Asistăm la o schimbare completă de retorică a partidelor din România. În timp ce PSD defilează acum „fără penali”, USR deschide lista cu o persoană trimisă în judecată pentru incompatibilitate. Decizia aceasta oferă un prilej nesperat social-democraţilor de a pune accent pe „trădarea” electoratului.
Este şi o palmă pe obrazul PNL, care aplică dublul standard şi l-a scos pe Nelu Tătaru de pe listă, dar în trecut i-a susținut pe Mihai Chirica și Costel Alexe la primărie, respectiv Consiliul Județean.
Conducerea PSD a adoptat, marţi, cu unanimitate, ca pe listele electorale ale partidului pentru alegerile parlamentare să nu fie incluse persoane care au fost trimise în judecată pentru: fapte de corupţie, fapte asimilate celor de corupţie sau incompatibilităţi.
Aşadar, nu e vorba despre cei urmăriți penal, ci doar cine a fost deja trimis în judecată.
De altfel, doi pesedişti s-au retras deja: fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, şi senatorul Florian Bodog, fost ministru al Sănătății.
În schimb, PSD nu are o problemă să îl pună pe listă la Giurgiu pe Cristian Popescu Piedone, care face parte din partidul lui Dan Voiculescu - PUSL şi a fost eliberat din închisoare în cazul Colectiv.
PSD trece la "fără penali"
”Iniţial a fost vorba să nu existe acţiuni în justiţie legate de problemele de corupţie sau cele asimilate acestora, am extins această chestiune şi către zonele de incompatibilitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, citat de News.ro.
PSD arată că astfel ”se delimitează de practica USR, care tocmai a luat decizia de a permite «penalilor în funcţii publice» trimişi în judecată să fie port-stindardul listelor electorale”.
PSD face referire la Clotilde Armand, trimisă în judecată pentru conflict de interese, cu un proces pierdut în primă instanță cu ANI, care e însă prima pe lista USR pentru Senat în București.
”În mod special, PSD se delimitează de practica USR, care tocmai a luat decizia de a permite «penalilor în funcţii publice» trimişi în judecată să fie port-stindardul listelor electorale pentru Parlament. Este flagrant exemplu fostului primar penal al Sectorului 1, Clotilde Armand, care deschide lista USR Bucureşti pentru Senat, deşi este trimisă în judecată pentru că şi-a folosit funcţia pentru favorizarea propriei persoane.
Potrivit legii, candidaturile penalilor de pe listele USR pentru Parlament n-ar fi putut fi validate fără semnătura personală a preşedintei USR Elena Lasconi.
Este cel mai ruşinos act de trădare a electoratului din România şi cea mai puternică probă privind dublul standard practicat de USR. «Alături de penali în funcţii publice» a devenit o practică uzuală a USR, cu acceptul explicit al noii conduceri instalate după eşecul electoral din această primăvară”, transmite PSD, într-un comunicat.
Lucian Romaşcanu a fost întrebat şi dacă au fost persoane incompatibile care au trebuit scoase de pe liste.
”Există cei care s-au retras deja, persoane notorii pe care le ştiţi deja, dar există solicitarea din partea conducerii partidului, în urma votului de astăzi, ca toată lumea, preşedinţii de organizaţii, să facă o reevaluare a listelor şi să ia măsuri de retragere acolo unde se va găsi cazul. Din ceea ce se ştie la nivel central, nu există altele, dar trebuie reluate pentru a nu avea niciun fel de problemă”, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD.
Mihai Tudose a fost întrebat de ce PSD susţine oameni ca Piedone sau Ponta.
”Noi avem interesul să guvernăm bine România. Ca să guvernăm, trebuie să câştigăm alegerile. Oamenii care au venit alături de noi şi care aduc o plus-valoare sunt bineveniţi.
Da, domnul Cristian Popescu Piedone aduce o plus-valoare, are bogată experienţa administrativă şi, după cum s-a şi demonstrat, aduce voturi, reprezintă nişte oameni, are nişte oameni în spate. E valabil şi la domnul Ponta”, a spus Mihai Tudose, citat de News.ro.
Lucian Romaşcanu a subliniat însă că Victor Ponta nu îşi doreşte să mai deţină funcţii la nivel înalt, în Guvern sau în Parlament.
Surprizele de la Bucureşti
Deşi nu este încă oficială informaţia, News.ro a aflat că Mihai Ghigiu, şeful cancelariei premierului, va deschide lista PSD Bucureşti la Camera Deputaţilor, în timp ce primul loc la Senat este ocupat de medicul Adrian Streinu-Cercel, unul dintre apropiaţii Gabrielei Firea.
Carmen Avram, fost europarlamentar, a prins un loc eligibil pentru Camera Deputaţilor. Pe lista PSD pentru Capitală se mai regăseşte şi vicepremierul Marian Neacşu.
Lista PSD Bucureşti Camera Deputaţilor:
- 1. Mihaiu Ghigiu
- 2. Rodica Nassar
- 3. Marian Neacşu
- 4. Petre Florin Manole
- 5. Diana Tuşa
- 6. Andrei Dolineaschi
- 7. Mirela Furtună
- 8. Carmen Avram
- 9. Remus Mihalcea
- 10. Anca Comănici
Lista PSD Bucureşti la Senat:
- 1. Adrian Streinu-Cercel
- 2. Robert Cazanciuc
- 3. Daniel Zamfir
- 4. Gabriel Mutu
PSD îşi propune să obţină la alegerile din decembrie cel puţin 9 mandate de deputat şi 3 de senator.