Premierul Sloveniei a stârnit un scandal cu ecouri până la cel mai înalt nivel european, după nişte postări pe Twitter

Premierul Sloveniei a stârnit un scandal cu ecouri până la cel mai înalt nivel european, după nişte postări pe Twitter

Premierul sloven Janez Jansa a postat pe Twitter o fotografie în care apar mai mulţi europarlamentari olandezi pe care i-a calificat ca fiind „marionete” ale bogatului om de afaceri George Soros.

Postarea lui Jansa pare să fi fost ştearsă în cursul serii de joi. Cu toate acestea, prim-ministrul Sloveniei a postat o serie de tweet-uri adresate omologului său olandez, cu referire în special la asasinarea din iulie, la Amsterdam, a jurnalistului specializat în dosare penale, Peter R. De Vries.

Drept urmare, atât premierul olandez Mark Rutte, cât şi preşedintele Parlamentului European David Sassoli l-au admonestat pe Jansa pentru postările sale.

ADVERTISING

"Tweet-ul de prost gust al lui Janez Jansa despre europarlamentari. Îl condamn în termenii cei mai fermi", a scris pe Twitter Mark Rutte, citat de AFP.

"Guvernul tocmai a transmis acelaşi sentiment ambasadorului sloven la Haga", a adăugat premierul Rutte, care a avut recent o serie de dezacorduri cu lideri din Europa Centrală.

În fotografia publicată de premierul sloven Jansa, George Soros - o figură detestată de teoreticienii conspiraţiei de extremă dreapta şi de antisemiţii europeni - apărea alături de mai mulţi europarlamentari. Printre ei se afla şi Hans van Baalen, membru al partidului VVD al premierului olandez Mark Rutte, care a murit în luna aprilie la vârsta de 60 de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reacţia lui Sassoli

O reacţie imediată a avut şi preşedintele Parlamentului European David Sassoli.

"Atacurile asupra membrilor acestei instituţii sunt şi atacuri asupra cetăţenilor europeni", a scris Sassoli pe Twitter, citat de DPA.

"Îi cerem urgent lui (Jansa) să înceteze provocările la adresa membrilor (Parlamentului European)".

Disputa este deosebit de sensibilă în contextul în care Slovenia deţine, în prezent, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

"O colaborare constructivă cu preşedinţia rotativă a Consiliului se poate baza numai pe încredere reciprocă şi respect", a mai scris Sassoli.

Membri ai Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) se află în prezent în Slovenia pentru a evalua situaţia statului de drept şi libertatea mass-media. Din delegaţia Parlamentului European face parte şi olandeza Sophie in 't Veld.

Pe Twitter, Jansa i-a acuzat pe europarlamentari că sunt părtinitori şi a întrebat cât de des au făcut aceştia vizite unui cancelar german, unui prim-ministru olandez sau unui preşedinte francez.

Premierul Janez Jansa este acuzat de mai mult timp că a făcut presiuni asupra mass-media independente din Slovenia.

În luna martie a avut loc un scandal în Parlamentul European, după ce premierul Jansa a cerut la o audiere asupra situaţiei mass-media din Slovenia să i se permită să prezinte o înregistrare video proprie. Solicitarea i-a fost respinsă şi Janez Jansa a părăsit transmisia online fără să îşi ia rămas bun.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇