Liderul american Joe Biden își propune ca SUA să reducă emisiile gazelor cu efect de seră cu până la 52% sub nivelul din 2005 până în anul 2030.
Biden va anunța acest lucru în cadrul summit-ului virtual dedicat luptei împotriva încălzirii globale, care va avea loc joi și vineri, informează CNN.
Procentul de 52% a fost stabilit după îndelungate consultări cu agenții guvernamentale, oameni de știință, reprezentanți ai industriilor, guvernatori, primari și cercetători în domeniul mediului.
Când fostul președinte Barack Obama a introdus SUA pentru prima oară în acordul climatic de la Paris în 2015, s-a angajat să reducă emisiile cu până la 28% până în 2025.
Ceea ce președintele Biden nu va dezvălui, cel puțin nu la acest summit, este modul în care Statele Unite vor atinge aceste obiectiv.
Oficialii de la Casa Albă au spus că sunt „metode multiple” pentru ca SUA să atingă această țintă și au declarat că grupul operativ al președintelui în domeniul schimbărilor climatice va transmite recomandări fiecărui sector în parte cu privire la ce trebuie să facă pentru realizarea acestui obiectiv.
"Atingerea acestei ținte este ceva ce putem face în mai multe moduri", a declarat un înalt oficial al administrației prezidențiale.
Președintele rus Vladimir Putin și cel chinez Xi Jinping sunt doi lideri notabili care și-au confirmat participarea la summit.
Vor fi prezenți, de asemenea, premierul canadian Justin Trudeau, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson.
Acest summit organizat de Biden este o acțiune total diferită de modul în care problemele climatice au fost abordate în timpul președinției lui Donald Trump, care a retras SUA din acordul de la Paris.
De la preluarea mandatului în ianuarie, Biden a spus în repetate rânduri că schimbările climatice reprezintă un element esențial al politicii SUA.
Biden a reintrodus SUA în acordul climatic de la Paris și l-a numit pe fostul secretar de Stat John Kerry drept trimisul special al Președinției pe probleme climatice, o funcție ce se află în Consiliul Național de Securitate.
Miercuri, membrii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu statele membre privind forma finală a Legii europene a climei. Astfel, UE îşi va asuma să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030.