Laura Codruța Kovesi, procurorul șef european, critică Slovenia pentru că nu a reușit să numească procurori în noul organism anticorupție, ceea ce, spune ea, reprezintă o problemă uriașă.
Kovesi afirmă că eșecul Sloveniei în această chestiune va împiedica supravegherea eficientă a modului în care sunt cheltuiți banii UE în țară.
"Toate infracțiunile comise după 1 iunie intră sub jurisdicția Parchetului European (EPPO), avem o competență obligatorie de investigare", a declarat Kovesi într-un interviu pentru Politico.
Procurorul șef european spune că Slovenia reprezintă un „risc uriaș” în ceea ce privește fraudarea fondurilor europene.
„Acesta este motivul pentru care consider Slovenia un risc imens, deoarece banii vor continua să ajungă în țară, dar sistemul de gestionare și control al fondurilor UE va fi cu adevărat afectat”, a spus Kovesi.
Comisia Europeană va aproba joi planul de cheltuieli al Sloveniei în cadrul fondului de recuperare economică post Covid. Dacă va fi aprobat, țara urmează să primească 2,5 miliarde euro în total - 1,8 miliarde euro subvenții și 700 milioane de euro împrumuturi - în următorii șase ani.
Însă Slovenia nu a reușit să numească cei doi procurori europeni, după ce premierul Janez Jansa le-a blocat numirea pe motiv că „Ministerul Justiției nu a avut la dispoziție un număr suficient de candidați calificați".
Unul dintre candidații eliminați a dat în judecată Guvernul.
Kövesi a declarat că „lipsa de cooperare a autorităților slovene va influența foarte mult eficiența Parchetului European”, deoarece responsabilitatea legală de a investiga a fost transferată către EPPO, dar ”fără procurori naționali, nu putem investiga în mod eficient toate suspiciunile de fraudă".
Aceasta este o situație diferită de cea a țărilor precum Ungaria, Polonia și Suedia, care nu s-au înscris la EPPO, deoarece Parchetul European „a început deja să aibă acorduri de lucru cu ei”.
"Cu Ungaria, am semnat deja acest tip de acord de lucru, astfel încât să putem coopera pe baza instrumentelor legale actuale care sunt disponibile", a spus Kovesi.
Dintre cele 22 de țări din UE care au semnat protocolul de înființare al EPPO, Finlanda mai este singura, pe lângă Slovenia, care nu are încă un procuror, dar a încheiat un acord cu EPPO.
"Finlanda nu mai este o problemă. Din acest punct de vedere, numai Slovenia este o problemă uriașă”, a spus Kovesi.
Slovenia a preluat azi de la Portugalia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni, sărbătorind, în acelaşi timp, 30 de ani de la obţinerea independenţei.
Pe de altă parte, Laura Kodruța Kovesi a participat azi la Conferința președinților grupurilor politice din Parlamentul European, la invitația lui Dacian Cioloș.
Procurorul șef european a ridicat problema resurselor necesare instituției pe care o conduce, în condițiile în care pe masa Parchetului European (EPPO) sunt deja sute de dosare din toate țările membre care privesc fraude cu fonduri europene.