Ministerul Finanțelor a publicat miercuri în dezbatere publică proiectul noii „ordonanțe trenuleț”, care stabilește măsurile ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024, pe baza căreia a fost făcut bugetul pe anul viitor.
Potrivit documentului citat de Adevărul, salariile bugetarilor cresc de la 1 ianuarie cu 5%, dar sporurile sunt plafonate la nivelul lunii decembrie.
În continuare orele suplimentare nu sunt plătite, ci se compensează cu timp liber, însă excepție de la această regulă fac polițiștii și militarii.
Pentru profesori, creșterea de la 1 ianuarie este de 13%, după multe bâlbâieli și încălcări de promisiuni.
În ce privește pensiile, majorarea este cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 și este prevăzută și acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.
Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine la nivelul finalului de 2023, adică 6.240 de lei.
Pentru a putea susține cheltuielile fără a arunca în aer deficitul, sunt prevăzute și alte măsuri.
Astfel, este suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante și nu vor fi acordate ajutoare sau plăți compensatorii la pensionare.
Pentru anul 2024 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de –5,0% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,5% din PIB, în timp ce pentru anul 2025 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de -4,7% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8% din PIB.
Totodată, societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome trebuie să vireze la buget minimum 90% din profitul net realizat.
Contribuțiile la Pilonul II de pensii vor crește începând cu anul 2024 cu aproximativ 0,2% din PIB.
Sunt prevăzute și majorări de taxe pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc.
Fără a fi precizat cum, e menționată și creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale.
În ce privește datoria guvernamentală, pentru sfârșitul anului 2024, plafonul propus conform metodologiei UE este de 49,8% din PIB. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2024.
„S-a estimat că pentru ținerea sub control a deficitului bugetar este necesară sporirea eforturilor de colectare a veniturilor din economia internă la nivelul programat, iar pe partea de cheltuieli este necesară o prioritizare a acestora, în special evitarea de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor care nu sunt absolut necesare, prudență în angajarea de noi cheltuieli și o mai mare rigurozitate în programarea cheltuielilor bugetare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.