PNL și PSD, ședințe cruciale pentru posturile din noul guvern. Liderii locali îi cer lui Ciucă să rămână vice... pentru partid

PNL și PSD, ședințe cruciale pentru posturile din noul guvern. Liderii locali îi cer lui Ciucă să rămână vice... pentru partid

Conducerile PNL şi PSD au fost convocate în şedinţă, marţi, înainte de rocada premierilor de la sfârşitul acestei luni. Se discută strategia privind protocolul coaliţiei, dar şi cine vor fi titularii portofoliilor, în noul Executiv condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Înainte de şedinţa de marţi, liberalii se vor reuni şi într-o şedinţă informală, luni seara, la Vila Lac 1, pentru a pune la punct deciziile privind rotativa guvernamentală.

Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal se va reuni, marţi, începând cu ora 11:00, în sala grupului PNL din Camera Deputaţilor.

Şi Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi, de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, la sala grupului PSD „Regele Mihai I”.

ADVERTISING

Ciucă rugat să rămână

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene, care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier, aceştia considerând că ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi echităţii în actul de guvernare şi că, pentru partid, o astfel de poziţie a liderului PNL poate fi un avantaj.

”În Biroul Politic Naţional de mâine se va stabili mandatul cu care premierul va merge la negocierile din interiorul alianţei. În ceea ce priveşte viitoarea poziţie, nu există niciun secret că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene, care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier.

ADVERTISING

Foarte mulţi dintre aceştia consideră că domnia sa ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi, de ce nu?, al echităţii în actul de guvernare”, a declarat Ionuţ Stroe despre agenda şedinţei conducerii PNL de marţi.

Stroe a menţionat că, ”pentru partid, poate fi un avantaj prezenţa lui Nicolae Ciucă ca vicepremier în noul Executiv.

”Decizia aparţine premierului Ciucă, pentru că numai domnia sa poate evalua dinamica din coaliţie, de până acum şi locul din care ar putea lua deciziile cele mai bune pentru România şi evident şi pentru PNL”, a completat Ionuţ Stroe.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai afirmat că în momentul de faţă negocierile nu au început, însă după şedinţele conducerilor de marţi atât premierul Ciucă, cât şi liderii celorlalte două partide vor avea mandat din partea partidelor pentru a demara aceste discuţii.

PNL a admis că pot exista anumite excepţii de la protocol

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat luni că PNL a admis că pot exista anumite excepţii de la protocolul coaliţiei, punctuale, cu condiţia ca toate partidele să fie de acord cu aceste modificări şi să aducă o mai mare eficienţă în Executiv.

”Există o poziţie clară, asumată de cei trei lideri ai partidelor care formează coaliţia de guvernare, de respectare a protocolului. PNL a spus-o, şi nu o singură dată, motivele sunt cele pe care le ştiţi cu toţii, respectarea protocolului în integralitatea sa asigură o rocadă facilă, asigură o derulare a activităţii la nivelul Executivului fără să fie sincope”, a spus Alina Gorghiu.

Vicepreşedintele PNL a precizat că, ”în vederea armonizării poziţiilor tuturor colegilor din coaliţia guvernamentală, PNL a admis că pot exista anumite excepţii de la acest protocol, de la negocierea protocolului, excepţii punctuale, cu o singură condiţie: ca toate partidele care formează această coaliţie să fie de acord cu aceste modificări, excepţii punctuale de la protocol”.

Ea a arătat că ”o eventuală excepţie de la protocol consideră că ar trebui să aibă în vedere o condiţie esenţială, şi anume o îmbunătăţire a activităţii guvernamentale. ”Dacă poate aduce o mai mare eficienţă în Executiv, atunci merită discutată”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇