Iohannis, despre banii de la UE: Avem nevoie de un plan național, trebuie să ne mișcăm rapid

Iohannis, despre banii de la UE: Avem nevoie de un plan național, trebuie să ne mișcăm rapid

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o declarație de presă.

Șeful statului a vorbit despre cele 80 de miliarde de euro obținute de la Uniunea Europeană, dar și despre faptul că astăzi am depășit pragul de o mie de cazuri noi de COVID-19.

1.030 de cazuri noi de coronavirus, încă un record pentru România. Am trecut de 40.000, în total (Infografice)

Președintele a explicat că pentru a atrage cât mai repede fondurile europene este nevoie de un plan național, la care oricum se lucrează de câteva luni. El a mai precizat că suma de 80 de miliarde se compune din două mari pachete bugetare.

Este vorba despre pachetul care se referă la bugetul multianual al UE din 2021 - 2027 și la cel privind relansarea economică.

Despre situația pandemiei la noi în țară, Iohannis a spus că este trist că am ajuns să avem peste o mie de cazuri noi în doar 24 de ore, dar ”tristețea nu rezolvă problema”.

ADVERTISING

Astfel, șeful statului a făcut apel la populație, din nou, să respecte regulile impuse de autorități.

De la ora 15:00, șeful statului a avut o ședință cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Principala temă de discuție a fost reprezentată de fondurile europene.

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, declarația președintelui Klaus Iohannis:

  • Am obținut 80 miliarde de euro, e o sumă foarte mare și cu acești bani vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România. Intervenim și în economie, și în marile sisteme publice.
  • Este o veste foarte bună. Pentru a folosi banii și a nu ajunge în situația să îi avem doar teoretic, trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil.
  • Imediat după ce m-am întors de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, am convocat o echipă guvernamentală cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, echipă condusă de premierul Ludovic Orban, cu care am discutat aceste lucruri.
  • Nu a fost prima întâlnire cu această temă - ca să nu își imagineze cineva că până acum am stat și am așteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe probleme ce țin de bani europeni, fonduri europene.
  • Vreau sa detaliez puțin.
  • Această sumă de 80 de miliarde se compune din două mari pachete bugetare. Primul, cel mai mare, se referă la bugetul multianual al UE din 2021 - 2027.
  • Sunt fondurile europene pe care le-am avut și până acum. Ca să atragem banii, este nevoie de un plan național. La acest plan lucrăm de când e în funcțiune Guvernul Orban. E ca și finalizat (planul - n.red.), se fac ultimele finisaje și va fi urmărit în continuare să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp să atragem banii europeni.
  • Al doilea pachet bugetar din suma de 80 de miliarde se compune din cel destinat relansării și revigorării economice. E un pachet mare, de 34 de miliarde de euro pentru România. Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină repede după acest șoc provocat de pandemie. Banii trebuie consumați cât mai repede.
  • Pentru a folosi banii, avem la dispoziție doar 6 ani și o parte din acești bani e posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Aici e nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire economică.
  • Am început și pe acest plan să lucrăm de câteva luni, continuăm. Și ce am făcut practic azi, într-o discuție aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în așa fel încât să folosim banii UE în cel mai eficace mod, în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice și, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte.
  • Asta a fost vestea bună de astăzi.
  • Vestea proastă de asăzi este că suntem în prima zi în care avem peste o mie de persoane detectate cu coronavirus. Este foarte trist, dar tristețea nu rezolvă problema.
  • Problema putem să o rezolvăm împreună, respectând măsurile de distanțare, respectând măsurile de igienă, purtând mască. Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți să îngrădim răspândirea acestei epidemii. Acum, Guvernul are la dispoziție noul instrument, noua Lege care reglementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu oprește un virus. Aici e nevoie de contribuția noastră, a tuturor.
  • Vă doresc multă sănătate!
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

***

Discuția de la Cotroceni a avut loc după ce președintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.

”După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare.

Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice.

Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

ADVERTISING

Citește și:

Ura, am obținut 79,9 miliarde de euro! Ce facem cu ei?

Pe cine a salvat Uniunea Europeană, cine profită și cine spune povestea cea mai frumoasă. Și unde ajung miliardele

Iohannis, anunț de la Bruxelles: Am obţinut pentru România aproape 80 miliarde de euro (Video)

Siegfried Mureșan explică ce urmează după ce România a obținut 80 de miliarde de euro de la UE

Summitul UE: Preşedintele Macron şi-a pierdut cumpătul și a dat cu pumnul în masă din cauza blocării adoptării planului de relansare economică


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇