Parlamentul bulgar dă undă verde pentru discutarea unei noi Constituţii. 45 de protestatari au fost răniți în ciocniri de stradă

Parlamentul bulgar dă undă verde pentru discutarea unei noi Constituţii. 45 de protestatari au fost răniți în ciocniri de stradă

Premierul bulgar Boiko Borisov a obţinut miercuri undă verde din partea Parlamentului pentru a-şi lansa controversatul proiect de rescriere a Constituţiei.

Asta, în timp ce cel puţin 45 de persoane au fost rănite la Sofia în ciocniri între opozanţii săi şi poliţie, relatează AFP şi EFE.

Dintr-un total de 240 de deputaţi, 127 şi-au dat acordul pentru ca şeful conservator al Guvernului să iniţieze dezbaterile pe acest subiect, care ar urma să dureze mai multe luni, potrivit partidului GERB al lui Borisov. Asta în ciuda nemulţumirii militanţilor anticorupţie, care nu văd în această strategie decât o manevră de a câştiga timp pentru a rămâne la putere până când se vor desfăşura alegerile legislative la termen în primăvara anului viitor.

ADVERTISING

Protestatarii cer demisia lui Borisov

'Demisia!' şi 'Mafia' au scandat în faţa clădirii Parlamentului mii de manifestanţi cu referire la prim-ministru, aruncând cu ouă, roşii şi pietre asupra poliţiştilor echipaţi cu căşti de protecţie şi scuturi.

Cel puţin 45 de persoane au fost duse la spital, majoritatea cu iritaţii oculare şi probleme respiratorii provocate de gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine, conform autorităţilor sanitare şi poliţiei.

Organizaţia neguvernamentală Comitetul Helsinki a denunţat o utilizare "disproporţionată a forţei" de către Poliţie împotriva protestatarilor.

ADVERTISING

Peste 30 de manifestanţi, majoritatea cunoscuţi de forţele de ordine, au fost reţinuţi, a declarat un responsabil al Poliţiei.

Ruse, principalul punct de trecere a frontierei între Bulgaria şi România, era în continuare blocat de opozanţi miercuri seară.

Protestele durează de 2 luni

De două luni, bulgarii ies zilnic în stradă pentru a denunţa corupţia şi pentru a cere demisia lui Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care manifestanţii îi acuză de corupţie şi că servesc interesele unei oligarhii economice, nu pe cele ale cetăţenilor.

ADVERTISING

Prim-ministrul, la putere din 2009, refuză să demisioneze.

De ce protestează bulgarii de săptămâni întregi: plaja de unde a pornit totul, drumul care a ucis din cauza corupției și Kovesi, sursă de inspirație - Interviu

Potrivit observatorilor, proiectul de schimbare a Constituţiei urmăreşte menţinerea conservatorilor la putere până la sfârşitul mandatului lor, în martie 2021.

Partidul minorităţii turce, MDL, şi opoziţia socialistă s-au opus planului GERB, stânga văzând în iniţiativă o dorinţă de a limita puterile preşedintelui ţării, apropiat de poziţiile sale.

Proiectul nu aduce, în opinia detractorilor săi, nicio limitare a puterii procurorului general, în prezent de neatins, în contextul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o cere de mult timp.

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut demisia a trei miniștri, pe fondul protestelor anticorupţie

Pentru a obţine sprijinul unei formaţiuni naţionaliste, conservatorii au acceptat să înscrie în noua Constituţie, dacă ea va fi adoptată, că o căsătorie este o uniune exclusiv între un bărbat şi o femeie.

Borisov susţine că în spatele manifestaţiilor se află Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie, şi l-a acuzat de asemenea pe preşedintele ţării, Rumen Radev, cu care se află într-o relaţie de rivalitate pentru putere, că incită la proteste şi că s-ar pregăti să-şi instaleze propriul guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇