Parlamentul European nu e de acord cu bugetul multianual creionat de Consiliu: Nu e stabilit un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

Parlamentul European nu e de acord cu bugetul multianual creionat de Consiliu: Nu e stabilit un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

Parlamentul European precizează, în rezoluţia adoptată joi, că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea, arată un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Varianta finală a rezoluţiei încă nu apare pe portalul online, însă PE susţine că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi consideră că acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”.

Instituţia mai arată că, propunerea Consiliului, nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

ADVERTISING

Rezoluţia privind mandatul Parlamentului European pentru îmbunătăţirea propunerii de buget în negocierile cu reprezentanţii Consiliului a fost adoptată cu votul unei largi majorităţi a eurodeputaţilor.

În textul rezoluţiei care serveşte drept mandat în următoarele negocieri ale finanţării UE, Parlamentul salută existenţa Pachetului de relansare economică, propus de PE în luna mai, însă mulţi eurodeputaţi au criticat „reducerile masive în granturi” şi au cerut o implicare democratică deplină a Parlamentului ca instrument ce „nu oferă doar un rol formal membrilor aleşi în Parlamentul European”.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte bugetul pe termen lung al UE, mulţi europarlamentari nu sunt de acord cu tăierile de sume pentru programe, ceea  ce „subminează bazele unei reveniri sustenabile”.

Programe pentru protejarea mediului, tranziţia digitală, sănătate, tineret, cultură, cercetare „riscă să nu mai aibă finanţare din 2020 în 2021”, iar din 2024, „bugetul UE ca întreg va fi sub nivelul celui din 2020, punând în pericol angajamentele şi priorităţile UE”.

The EU long-term budget deal must be improved for Parliament to accept it. Find out more about today's vote in Parliament ???????? http://epfacebook.eu/qsKv

Publicată de European Parliament pe Joi, 23 iulie 2020
ADVERTISING

Astfel, conform comunicatului de presă, Parlamentul European nu poate accepta acordul politic al Consiliului European pentru bugetul multianual 2021-2027.

Eudeputaţii sunt „pregătiţi să nu îşi dea acordul” pentru bugetul UE pe termen lung, pentru cadrul financiar multianual până când nu se va ajunge la o înţelegere satisfăcătoare în următoarele negocieri între Parlament şi Consiliu, preferabil cel târziu până la finalul lunii octombrie, în vederea unui început bun al programelor UE în 2021.

Parlamentul regretă profund faptul că reprezentanţii Consiliului European au slăbit semnificativ eforturile Comisiei şi ale Parlamentului în respectarea statului de drept, al libertăţilor fundamentale şi democraţiei în exerciţiul bugetar al cadrului financiar multianual şi planul de relansare economică, reamintind că legislaţia privind statul de drept va fi co-decisă de Parlament.

Citește mai multe despre:

Iohannis, anunț de la Bruxelles: Am obţinut pentru România aproape 80 miliarde de euro (Video)

Iohannis, despre banii de la UE: Avem nevoie de un plan național, trebuie să ne mișcăm rapid

În buzunarele cui ajung banii europeni și de ce Viktor Orban s-a lăudat degeaba. Nu dăm în fabrici și uzine, dar punem condiții. În plus: Iohannis a negociat bine - Interviu video (I)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇