Proiectul USR de desființare a Secţiei Speciale a fost respins de Camera Deputaților

Proiectul USR de desființare a Secţiei Speciale a fost respins de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a respins, marţi, propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

S-au înregistrat 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 de abţineri.

Propunerea legislativă, iniţiată de 41 de parlamentari de la USR şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, are ca obiect de reglementare desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului ICCJ, avându-se în vedere, potrivit expunerii de motive, „toate luările critice de poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă”.

Desființarea SIIJ, dezbătută public la Ministerul Jusțitiei: Societatea civilă ar vrea cât mai repede, Asociația Procurorilor propune prelungirea activității cu un an

La dezbateri, deputatul USR Stelian Ion a solicitat adoptarea proiectului.

„Această secţie ar fi trebuit demult desfiinţată (…) Cine nu votează proiectul consider că vrea să distrugă şi să controleze Justiţia”, a afirmat Stelian Ion, unul dintre iniţiatorii proiectului.

De asemenea, fostul ministru Ana Birchall a făcut un apel la adoptarea proiectului.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie este văzută ca fiind cooperativa ‘Nufărul’ de curăţire a magistraţilor care nu fac cinste acestei funcţii„, a spus Birchall.

Parchetul General: Propunerea USR de desfiinţare a Secției Speciale e deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea Justiţiei.

„În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a Justiţiei. (…)

Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea să dea tot concursul pentru o eficientă şi bună funcţionare a secţiei. O adevărată independenţă a Justiţiei este dată prin buna funcţionare a acestei secţii”, a spus Iordache.

Camera Deputaţilor este doar prima cameră sesizată, așa că decizia finală este la Senat.