Planul USR PLUS pentru hoția din România: Ce îşi propun să facă dacă ajung la guvernare în Justiţie, Educaţie, Sănătate şi pentru diaspora

Planul USR PLUS pentru hoția din România: Ce îşi propun să facă dacă ajung la guvernare în Justiţie, Educaţie, Sănătate şi pentru diaspora
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vechile partide au eșuat, au practicat hoția și în felul acesta au distrus încrederea românilor în politicieni și instituții, scrie USR PLUS, în preambulul angajamentelor pe care și le ia pentru situația în care va ajunge la guvernare.  

Cum ar putea însă un guvern nou să repare ”rezervorul spart”, să aducă acasă românii din diaspora și să contribuie și la democratizarea Republicii Moldova?

Acum faci plinul, peste 15 minute rezervorul e aproape gol. În stilul ăsta, nu ajungi prea departe. Știm prea bine cine ne tot găurește rezervorul: de 30 ani încoace, majoritățile politice din Parlament creează și apără mecanismele hoției.

USR PLUS, Angajamentele pentru România

În programul de guvernare pe care îl propune pe 320 de pagini, USR PLUS acordă un loc prioritar Justiției vulnerabilizate de guvernele PSD și nereparate de Guvernul PNL.

Cum vrea USR PLUS să schimbe Constituţia

Reforma constituțională este considerată și ea o prioritate, de la sisteme diferențiate de alegere a celor două Camere până la eliminarea imunității parlamentarilor/miniștrilor și acordarea drepturilor de inițiativă legislativă președintelui. Totodată, este propusă modificarea procedurii de demitere a președintelui:

Propunem dizolvarea Parlamentului în situația în care avizul consultativ al CCR ar fi negativ, dar procedura ar fi continuată în pofida acestuia, iar referendumul ar eșua fie prin neîntrunirea condițiilor de cvorum, fie printr-un vot majoritar negativ.

O Românie fără hoție. Revoluția bunei guvernări. Planul USR PLUS
ADVERTISING

În plus, președintele va putea participa la ședințele de guvern pentru care consideră prezența sa necesară.

CCR

Sunt asumate și modificarea schemei de numire în funcție a judecătorilor Curții Constituționale, precum și limitarea numărului de mandate ale președintelui CCR și introducerea obligației publicării opiniilor separate și concurente în Monitorul Oficial.

Susținem ca președintele, Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii să numească fiecare câte o treime din judecătorii CCR.

O Românie fără hoție. Revoluția bunei guvernări. Planul USR PLUS

Justiţie

În opinia politicienilor de la USR PLUS, reformarea Justiției presupune desființarea Secției Speciale și întărirea DNA, dar și eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților și revenirea la completurile de apel format din 2 judecători.

Educaţie

O propunere importantă pentru educație este aceea a desființării inspectoratelor școlare, care apare atât în programul de guvernare, cât și în cele 40 de angajamente pe care USR PLUS și le asumă.

Aceste instituții sunt una dintre principalele surse de influență politică în sistemul de educație și una dintre cele mai mari frâne în calea modernizării învățământului, prin aproape totala cenzură a autonomiei școlare, sub toate aspectele ei: catedre, norme, personal, numiri de directori, alocări de fonduri etc.

Atribuțiile de ordin administrativ ale inspectoratelor școlare vor fi transferate către consiliile de administrație ale școlilor.

   

O Românie fără hoție. Revoluția bunei guvernări. Planul USR PLUS

40 de angajamente pentru ca rezervorul să nu mai fie spart

Viziunea noastră este să construim, în sfârșit, o Românie fără hoție. Fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși. Fără imunități și fără pensii speciale. Fără atentate la păduri și la mediul înconjurător.

Angajamentele USR PLUS pentru România (document de lucru)
ADVERTISING

În documentul de lucru analizat de SpotMedia.ro, intitulat Angajamentele USR PLUS pentru România, fiecare dintre cele 40 de angajamente este justificat și detaliat în măsuri concrete și, acolo unde este cazul, în mecanisme de finanțare.

Iată câteva dintre acestea:

  • Fără penali în funcții publice. Introducerea unui nou articol în Constituție care prevede că: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Scandalul din USR arată cât de nedemocratice sunt formațiunile politice din România și cât de înfricoșat e un lider de votul unui simplu membru de partid

  • Fără pensii speciale
  • Să nu mori cu dreptatea în mână  

Printre măsurile concrete, în această privință:

  • Desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, USR PLUS se opune întru totul existenței unei astfel de structuri și consideră că trebuie să fie repuse în vigoare dispozițiile anterioare privind competența de investigare a infracțiunilor săvârșite de către magistrați.
  • Întărirea DNA şi DIICOT. Luarea unor atribuții ale DNA referitoare la corupția din justiție, precum şi o serie de decizii CCR neurmate de adaptarea adecvată a legislației au condus la o încetinire a activității DNA
  • Restructurarea circumscripțiilor judecătoriilor în funcție de volumul de muncă existent. La acest moment, în România există judecătorii cu peste 80 de judecători, precum cele din orașele foarte mari, și judecătorii cu până la trei judecători, în special în mediul rural. O astfel de organizare presupune o distribuire ineficientă a costurilor administrative și a resursei umane, dar și o distribuire inechitabilă a volumului de muncă. Restructurarea circumscripțiilor judecătoriilor va permite ca mai multe instanțe mici, lipsite de activitate, să poată fi eliminate, iar judecătorii activi în cadrul acestora să își desfășoare în continuare activitatea în cadrul instanțelor subdimensionate ca personal.
  • 300 de parlamentari, primari în 2 tururi și reforma electorală
ADVERTISING

  • Transparență totală - Niciun ban nu o să poată fi plătit până când nu este înregistrat transparent într-o platformă online. Niciun contract cu Statul nu va fi în vigoare până nu apare transparent pe site-ul instituției publice.

  • Primării mai puține și mai eficiente

  • Fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructură sanitară modernă: Modernizarea spitalelor, construcția de spitale noi și a unei infrastructuri sanitare moderne, prin investirea a 1 miliard de euro următorii patru ani.
  • Stimulente pentru a ne menține sănătoși

Îmbunătățirea stării de sănătate a românilor prin măsuri precum: medici de familie în toate comunele și asistenți medicali în toate satele din țară până în 2024, dublarea performanței programelor naționale de prevenție, recompensarea persoanelor care duc un stil de viață sănătos și introducerea educației pentru sănătate în școli.

  • Dreptul de a alege în sănătate

Încurajarea concurenței în sistemul de sănătate astfel încât toţi românii să aibă dreptul de a alege în ceea ce privește serviciile și asigurările de sănătate, și să beneficieze de sprijinul financiar al statului prin care să poată face efectiv această alegere.

Fără concurență nu există calitate. Monopolul de stat s-a dovedit un eșec. CNAS nu a fost capabil să combată fraudele, ci dimpotrivă, le-a concentrat. Mai mult, nu a reușit nici să remunereze corect operațiuni medicale, punând în dificultate furnizorii de servicii medicale și încurajând decontările fictive prin sistemul DRG. Pentru a combate toate acestea, vom acționa în două planuri. Primul referitor la funcționarea în sine a CNAS, care trebuie depolitizat, profesionalizat și condus mai bine. Al doilea referitor la piața asigurărilor de sănătate, unde vom permite românilor să aibă mai multe opțiuni prin deschiderea la concurență.

  • Acces garantat la medicamente esențiale
  • Fără politică la școală

Depolitizarea învățământul românesc și aşezarea copilului în centrul sistemului. Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs.

  • Dreptul de a alege în educație
  • Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală

Creșterea calității învățământului prin reorgani­zarea programului elevilor. Astfel, în intervalul 8.00-17.00 elevii participă la orele de studiu dimineața, la prânz au parte de o masa caldă, iar după-amiază se pot implica în activități opționale (teme, activități sportive, cluburi de interes etc).

  • Școala online - Demararea unui program național finanțat prin fonduri europene de inițiere (cu durată de patru ani), recrutarea de personal specializat și gestionarea a opt Centre Regionale de Suport în Educația Online - CR-SEO (cu acoperire teritorială a regiunilor de dezvoltare ale României), care să furnizeze pentru toate unitățile școlare din zonă servicii de:

- analiză de nevoi tehnologice ale unităților școlare;

- sprijin în achiziționarea de tehnologie în baza programelor naționale sau europene;

- sprijin în instalarea și darea în folosință a tehnologiei achiziționate;

Nemulțumiri în USR-PLUS legate de desemnarea candidaților la parlamentare: Șeful USR București respinge acuzațiile

- furnizarea de programe de dezvoltare competențe digitale pentru cadrele didactice;

- suplinirea predării online a orelor de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru colectivele școlare care nu beneficiază de cadre didactice specializate.

Cheltuielile pentru funcționarea acestor centre vor fi acoperite din fonduri europene, printr-un proiect de patru ani, implementat de către Ministerul Educației și Cercetării.

  • Drumul spre acasă pentru românii din diaspora

Facilitarea reîntoarcerii în țară a românilor din diaspora care își doresc să revină. Programe de asistență clar țintite pentru informare, întoarcere, acomodare și încurajarea antreprenoriatului în țară.

  • Fleximuncă - Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile, care permit angajatorilor și angajaților să decidă individual condițiile în care un angajat își desfășoară activitatea. Soluții precum munca de la distanță (telemuncă), adaptarea programului de lucru de 8 ore, comprimarea săptămânii de muncă, măsurarea rezultatelor cu indicatori de obiectiv și nu normare pe ore, job-sharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile.
  • Combaterea sărăciei energetice- Implementarea de proiecte și programe finanțate cu fonduri europene, care să asigure accesul tuturor românilor la energie.
  • Democrație și presă liberă în Republica Moldova

Crearea unui Fond pentru democrație în Republica Moldova va permite canalizarea sprijinului pentru societatea civilă și pentru mass media și o utilizare transparentă și coerentă a resurselor pentru susținerea integrării europene. Aceste fond va permite totodată și cofinanțarea proiectelor realizate de către Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali în direcția consolidării democrației, susținerii societății civile și a presei libere, contribuind inclusiv la combaterea propagandei și a dezinformării.

Citește Opinia zilei pe Spotmedia.ro: Patriarhul vrea ce este al Cezarului. Dumnezeu ca armă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇