Protecția avertizorilor de integritate: Reporteri fără Frontiere cere UE să condamne derapajul României

Protecția avertizorilor de integritate: Reporteri fără Frontiere cere UE să condamne derapajul României

Organizaţia Reporteri fără Frontiere se alătură instituțiilor care iau atitudine față de modificările scandaloase aduse de parlamentari legii care ar trebui să asigure protecția avertizorilor de integritate.

Reporteri fără Frontiere a publicat, vineri, un mesaj pe Twitter, în care îi cere președintelui Iohannis să respingă legea, iar instituțiilor UE să condamne derapajul României.

"Romania: O nouă lege le retrage avertizorilor dreptul de a se adresa direct presei şi îi obligă la un termen de 3 luni înainte de a le dezvălui informaţii. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să respingă legea iar instituţiile UE să condamne încălcarea Directivei privind avertizorii!", arată Reporteri fără Frontiere, citat de News.ro.

ADVERTISING

Și procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care ar fi trebuit să transpună o directivă europeană în acest sens, dar care a slăbit, de fapt, până la anulare, protecția avertizorilor de integritate. Astfel, șansele ca acte de corupție să fie reclamate se reduc dramatic.

ADVERTISING

„Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004”, a precizat Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.

De asmenea, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus, joi, o informare adresată vicepreşedintei Comisiei Europene, Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, pe această temă.

ADVERTISING

"În loc să transpună în legislaţie o directivă europeană care protejează avertizorii de integritate, coaliţia PSD-PNL-UDMR în frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor şi şefa pusă de PSD la Comisia Juridică, a ciopărţit legea”, se arată într-un comunicat de presă al USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇