Primarii și șefii de CJ primesc majorarea de 5%, deși demnitarii trebuiau excluși. Ministrul Dezvoltării: S-au plâns că au salariul cât o învățătoare

Primarii și șefii de CJ primesc majorarea de 5%, deși demnitarii trebuiau excluși. Ministrul Dezvoltării: S-au plâns că au salariul cât o învățătoare

„Ordonanța trenuleț”, care stabilește măsurile ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 şi pe baza căreia a fost făcut bugetul pe anul viitor, prevede că preşedinţii de CJ şi primarii vor primi majorarea de 5% a salariilor, la fel ca toţi bugetarii, fiind excluşi din rândul demnitarilor care au salariile îngheţate.

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, explică miercuri decizia, spunând că a auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare.

”Cred că aţi putea să întrebaţi şi să faceţi comparaţii şi la nivelul primarilor, fără a fi eu părtinitor, am auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare, sincer”.

ADVERTISING

Întrebat despre această comparaţie, Veştea a spus: ”Mai mic decât o învăţătoare am spus. Sunt administraţii publice care derulează în decursul unui an bugetar foarte multe proiecte pe fonduri europene. V-am spus generic, am auzit”, a precizat ministrul Dezvoltării.

PNL: Sunt asimilaţi oarecum corpului funcţionarilor publici

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a fost întrebat într-o conferinţă de presă care a fost raţiunea pentru care s-a păstrat majorarea cu 5% a salariilor demnitarilor din administraţia publică locală, deşi iniţial decizia a fost ca demnitarii să nu beneficieze de majorarea salarială.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”S-au eliminat toţi cei care deţin înalte demnităţi publice, zona vizibilă, care probabil a generat şi indignare sau îngrijorare. Tot ce înseamnă parlamentari, miniştri, secretari de stat sunt eliminaţi din această creştere”, a spus Stroe.

El a arătat că cei din administraţia locală, preşedinţii de CJ şi primarii, sunt asimilaţi oarecum corpului funcţionarilor publici din România şi ”în mod evident există o aşteptare, cel puţin din partea lor, în raport cu creşterea veniturilor”.

”În zona de sus, în zona superioară a demnităţilor publice, salariile sunt îngheţate”.

ADVERTISING

El a respins ideea că majorarea salariilor primarilor va fi făcută având în vedere anul electoral.

"Influenţa sau interesul politic n-are legătură cu sistemul de salarizare din administraţia publică. Nicidecum", a spus Stroe, citat de Agerpres.

Iată Cât cresc pensiile și salariile în 2024 și de unde ia Guvernul bani. Finanțele au publicat noile măsuri fiscale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇