Prima ședință comună de guvern România-Spania a abordat un subiect spinos legat de milionul de români de acolo

Prima ședință comună de guvern România-Spania a abordat un subiect spinos legat de milionul de români de acolo

Miercuri a avut loc la Castellon de la Plana prima şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Madrid, ocazie cu care premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez au semnat o declaraţie comună prin care se pun de acord să înfiinţeze un grup de lucru, care să caute soluţii pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania.

Spania este printre puținele state UE unde, dacă vrei să dobândești cetățenia, trebuie să renunți la cea de acasă. Aşa că, dacă după o perioadă de muncă românii din Spania își doresc și cetățenia spaniolă, ei sunt obligaţi să renunțe la cea română. Şi asta s-a întâmplat deja cu mulți dintre cei peste 1 milion de români stabiliți în Spania.

ADVERTISING

Acum se caută o soluţie la această problemă, mai ales că există deja excepții: cetățenii francezi pot avea dublă cetățenie printr-un acord între cele două ţări vecine.

"Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiţii favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prin urmare, cele două ţări sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania", se evidenţiază în declaraţia citată de Agerpres.

Ce promite premierul Spaniei

”Guvernul Spaniei şi Guvernul României îşi propun să înceapă să lucreze în vederea obţinerii dublei cetăţenii şi acesta este un mesaj extrem de important. Subliniez că atunci când se va întâmpla acest lucru şi sigur se va întâmpla, România va fi al treilea stat din Europa cu care avem acest tip de alianţă şi acest tip de recunoaştere”, a spus premierul spaniol, în conferinţa de presă comună cu Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Pedro Sanchez a precizat că e foarte important să se lase ministerele să lucreze şi, după aceea, vor dezvolta această idee.

”Cred că mesajul pe care îl transmitem, de recunoaştere a contribuţiei comunităţii româneşti în ţara noastră, este extraordinar şi vreau să le mulţumesc românilor care locuiesc printre noi”, a subliniat Pedro Sanchez, citat de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇