Siegfried Mureșan explică ce urmează după ce România a obținut 80 de miliarde de euro de la UE

Siegfried Mureșan explică ce urmează după ce România a obținut 80 de miliarde de euro de la UE

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan explică ce urmează după ce s-au împărțit banii în Uniunea Europeană: negocierile finale în Parlamentul European.

”România a primit o veste foarte bună în această dimineață în urma acordului din Consiliul European. Țara noastră va primi în următorii ani aproximativ 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul a două instrumente: Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 și Pachetul de Redresare Economică de 750 de miliarde de euro.

Victoria în negocieri a fost posibilă și deoarece, pentru prima dată în mulți ani, președintele României, prim-ministrul României și miniștrii au vorbit la Bruxelles pe aceeași voce și au negociat în aceeași direcție, în interesul României.

ADVERTISING

Astfel, a fost îndeplinit în totalitate principalul obiectiv pe care l-a avut România în negocierile din Consiliul European: apărarea alocărilor țării noastre pentru agricultură și Politica de Coeziune”, a transmis Siegfried Mureșan într-o declarație remisă marți SpotMedia.ro.

Iohannis, anunț de la Bruxelles: Am obţinut pentru România aproape 80 miliarde de euro (Video)

Ce urmează

Mureșan precizează că acum urmează negocierile finale în Parlamentul European.

”(...) obiectivul nostru este să apărăm alocările României pentru agricultură și coeziune, dar și să cerem fonduri suplimentare pentru politicile legate de viitor ale Uniunii Europene, precum digitalizarea, cercetarea și inovarea, politici care sunt foarte importante și pentru dezvoltarea țării noastre.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată care sunt următorii pași: în primul rând, joi, 23 iulie, vom avea o reuniune extraordinară a Parlamentului European, unde vom adopta o rezoluție care va constitui poziția Parlamentului pentru negocierile finale cu Consiliul înainte de acordul final al Parlamentului pe Bugetul UE 2021 - 2027. Fără acordul Parlamentului, Bugetul UE nu este aprobat”, explică liberalul.

Mureșan a transmis că a început deja munca la textul rezoluției.

Reacția PSD după ce Iohannis a anunțat 80 de miliarde de euro pentru România de la UE: Ciolacu cere majorarea pensiilor, Negrescu spune că am primit mai puțin

Pachetul de redresare economică

Europarlamentarul mai arată că începe și munca legislativă la Pachetul de Redresare Economică, din care România va beneficia de finanțare europeană în următorii ani.

ADVERTISING

”În al doilea rând, în plus față de negocierile finale pe Bugetul Multianual al Uniunii Europene, începem munca legislativă în Parlamentul European și pe Pachetul de Redresare Economică de 750 de miliarde de euro, al doilea instrument extrem de important din care România va beneficia de finanțare europeană în următorii ani.

Acest pachet de redresare este foarte important fiindcă, în urma acordului din Consiliul European, devine principalul instrument de finanțare al Planului de relansare economică anunțat de Guvernul României”, explică Mureșan.

Cel mai important pilon

Facilitatea de Redresare și Reziliență a Uniunii Europene este cel mai important pilon al acestui pachet, potrivit sursei citate.

Asupra acestui instrument Siegfried Mureșan este co-raportor al PE.

”Vestea bună este că, în urma acordului din Consiliul European, crește bugetul acestei facilități. Conform propunerii inițiale a Comisiei Europene, Facilitatea trebuia să aibă o alocare de 560 de miliarde de euro (310 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile și 250 de miliarde de euro credite în condiții avantajoase) din totalul de 750 de miliarde de euro al Pachetului de Redresare. Acum, Facilitatea va avea 672,5 miliarde de euro (312,5 miliarde de euro granturi și 360 de miliarde de euro credite în condiții avantajoase) din totalul de 750 de miliarde de euro.

Vom aloca fondurile din acest instrument pentru a sprijini statele membre să își finanțeze propriile obiective de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre ale UE. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este să devenim mai productivi și mai competitivi”, se mai arată în document.

În fine, europarlamentarul susține că planul de relansare economică anunțat de Guvern este în deplin acord cu prevederile acestei facilități europene.

”De aceea, obiectivul meu ca raportor este să mă asigur că Facilitatea va aduce investiții acolo unde România și românii au cea mai mare nevoie: în infrastructura de transport, în școli, în spitale, în digitalizarea economiei, în extinderea rețelei energetice, în combaterea schimbărilor climatice (...)”, conchide Mureșan.

UE ia deciziile necesare: În premieră absolută, va contracta datorii comune pentru a limita criza provocată de pandemie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇