucă e la același nivel cu Simion - sondaj comandat de PSD

Românii au cea mai mare încredere în Rafila, Ciolacu și Firea. Ciucă e la același nivel cu Simion - sondaj comandat de PSD

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD îi plasează pe social-democrați în fruntea intențiilor de vot, iar topul încrederii vine cu multe surprize.

De cea mai mare încredere se bucură actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila. 37% dintre cei intervievați au o părere bună despre proaspătul social-democrat, în timp ce 40% au o părere proastă. 3% nu au auzit de el, iar 20% au preferat să nu răspundă.

Pe locul doi în clasamentul rezultat este Marcel Ciolacu - 30% dintre cei intervievați au o părere bună despre el, 51% o părere proastă, 1% nu au auzit de el și 19% au ales să nu răspundă.

ADVERTISING

Locul trei e ocupat de actualul ministru al Familiei, Gabriela Firea - 28% au o părere bună despre ea, 52% o părere proastă, 2% nu au auzit de ea iar restul nu au răspuns.

Top 5 e completat de fostul lider PSD Mircea Geoană și primarul Clujului, Emil Boc. 27% au o părere bună despre aceștia.

Raed Arafat se bucură de un nivel de încredere de 26%, în timp ce actualul premier Nicolae Ciucă e la același nivel cu liderul AUR George Simion - 19%. Interesant e că liderul Guvernului are cel mai mare procent în ce privește românii care nu au auzit de el până acum - 5%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Klaus Iohannis a ajuns la o încredere de doar 17%, iar clasamentul e încheiat cu Ludovic Orban (12%), Dacian Cioloș (7%), Florin Cîțu (5%) și Nicușor Dan (4%).

sondaj-avangarde-incredere-politicieni

În ce privește scena politică, românii par că au ajuns la o saturație după ultimul episod de criză. Astfel, chiar dacă 82% dintre cei intervievați consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, majoritatea (58%) nu vor să audă de alegeri anticipate.

Totuși, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 40% dintre respondenți ar vota cu PSD, 17% cu PNL, 15% cu AUR, 11% cu USR și 5% cu UDMR. Restul formațiunilor nu ar atinge pragul parlamentar.

ADVERTISING

De precizat, însă, că doar 50% dintre cei intervievați au indicat un partid. Ceea ce arată însă sondajul este o creștere susținută a social-democraților și a celor de la AUR, în timp ce PNL și USR continuă picajul.

sondaj-avangarde-evolutie-partide

Sondajul testază și câteva dintre ideile de programe sociale ale celor de la PSD. De exemplu, cei intervievați au fost întrebați dacă li s-ar părea o idee bună un program guvernamental, pe modelul francez, prin care familiile plătitoare de taxe, cu mai mulți copii, să primească un apartament mai mare decât cel în care locuiesc.

De exemplu, o familie cu 3 copii care locuiește într-un apartament cu 2 camere să primească de la stat la schimb un apartament ANL de 3 sau 4 camere. 88% dintre respondenți au răspuns afirmativ, 3% negativ și 9% nu au vrut să răspundă.

Totodată, despre nevoia unei reforme administrative reale, 50% au răspuns afirmativ și 33% negativ.

În ce privește prioritățile Guvernului, 36% pun pe primul loc combaterea pandemiei, 26% investițiile în sistemul sanitar, 11% creșterea pensiilor, 10% investițiile în educație și 7% combaterea prețurilor la energie și gaz.

Sondajul a fost realizat între 16 și 24 noiembrie, pe un eșantion de 906 persoane, prin interviuri telefonice și are o marjă de eroare de 3,2%, pentru un nivel de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇