Prognoze politice cu Kelemen Hunor: Kovesi la prezidențiale, AUR în Parlamentul European și șansele lui Ciolacu

Prognoze politice cu Kelemen Hunor: Kovesi la prezidențiale, AUR în Parlamentul European și șansele lui Ciolacu

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a făcut câteva prognoze politice referitoare la alegerile de anul viitor. El consideră că Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA și actualmente şefa Parchetului European, ar fi un candidat bun la prezidențiale. Totodată, estimează că AUR va intra în Parlamentul European și crede că actualul premier Marcel Ciolacu trebuie să decidă direcția carierei sale.

Acesta a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă o vede pe Laura Codruţa Kovesi printre candidaţii la alegerile prezidenţiale de anul viitor. 

„Da. Anul acesta poate să spună ”Nu!”, anul viitor în mai-iunie poate să spună ”Da!”. O cred pe Kovesi când spune ”Nu!”. În acel moment cred că a fost sinceră. Dar haideţi să vedem ce se va întâmpla anul viitor în mai-iunie, imediat după alegerile europarlamentare. În acest moment, eu nu văd în România nicio personalitate care să reziste un an de zile în funcţia de candidat. Nu suntem în America. Sunt foarte mulţi care o măsoară pe doamna Kovesi în sondajele de opinie şi nu stă rău”, a spus Kelemen Hunor, la Prima TV. 

ADVERTISING

Liderul UDMR susţine că USR poate ajunge în finala prezidenţială din 2024, cu două condiţii. „Da, dacă au un candidat foarte bun şi dacă scot un rezultat bun la europarlamentare şi la locale”, a spus Hunor. 

Întrebat dacă Elena Lasconi ar putea fi un candidat bun pentru USR la prezidenţiale, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu o cunosc pe doamna Lasconi. Am înţeles că este o persoană foarte performantă într-un municipiu, dar mai mult nu ştiu. Ar fi extrem de superficial să-mi dau cu părerea”. 

AUR ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN?

Preşedintele UDMR crede că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) va fi marea câştigătoare la alegerile europarlamentare de anul viitor, urmând să se claseze pe locul doi după PSD. Kelemen Hunor a mai susținut că după accederea în Parlamentul European, AUR va face parte din grupul conservatorilor şi unde va intra într-un proces de „curăţare” şi „spălare”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„După un an, după doi ani, probabil, se va spune că deja sunt spălaţi. Că acolo vor fi împreună cu Kaczynski, împreună cu Meloni, cu cei care guvernează şi se va spune dacă ăştia sunt buni noi de ce nu suntem buni? Va trece o perioadă. Problema tot timpul rămâne dacă într-adevăr noi credem într-o schimbare adevărată a unui partid care până acum a demonstrat de o mie de ori că este un partid extremist, din toate punctele de vedere”, a opinat Kelemen Hunor. 

El a fost întrebat dacă după acei doi ani AUR ar putea ajunge la guvernare. “Asta e evaluarea mea, dar este un pesimism apropiat de realism ce spun eu”, a mai spus liderul UDMR.

Ce urmează pentru Ciolacu

Kelemen Hunor susţine că Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale pentru că este preşedintele partidului. Nu crede însă că social-democraţii s-ar mobiliza pentru Nicolae Ciucă, în cazul în care PSD şi PNL ar conveni să susţină un candidat comun pentru Cotroceni. Totodată, liderul UDMR este de părere că USR poate ajunge în finala prezidenţială, cu condiţia să scoată un rezultat bun la alegerile europarlamentare şi locale.

ADVERTISING

„Dacă mergem pe matematică, PSD va fi în turul doi. Dacă vor avea candidat comun cu PNL, vor fi în turul doi. Cu cine? Asta este o întrebare bună. Din experienţa celor 20 de ani de politică, cel care anunţă candidatura foarte repede s-ar putea să intre în turul doi, dar nu va câştiga. Băsescu nu era nicăieri. A apărut cu 7 luni înainte. (...) Matematic, sigur că PSD are prima şansă”, a spus Kelemen Hunor la postul de televiziune citat. 

Liderul UDMR nu crede că social-democraţii s-ar mobiliza pentru Nicolae Ciucă, în cazul în care PSD şi PNL ar susţine un candidat comun la alegerile prezidenţiale: pe actualul preşedinte liberal. „E greu să-i vezi pe pesedişti mobilizându-se pentru Ciucă. Ei nu s-au mobilizat nici pentru Ponta, nici pentru Geoană”, a comentat liderul UDMR. 

Kelemen Hunor este de părere că Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul social-democraţilor pentru Cotroceni. 

”Nu cred că domnul Geoană consideră că va fi candidatul PSD. Nu cred. Totuşi, are o experienţă, a fost şi preşedintele PSD, cunoaşte partidul bine. De ce să-l susţină PSD? Normal, Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul PSD pentru că este preşedintele partidului. Nu ştiu dacă-şi doreşte. Nu sunt foarte convins că Marcel Ciolacu îşi doreşte să fie candidat la prezidenţiale”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat dacă USR are vreo şansă să intre în finala prezidenţială, Kelemen Hunor a răspuns: „Da, dacă au un candidat foarte bun şi dacă scot un rezultat bun la europarlamentare şi la locale”. 

De asemenea, el a reiterat că nu va mai fi candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale. „Nu mă interesează. Pentru mine, farmecul candidaturii la prezidenţiale a trecut după prima încercare. Am mai încercat fiindcă  au spus colegii că tu eşti preşedintele UDMR, trebuie să candidezi. Am mai candidat de două ori. Eu nu mai am această ambiţie să fiu candidat la prezidenţiale şi să-mi ridic notorietatea şi eventual încrederea”, a conchis preşedintele formaţiunii maghiare. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇