Pot avea loc alegerile parlamentare pe 6 decembrie? Răspunsul lui Rafila

Pot avea loc alegerile parlamentare pe 6 decembrie? Răspunsul lui Rafila

Alexandru Rafila a declarat, întrebat dacă alegerile parlamentare mai pot avea loc pe 6 decembrie în contextul creşterii numărului de infectări cu noul coronavirus, că următoarele două săptămâni vor fi hotărâtoare. Reprezentantul României la OMS a adăugat că varianta cea mai bună ar fi să se oprească creşterea, să scadă numărul de cazuri şi de internări la terapie intensivă şi să fie organizate alegerile. „Cred că asta ar fi situaţia ideală pentru toată lumea şi cred că lucrul acesta ar trebui să ni-l asumăm”, a mai precizat el.

ADVERTISING

„Eu nu ştiu care va fi situaţia pe 6 decembrie. Din punctul meu de vedere, vor fi hotărâtoare următoarele două săptămâni, pentru că noi ne aflăm pe un trend ascendent. Dacă acest trend ascendent va continua să fie rapid crescător, iar numărul de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă şi mortalitatea va fi importantă, atunci sigur că trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legată de momentul oportun pentru organizarea alegerilor.

Nu pot să fac pronosticuri în acest moment, dar în mod evident acum ne găsim într-o situaţie foarte serioasă şi ea trebuie luată ca atare. Cei care au responsabilitate la Ministerul Sănătăţii, la Guvernul României, probabil că o să poată să analizeze datele pe care le pune la dispoziţie în fiecare zi, cu mult profesionalism, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi vor putea să acţioneze în consecinţă”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat într-o conferinţă de presă joi la sediul PSD dacă mai pot avea loc alegeri pe 6 decembrie. 

ADVERTISING

Vor fi peste 1.000 de persoane la ATI?

Întrebat dacă vor fi peste 1.000 de persoane la ATI, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu, nu pot să vă spun mai clar pentru că nici nu vreau să mă gândesc la un scenariu în care vor exista persoane care aşteaptă să intre la secţiile de terapie intensivă”.

„Pacienţii de terapie intensivă nu pot aştepta. Deci nu vreau să mă gândesc la un astfel de scenariu. Deci nu pot să vă răspund la această întrebare. Eu sper şi sperăm cu toţii, cred că cea mai bună variantă ar fi următoarea: să se oprească creşterea, să vedem o scădere a numărului de cazuri, a numărului de internări la terapie intensivă şi să organizăm alegerile. Cred că asta ar fi situaţia ideală pentru toată lumea şi cred că lucrul acesta ar trebui să ni-l asumăm”, a completat Rafila. 

ADVERTISING

Alexandru Rafila a anunţat joi că se va înscrie în PSD şi va candida pe lista partidului la alegerile parlamentare. El va deschide lista formaţiunii la Camera Deputaţilor, în Bucureşti. 

Marcel Ciolacu a declarat că atributul organizării alegerilor revine Guvernului şi mai nou şi preşedintelui Klaus Iohannis care vrea acest scrutin pe 6 decembrie, pentru a avea un Parlament legitim. Liderul PSD a adăugat că „nu poţi să să discuţi despre un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări, pentru că nu vine lumea la vot”.

A doua zi cu peste 4.000 de cazuri noi și record la ATI: 721 de pacienți sunt în stare gravă. Autorităţile nu au mai anunţat rata de infectare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇