Președintele Biden va efectua în iunie prima vizită externă. De ce a ales Regatul Unit și Belgia

Președintele Biden va efectua în iunie prima vizită externă. De ce a ales Regatul Unit și Belgia

Preşedintele american Joe Biden va efectua în luna iunie prima sa deplasare în străinătate, în Regatul Unit şi în Belgia, a anunţat vineri Casa Albă, relatează Reuters şi AFP.

Publicitate

Joe Biden va participa la summitul G7 din perioada 11-13 iunie de la Cornwall (sud-vestul Angliei), iar apoi la summitul liderilor ţărilor NATO de la Bruxelles pe 14 iunie.

La Cornwall, Biden va avea întâlniri bilaterale cu liderii G7, printre care şi premierul britanic Boris Johnson.

"Călătoria îşi propune să evidenţieze angajamentul preşedintelui SUA de a restabili alianţele noastre, de a revitaliza relaţia transatlantică şi de a lucra în strânsă cooperare cu aliaţii noştri", a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jennifer Psaki.

Publicitate

La Bruxelles, Biden va participa şi la un summit UE-SUA pentru a sublinia angajamentul Washingtonului în favoarea unui "parteneriat transatlantic puternic" bazat pe "valori comune", a precizat executivul american.

Deoarece Casa Albă a precizat că va furniza pe viitor mai multe detalii privind această călătorie, "în special privind posibile elemente complementare", au fost alimentate speculaţiile privind o eventuală întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Anunţul primei vizite externe a lui Joe Biden a fost făcut după încheierea summitului global privind schimbările climatice care s-a derulat online şi care a marcat un angajament american reînnoit în eforturile de combatere a încălzirii globale, notează Reuters.

Joe Biden i-a propus săptămâna trecută omologului său rus, în cadrul unei discuţii telefonice, să se întâlnească în această vară, într-o ţară terţă, pentru a stabiliza relaţiile între cele două puteri rivale.

Moscova şi-a exprimat interesul pentru această ofertă, care a fost totuşi parazitată de sancţiuni şi contra-sancţiuni adoptate de cele două ţări. Austria şi Finlanda s-au arătat dispuse să găzduiască această întâlnire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇