PSD vrea 4 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei: E foarte greu să muţi banii dintr-o parte în alta

PSD vrea 4 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei:  E foarte greu să muţi banii dintr-o parte în alta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

PSD propune, în bugetul ”alternativ” pe 2021, constituirea unui fond de 4 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei de COVID-19, a anunţat, miercuri, deputatul social-democrat Alexandru Rafila.

„Noi am încercat să gândim o finanţare a sănătăţii din România încât sustenabilitatea să fie asigurată, iar ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, inclusiv din punct de vedere al evoluţiei acestei pandemii, pentru că este imprevizibil, vedeţi lucrul acesta se întâmplă în toată Europa şi se întâmplă în toată lumea, deci România nu poate să fie în afara acestei evoluţii, atunci încercăm să creăm mecanismele prin care şocurile care pot apărea în continuare să poată să fie absorbite şi lumea să aibă în continuare sau să aibă de data aceasta un acces corespunzător, echitabil la servicii de sănătate„, a afirmat Rafila, în conferinţa de presă în care PSD a prezentat bugetul de stat „alternativ” pe 2021.

Potrivit acestuia, în bugetul „alternativ” este cuprins un capitol separat pentru combaterea pandemiei de COVID-19 de 4 miliarde de lei, constituit din 2,5 miliarde lei de la bugetul naţional şi 1,5 miliarde de lei din fonduri europene.

„Trebuie să fie un buget flexibil şi adaptabil situaţiei. (…) Noi avem diverse linii bugetare şi e foarte greu să muţi banii dintr-o parte în alta şi, de exemplu, nu poţi să muţi de la capitolul investiţii la capitolul cheltuieli materiale decât cu foarte mare dificultate. Or, această pandemie a demonstrat că este nevoie de astfel de flexibilitate şi poţi construi un capitol bugetar care să răspundă acestui deziderat al flexibilităţii şi al intervenţiei”, a explicat Alexandru Rafila.

ADVERTISING

Vaccinul să fie gratuit sau compensat pentru întreaga populație

Potrivit acestuia, PSD propune un buget pe Sănătate de 61,8 miliarde lei şi investiţii în domeniu de 1,2 miliarde euro, destinate evaluării nevoilor de servicii medicale, demarării proiectului de construcţie a 800 de centre de asistenţa medicală comunitară.

"Propunerea pe care o avem este de introducere a elementelor de compensare sau de gratuitate, sigur în funcţie de categoria de vârstă, nu numai pentru medicamente, dar şi pentru vaccin, pentru că vaccinurile constituie un element de prevenţie care duce pe termen scurt sau pe termen mediu la scăderea costurilor pentru serviciile de sănătate", a indicat el.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇