Reacția PSD după ce Iohannis a anunțat 80 de miliarde de euro pentru România de la UE: Ciolacu cere majorarea pensiilor, Negrescu spune că am primit mai puțin

Reacția PSD după ce Iohannis a anunțat 80 de miliarde de euro pentru România de la UE: Ciolacu cere majorarea pensiilor, Negrescu spune că am primit mai puțin

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că, dacă ar fi să se dea crezare ”anunţului triumfalist” al preşedintelui Klaus Iohannis referitor la banii obținutți de la UE, guvernul PNL trebuie să dubleze alocaţiile şi să crească pensiile cu 40%.

„Dacă ar fi să dăm crezare anunţului triumfalist al preşedintelui Iohannis de la Bruxelles, Guvernul PNL trebuie să dubleze alocaţiile şi să crească pensiile cu 40%. Nu mai are nicio scuză! Faceţi investiţiile din bani europeni şi creşteţi puterea de cumpărare a românilor!

Îl aştept pe Orban să le spună românilor câţi din aceşti bani sunt, de fapt, împrumuturi şi nu alocări nerambursabile, câţi sunt pentru relansarea economică rapidă şi câţi sunt pentru exerciţiul financiar 2021 - 2027", a scris Ciolacu, pe Facebook.

ADVERTISING

Cîţu spune că pensiile pot creşte cu 10%: Economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort. La 40% creștere România o să fie închisă

Negrescu: România nu a existat în aceste negocieri

La rândul său, europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că, faţă de propunerea iniţială, cetăţenii europeni şi România pierd prin decizia luată de Consiliul European privind bugetul.

Potrivit acestuia, liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanţial sumele propuse iniţial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea ce conduce la mai puţini bani pentru România, faţă de formula iniţială.

ADVERTISING

"Faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, cetăţenii europeni şi România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european. Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanţial sumele propuse iniţial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea ce conduce la mai puţini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România, faţă de formula iniţială.

Planul de relansare, ambiţios în concepţie, are astăzi mai puţine granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European”, a scris Negrescu pe Facebook.

ADVERTISING

După 4 zile și 4 nopți cu negocieri la sânge, liderii UE au căzut de acord asupra bugetului și planului post-COVID. Primesc bani țările care respectă statul de drept

Europarlamentarul consideră că România nu a existat în aceste negocieri.

”Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19.

Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi. Atât în termeni de sume, cât și prin condițiile impuse țărilor beneficiare, România pierde față de ce se obținuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituțiile europene.", afirmă Negrescu.

Iohannis: Am obţinut pentru România aproape 80 miliarde de euro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene.

Iohannis, la primul summit ținut la Bruxelles de la începutul pandemiei: Avem nevoie de bani, dorim sume consistente. Sunt relativ optimist (Video)

„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare.

Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇