Povestea avertizorului din STB, care după două concedieri se întoarce la serviciu. A câştigat în instanţă şi daune morale

Povestea avertizorului din STB, care după două concedieri se întoarce la serviciu. A câştigat în instanţă şi daune morale

După un an și jumătate de procese, Valer Ciobănescu – liderul sindical concediat de două ori din cauză că a criticat abuzurile conducerii STB SA – și-a câștigat dreptul la reîncadrare și se pregătește să revină la serviciu.

În plus, cu toate că a trecut prin momente grele, spune că nici prin gând nu-i trece să renunțe la lupta pentru drepturile salariaților pe care îi reprezintă.

În ultimii ani, președintele sindicatului Transpublic din STB, Valer Ciobănescu – șofer de autobuz cu peste 25 de ani de experiență -, a semnalat public mai multe nereguli din societatea de transport a Primăriei Capitalei.

În consecință, conducerea societății a început să-l hărțuiască. În anul 2017, societatea de transport (pe atunci RATB – n.red.) l-a dat în judecată pentru o serie de afirmații în presă. A pierdut. A făcut apel, a pierdut din nou și a fost obligată de instanță să achite cheltuielile de judecată.

ADVERTISING

N-a trecut mult și, pe la jumătatea lui 2018, STB l-a acționat din nou în instanță pe Valer Ciobănescu, acuzându-l că – deși nu avea voie - a luat un reporter în cabina autobuzului, pentru a-i arăta unele nereguli.

Inițial, STB SA a câștigat dreptul de a-i reține lui Ciobănescu 10% din salariu, vreme de 3 luni consecutive. Ulterior, Curtea de Apel a schimbat acea decizie și a decis că Ciobănescu trebuia sancționat doar cu avertisment scris.

Situația s-a repetat într-un alt caz, în care instanța de fond a decis sancționarea cu 10% din salariu a șoferului de autobuz, iar Curtea de Apel a schimbat sancțiunea în avertisment scris.

Dar lupta cu conducerea STB SA nu s-a terminat cu acel proces.

Prima concediere, din cauza unei postări pe Facebook

În 2018, în uma unei postări pe Facebook în care Ciobănescu a folosit un limbaj dur, STB SA l-a cercetat disciplinar și l-a concediat în 2019.

ADVERTISING

Ciobănescu a atacat decizia în instanță, susținând că postarea e doar o părere exprimată pe pagina proprie de Facebook. Dar că STB n-avea niciun temei să îl concedieze, de vreme ce – din punct de vedere profesional, ca șofer de autobuz – nu a comis nicio greșeală care să justifice o asemenea sancțiune.

Procesul pe fond și apelul au durat în jur de 9 luni. A câștigat Valer Ciobănescu, iar în aprilie 2020, STB SA a fost nevoită să-l reangajeze, în urmei unei decizii definitive a Curții de Apel București. În plus, instanța a obligat societatea să-i achite lui Ciobănescu toate salariile din perioada în care nu l-a lăsat să conducă autobuzul.

Suma pe care STB SA i-a plătit-o atunci lui Ciobănescu depășea 40.000 de lei.

Revenit la serviciu, liderul Sindicatului Transpublic a început din nou să critice conducerea societății.

Dezvăluirile care i-au adus a doua concediere

La un moment dat, a postat pe pagina sa de Facebook un pamflet, prin care dezvăluia că STB a angajat 3 cameramani pe salarii mai mari decât ale șoferilor.

ADVERTISING

Ciobănescu a scris atunci că STB ar trebui să mai angajeze, pe lângă cameramani, un „sobor de preoți”, „cântăreți” și „gropari STB”.

STB SA l-a cercetat disciplinar din nou pe Valer Ciobănescu, în iunie 2020. La acel moment, jurnaliști de la Epoch Times au cerut să ia parte la audierea liderului sindical în fața comisiei de disciplină a STB. Dar nu li s-a permis acest lucru.

În cele din urmă, tot în iunie 2020, la numai câteva luni de la reîncadrare, Ciobănescu a fost concediat din nou. Și iarăși a atacat decizia de concediere în instanță și a reluat șirul de procese.

Victorie și daune morale, după un an și ceva prin tribunale

„Eu am postat pe Facebook, nu am avut nicio abatere legată de modul în care mi-am exercitat meseria. În procesele anterioare, instanța mi-a dat câștig de cauză.

De această dată, însă, la fond, instanța a susținut că am prea multe abateri și nu mi-a mai dat câștig de cauză. Asta, deși Codul Muncii spune clar: ești curat dacă în ultimele 12 luni n-ai avut nicio abatere disciplinară. Iar eu veneam după o altă concediere de durată. Deci nici nu aș fi avut cum să înregistrez abateri disciplinare, în ultimele 12 luni.

Așa că am pierdut fondul. A durat câteva luni până a venit comunicarea. Abia atunci am putut formula apelul. A făcut și STB intâmpinare. Am primit termen în septembrie. Ne-am judecat din nou și am câștigat.

De fiecare dată, în toate procesele de până acum, am cerut și daune morale. Din cauză că s-au străduit să-mi distrugă imaginea. Și din cauză că poate unora dintre angajați - văzând că un lider de sindicat e concediat de două ori - le-a fost teamă să vorbească.

Și, până la urmă, în acest proces, am primit pentru prima oară daune morale. Nu suficiente. Am solicitat 100.000 de lei și am primit 10.000 de lei. Dar e un pas”, a precizat Valer Ciobănescu.

De această dată – pentru perioada în care STB l-a ținut pe linie moartă - Valer Ciobănescu susține că are de recuperat circa 20.000 de euro. Sunt bani care i se cuvin, potrivit instanței. Și pe care - dacă STB nu l-ar fi concediat abuziv - Valer Ciobănescu i-ar fi câștigat conducând autubuze.

„După ce a primit comunicarea de la instanță – atât eu cât și societatea – în termen de 10 zile ar trebui să îmi facă chemarea”, a mai spus liderul Sindicatului Transpublic.

Ciobănescu: O să tac atunci când se va rezolva și ultima problemă!

L-am întrebat pe Valer Ciobănescu dacă, odată întors la serviciu, își va mai continua activitatea sindicală și dacă va mai sesiza neregulile din STB SA sau dacă a decis să lase în urmă această etapă a activității sale.

„Nu voi renunța pentru că n-am cerut nimic pentru mine. Am solicitat să aibă călătorii un transport sigur și civilizat. De asta sunt acolo și acesta este scopul acțiunilor mele.

Așa cum am semnalat problemele în timpul primarilor precedenți, le voi semnala și în timpul primarului Nicușor Dan. Pentru că subfinanțatea STB SA de acum ne duce spre distrugere.

Când lucrurile vor merge bine, mă voi opri. Dar nu mai devreme”, a precizat Valer Ciobănescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇