Zeci de mii de sloveni s-au adunat vineri seară în centrul capitalei Ljubljana pentru a cere demisia prim-ministrului conservator Janez Jansa, în timp ce Slovenia se pregăteşte să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (CONS UE), informează AFP.
Demonstraţia, de o amploare fără precedent în ultimii ani, a avut ca scop denunţarea unei derive autoritare a liderului sloven în vârstă de 62 de ani, care a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură.
„Opriţi fascismul, alegeri acum! Opriţi jansismul, alegeri acum”, au scandat manifestanţii.
Mulţi au venit cu bicicleta, un simbol al mişcării născute acum un an şi ceva, la scurt timp după revenirea la putere a lui Janez Jansa, mişcare care s-a intensificat de la sfârşitul lunii aprilie.
„Căderea guvernului s-ar putea să nu fie soluţia, dar este necesară şi trebuie să se producă rapid pentru a începe un dialog cu privire la viitorul statului nostru”, a declarat pentru AFP Miha, un tânăr activist de mediu, într-o atmosferă calmă, îndeaproape supravegheată de forţele de ordine.
Jasa Jenull, unul din organizatori, a evaluat numărul protestatarilor la aproximativ 40.000, în timp ce televiziunea de stat a menţionat cifra de 20.000, pe baza „mai multor estimări”.
Sindicatele, partidele de opoziţie, grupuri studenţeşti şi de artişti au cerut toată săptămâna locuitorilor acestei ţări cu o populaţie de două milioane de locuitori să iasă în stradă.
Protestatarii acuză guvernul de corupţie endemică şi de faptul că a folosit pandemia de COVID-19 pentru a ataca mass-media, pentru a demonta ceea ce s-a câştigat în plan social şi pentru a submina independenţa sistemului judiciar.
Pe Twitter, premierul Jansa a denunţat un miting „anti-sloven”, apreciind că este vorba de o „încălcare a restricţiilor sanitare”.
Cota popularităţii sale este la cel mai scăzut nivel de la preluare mandatului, în martie 2020, cu aproximativ 30% din opinia publică în favoarea sa.
Acuzat că a copiat modelul premierului ungar Viktor Orban, Janez Jansa, un admirator al fostului preşedinte american Donald Trump, se află în relaţii proaste cu Bruxelles-ul, în contexul în care, de la 1 iulie, Slovenia preia preşedinţia rotativă a CONS UE.
Ministrul sloven al Justiţiei, Lilijana Kozlovic, a demisionat joi, după ce guvernul a respins candidaturile a doi procurori pentru Parchetul European (EPPO), noul organism antifraudă al UE. Cei doi magistraţi respinşi au investigat acuzaţii de luare de mită care aveau legătură cu premierul Jansa.
Despre acest lucru a transmis un comunicat și Laura Codruța Kovesi, în calitate de șefă a noului Parchet European (EPPO). Ea a acuzat că lipsa cooperării din partea autorităţilor slovene cu această instituţie ”subminează grav” încrederea în gestiunea şi controlul fondurilor europene în această țară.