Zeci de organizații civice îi solicită președintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament spre reexaminare legea referitoare la avertizorii de integritate.
Acestea precizează că, dacă legea va fi lăsată în forma recent votată de Parlament, va atrage, cel mai probabil, o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.
ONG-urile subliniază că prin aceasă lege mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt semnificativ diminuate, descurajând astfel orice demers al acestora de a semnala activități ilegale, afectând grav nivelul de detectare a fraudei. De asemenea, sunt încălcate prevederi constituționale.
Mai mult, subliniază organizațiile, legea afectează inclusiv mediul privat, întrucât raportarea anonimă reprezenta o practică eficientă și în sectorul privat.
ONG-urile îi explică lui Iohannis că noua lege golește de sens instituția avertizorului și dau exemple:
- Se interzice avertizorului de integritate să facă dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională, fără a se specifica în mod concret, explicit, clar și previzibil, care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor.
- Avertizorul nu are voie să vorbească direct cu presa sau o poate face doar după trei luni și doar dacă, în prealabil, raportează intern.
- Raportarea anonimă este exclusă din lege, iar avertizorii anonimi nu beneficiază de nicio protecție.
- Este eliminat principiul bunei-credințe a avertizorului în interes public.
- Avertizările de integritate se distrug după doi ani, deși directiva UE prevede că acestea se păstrează atât timp cât este necesar și proporțional.
- Unitățile administrativ-teritoriale foarte mici, sub 10.000 de locuitori, nu se pot asocia pentru a aplica legea, contrar recomandărilor din Directivă.
Vezi AICI scrisoarea transmisă şi lista de organizații civice care se adresează președintelui Klaus Iohannis