Primele declarații date de Traian Băsescu după externare și revenirea la București

Primele declarații date de Traian Băsescu după externare și revenirea la București

Întors la București după externare, Traian Băsescu a stat de vorbă cu jurnaliștii, cărora le-a explicat ce a pățit, cum se simte și ce intenționează să facă, atât cu mutarea din locuința RAAPPS, cât și în cazul deciziei privind colaborarea sa cu Securitatea.

Întrebat despre aceasta din urmă, Traian Băsescu a spus că se simte ”ca un cetățean care a trecut prin fața justiției” – ”Că îi place sau nu, asta el nu o poate schimba, trebuie să se conformeze”.

El a mai anunțat că se va adresa CCR în cazul evacuării din locuința de protocol, pentru ca are ”curiozitatea dacă această lege este constituțională”, dar pentru asta trebuie să discute mai întâi cu avocații.

ADVERTISING

”Nu pot să sesizez CCR doar pe nota transmisă de RAAPPS (…) trebuie să fie un act de execuție ca să pot sesiza CCR”, a mai explicat acesta, menționând încă o dată că se va adresa și CEDO, pentru că este vorba despre ”drepturi pe care mi le-a dat legea și s-au luat după, e ceva retroactiv”.

Demisionează din PE?

Întrebat cum se va descurca fără paza SPP, care i-a fost retrasă tot în baza deciziei Inaltei Curți, Traian Băsescu a răspuns râzând: ”Ți se pare că nu mă descurc?”.

În context, fostul președinte a ținut să comenteze speculațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora ar fi în stare să dezvăluie secrete pe care le-ar fi aflat când era șef al statului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Niciodată nu o să dezbrac cămașa de fost președinte. Niciodată nu o să uit că am fost 10 ani președintele țării și am obligația ca ceea știu numai eu și alți lideri importanți să rămână așa”, a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, întrebat dacă intenționează să demisioneze din Parlamentul European după  decizia definitivă a ICCJ, Traian Băsescu a negat și a argumentat.

”Nu cred că am de ce, pentru că eu am fost ales cu anunțul CNSAS făcut, nu a fost un lucru pe care cei care m-au ales nu îl știau. Eu sunt convins că nu există nicio frază care să implice declarații politice sau atitudini politice, nu există nici măcar o frază”, a mai subliniat acesta, referindu-se la dosarul său în urma căruia a fost declarat colaborator.

ADVERTISING

Unde se mută?

În ceea ce privește starea de sănătate, Traian Băsescu le-a spus jurnaliștilor că acum e ”zglobiu” și ”se mișcă”, dar a avut ”o pneumonie netratată la vreme”, iar medicii i-au recomandat să nu meargă în spații aglomerate până pe 10 aprilie, pentru că încă mai există riscul să ia Covid.

Întrebat de ce a venit la București, Traian Băsescu a explicat ce intenții are familia sa și ce bani vor fi folosiți pentru mutare.

”Vrem să căutam un apartament pe care să îl închiriem sau să îl cumpărăm și sa ne conformăm legii (…) Aveam soția acasă, voi călare pe poartă de dimineța până seara, trebuia să fiu acasă, mai ales că avem de luat decizii (…) Eu trebuie să mă apuc să caut un apartament și după aia să văd dacă e de acord Maria (…) Să nu fie izolat de lume, că suntem oameni de 70 de ani, cu magazine în apropiere, o piață, o stație de metrou (…)

Mă duc până la bancă. Eu am investit banii în titluri de stat, aceste titluri vor trebui vândute dacă vom ajunge să cumpărăm un apartament (…) Trei camere așa ne-am dori, ne ajung, având in vedere facturile uriașe care vin”, le-a mai spus Traian Băsescu jurnaliștilor.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇