Summitul UE: Preşedintele Macron şi-a pierdut cumpătul și a dat cu pumnul în masă din cauza blocării adoptării planului de relansare economică

Summitul UE: Preşedintele Macron şi-a pierdut cumpătul și a dat cu pumnul în masă din cauza blocării adoptării planului de relansare economică

Preşedintele francez Emmanuel Macron a „bătut cu pumnul în masă” la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi.

Publicitate

Ţintele sale au fost Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan, transmite AFP.

"A fost dur cu incoerenţele lor", a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii. "S-a spus totul într-un mod caricaturizat", s-a plâns însă consilierul francez.

Summit UE: Grupul ţărilor frugale propune o scădere de 50 de miliarde de euro a valorii pachetului de relansare

Preşedintele Emmanuel Macron a criticat opoziţia exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenţii.

Publicitate

Totodată, şeful statului francez a criticat vehement comportamentul cancelarului german Sebastian Kurz, atunci când acesta s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon. Conform unei surse europene, cancelarul austriac s-a simţit "ofensat" de remarcile preşedintelui Franţei.

Summit UE: Consultări pentru convingerea "frugalilor", impasul continuă

De asemenea, Macron a comparat poziţia inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte, aflat în fruntea curentului de opinie rezervat, cu cea a fostului premier britanic David Cameron.

Negocierile sunt în impas de vineri

Conform mărturisirilor altor delegaţii, preşedintele francez şi-ar fi pierdut cumpătul de mai multe ori în timpul criticilor pe care le-a adus opozanţilor poziţiei sale.

"A dat cu pumnul în masă", a afirmat o sursă diplomatică.

Conform unei surse europene, Macron a susţinut că Franţa şi Germania sunt statele care urmează să "plătească pentru acest plan" şi că acestea "se luptă pentru interesele Europei atunci când alte state sunt egoiste şi nu fac concesii".

UE: Planul de relansare economică, blocat de ţările "frugale". Ce se va discuta în a doua zi a summit-ului european

"El a adăugat că este pregătit să plece mai degrabă decât să încheie un acord prost", conform aceleaşi surse.

Negocierile sunt în impas de vineri. Planul de relansare economică a UE prevedea iniţial subvenţii în valoare de 500 de miliarde de euro, dintre care 325 de miliarde alocate direct guvernelor pentru finanţarea planurilor naţionale, precum şi posibilitatea unor împrumuturi în valoare de 250 de miliarde de euro.

Cele cinci state refractare vor însă să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde, sumă pe care Franţa şi Germania o considerată inacceptabilă. Parisul şi Berlinul sunt dispuse să accepte un cuantum de 400 de miliarde, sumă pe care statele frugale plus Finlanda continuă să o considere prea mare.

Iohannis, la primul summit ținut la Bruxelles de la începutul pandemiei: Avem nevoie de bani, dorim sume consistente. Sunt relativ optimist (Video)

Dineul a fost suspendat şi au loc reuniuni în încercarea de a se depăşi impasul. Statele refractare discută între ele pentru a-şi coordona poziţiile, conform anunţului făcut de cancelarul austriac pe contul său de Twitter, unde a postat şi o fotografie a reuniunii.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel s-a întâlnit cu mai mulţi protagonişti pentru a încerca să găsească un compromis.

Summitul UE intră astfel, luni, în a patra sa zi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇