Prefectura Capitalei anunță că Sectorul 1 are buget legal aprobat. Mai sunt întrebări fără răspuns

Prefectura Capitalei anunță că Sectorul 1 are buget legal aprobat. Mai sunt întrebări fără răspuns

Prefectura Capitalei a anunţat că Sectorul 1 are un buget legal aprobat începând de azi.

Un comunicat de presă al Prefecturii Capitalei arată cronologia documentelor care au fost transmise de către Primăria Sectorului 1, precum şi răspunsul Instituţiei Prefectului.

28 martie - a fost adoptat bugetul local al Sectorului 1, proiectul fiind iniţiat de primar şi modificat prin amendamente de consilierii locali.

7 aprilie - a fost comunicată Instituţiei Prefectului o adresă de înaintare a unui document intitulat “Hotărârea Consiliului Local nr.32 privind bugetul”.

"În urma analizei, s-a dovedit că acest document nu întruneşte condiţiile unei hotărâri de CL: nu cuprinde întreaga voinţă a Consiliului Local, nu a fost redactat de către persoana care are competenţe legale în acest sens, respectiv secretarul general şi nu a fost comunicat de către aceasta.

ADVERTISING

Urmare a analizei efectuate, Prefectura a solicitat Secretarului General al Sectorului 1, în mod expres, îndeplinirea obligaţiilor legale, respectiv redactarea hotărârii, cu respectarea voinţei Consiliului Local şi comunicarea ei conform prevederilor legale".

24 aprilie - Secretarul general al Sectorului 1 a redactat şi comunicat hotărârea Consiliului Local nr. 32, care cuprinde toate amendamentele adoptate de către Consiliul Local, aşadar exprimă voinţa juridică a acestuia. Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost semnată de către doi consilieri locali şi a fost transmis refuzul de contrasemnare al secretarului general, motivat de diverse încălcări ale textelor legale, în adoptarea amendamentelor.

ADVERTISING

"În urma analizei Hotărârii Consiliului Local nr. 32, astfel cum a fost comunicată în data de 24.04.2023, Instituţia Prefectului a solicitat primarului Sectorului 1 alinierea la normele legale a amendamentelor care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate. În caz contrar, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, Instituţia Prefectului are obligaţia de a ataca Hotărârea Consiliului Local nr. 32, cu privire la aceste amendamente, la instanţa de contencios administrativ.

În concluzie, începând cu data de 27.04.2023, dată la care Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost publicată pe site-ul Primăriei, Sectorul 1 are buget legal aprobat”, arată comunicatul de presă al Prefecturii Capitalei.

ADVERTISING

Întrebări care încă așteaptă răspuns

N-am înțeles din comunicatul Prefecturii Capitalei care este forma bugetului publicată pe site-ul Sectorului 1.

„Din câte am înțeles, este forma care ar conține toate amendamentele adoptate de Consiliul Local pe 28 martie. Dar pentru că a fost publicat abia astăzi, încă mai comparăm documentele”, a precizat pentru Spotmedia.ro președintele Comisiei de buget din Consiliul Local al Sectorului 1, Dinu Gheorghe (PNL).

Problema este că, pe lângă publicarea pe site a hotărârii Consiliului Local prin care s-a adoptat bugetul local, Primăria Sectorului 1 trebuie să-l și încarce într-o platforma a Ministerului Finanțelor (Sistemul Național de Raportare Forexebug).

Or, chiar în cursul zilei de 27 aprilie, viceprimarul USR, Oliver Păiuși, a declarat că nu se poate încărca proiectul pe platformă din cauză că 10 dintre cele 26 de amendamente adoptate de Consiliul Local au probleme de legalitate.

Așa că nu este foarte clar, la acest moment, dacă Primăria Sectorului 1 poate sau nu să și cheltuiască banii din buget.

Dinu Gheorghe a mai declarat pentru Spotmedia.ro că grupul PNL va analiza situația atât din punct de vedere legal, cât și financiar.

„Noi nu înțelegem de ce bugetul a fost publicat atât de târziu, pe site. Vrem să vedem o situație a tuturor cheltuielilor care s-au făcut până la acest moment. Acum discutăm și încercăm să găsim cea mai bună soluție”, a spus Dinu Gheorghe.

Din păcate, toate aceste lupte interne ale administrației Sectorului 1 riscă să decredibilizeze instituția pe piață. Spre exemplu, firmele serioase din mai multe domenii s-ar putea să se gândească de două ori dacă vor să depună oferte la licitațiile Primăriei Sectorului 1, unde totul se poate bloca oricând, chiar și atunci când lucrurile par pe un făgaș bun.

Spotmedia.ro va urmări situația și în zilele următoare și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇