Referendum la București: Cât costă, ce întrebare vrea PSD să adauge și cum se poate să fie odată cu prezidențialele UPDATE

Referendum la București: Cât costă, ce întrebare vrea PSD să adauge și cum se poate să fie odată cu prezidențialele <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Avem noi evoluţii legate de organizarea referendumului anunţat de primarul Capitalei.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că PSD va veni cu o întrebare legată de prevenţia consumului de droguri în şcoli. Ulterior, PSD a anunțat exact și care va fi întrebarea. Nicuşor Dan este de principiu de acord, însă Nicolae Ciucă crede că este o temă care trebuie să vizeze întreaga ţară, nu doar Bucureştiul.

Pe de altă parte, Ciolacu spune că aşteaptă punctul de vedere al miniştrilor Justiţiei şi de Interne legat de acest referendum, pentru că "un om care apără legea nu poate să ceară primului ministru să încalce legea".

PNL va depune în Parlament un proiect de lege, pentru ca referendumul să poată fi organizat în aceleaşi secţii de vot cu alegerile naţionale, respectiv parlamentare sau prezidenţiale. Dacă nu va fi adoptat în Parlament proiectul, vor fi secţii separate pentru referendum.

ADVERTISING

În acest al doilea caz, costurile sunt undeva între 7 şi 10 milioane de lei, spune Nicuşor Dan.

Iată declaraţiile celor trei, spicuite din ştirile News.ro:

Marcel Ciolacu:

  • Colegii mei din Consiliul General vor veni şi ei cu o întrebare legată de prevenţia consumului de droguri în şcoli. Vorbim de capitala României, este cea mai expusă la acest flagel şi tinerii care fac studiile în Capitală sunt cei mai expuşi la acest flagel
  • Aştept punctul de vedere al ministrului Justiţiei, al ministrului de Interne, pentru că Ministerul de Interne este organizatorul alegerilor şi, până la urmă, o să luăm o decizie în Guvern.
  • Susţin ca acest referendum să aibă loc. L-am văzut pe domnul Nicuşor Dan, că e un primar general şi un om politic care doreşte foarte mult să fie respectată legea. Un om care apără legea nu poate să ceară primului ministru să încalce legea. Dacă ministrul Justiţiei şi ministrul de Interne găsesc de a face modificările necesare, nu am nicio problemă
ADVERTISING

Consilierii generali ai PSD:

  • Consilierii generali ai Partidului Social Democrat au depus, vineri, un proiect de hotărâre pentru adăugarea unei întrebări în cadrul referendumul propus de primarul general.
  • Întrebarea este: „Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”
  • „Unul din trei copii care învaţă în Bucureşti spune că, în şcoala lui, consumul de droguri e o problemă. Vârsta consumatorilor a ajuns până la 10-11 ani, potrivit Ministerului de Interne. Anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia au fost internaţi peste 400 de copii şi tineri cu vârsta până în 25 de ani. În primele 3 luni din 2024, au primit îngrijiri medicale alţi peste 100 de copii şi tineri cu aceeaşi vârstă”.
  • E nevoie de implicarea autorităţilor locale, în special a Primăriei Capitalei, dar şi de investiţii serioase pentru a preveni consumul de droguri în rândul tinerilor şi pentru a informa elevii.
ADVERTISING

Nicolae Ciucă:

  • Despre întrebarea cu drogurile în şcoli: Mi se pare o temă care este foarte actuală, este o temă care trebuie să vizeze întreaga ţară, nu doar Bucureştiul. Şi, din punctul meu de vedere, am susţinut şi chiar am discutat de nenumărate ori, la nivelul conducerii partidului, demersurile pe care trebuie să le facem, astfel încât să asigurăm tot ceea ce este necesar pentru ca acest flagel să nu mai nenorocească tinerii din ţara noastră.
  • Acum sunt discuţii legate de faptul că referendumul nu ar fi legal. În democraţie, trebuie să înţelegem că vocea poporului este suverană şi noi nu trebuie să blocăm, nu trebuie să punem pumnul în gură oamenilor. Motiv pentru care legalitatea acestui demers este foarte clară
  • Ceea ce trebuie rezolvat este legat de acea prevedere legală conform căreia referendumul se poate efectua în acelaşi timp cu alegerile generale, sau alegerile prezidenţiale, sau europarlamentare, dacă se desfăşoară în acelaşi timp cu un referendum naţional. Dacă nu este referendum naţional, atunci el se poate desfăşura organizându-se secţii de votare separate.
  • Săptămâna viitoare PNL va depune un proiect de modificare a legii, astfel încât inclusiv referendumul local să poată fi desfăşurat fără să mai fie dependent de referendumul national, în cadrul oricărui fel de alegeri şi oriunde în ţară.
  • Dacă nu va trece în Parlament, atunci se vor organiza secţii de vot pentru referendum separat în cadrul secţiilor de vot care au fost organizate pentru parlamentare sau prezidenţiale.

Nicuşor Dan

  • Vreau să mulţumesc pentru faptul că PNL susţine referendumul local şi mai mult decât atât, aşa cum a spus domnul preşedinte al partidului, a iniţiat un proiect de lege prin care organizarea referendumului local să poată să fie simultană cu aceiaşi membri ai secţiilor de votare, cu alegerile prezidenţiale.
  • Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidenţiale. Este absolut legal. Singura chestiune este una tehnică, dacă există un text de lege care nu există încă şi pentru care există proiectul, pentru ca birourile electorale şi de municipiu şi de secţii care fac alegeri prezidenţiale să se ocupe şi de referendum local.
  • Dacă există acest text de lege, cheltuielile vor fi mai mici, vor fi mai puţini oameni. Dacă nu există, el trebuie organizat separat.
  • Legat de costuri, dacă facem referendum separat, costurile sunt undeva între 7 şi 10 milioane de lei şi imediat după ce vom vota în Consiliul General convocarea referendumurilor, vom vota şi o rectificare pentru ca aceşti bani să fie în bugetul nostrum, ca să putem să plătim toate cheltuieli.
  • Despre întrebarea cu drogurile în şcoli: De principiu sunt de acord. N-am văzut textul, n-am văzut dacă produce o schimbare, adică dacă nu este o manifestare de voinţă fără efecte juridice sau este una cu efecte juridice. Evident că e o temă care ne preocupă pe toţi

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇