Parlamentarii chiulangii, arși la buzunare. Cu ce sancțiuni se aleg dacă lipsesc nemotivat

Parlamentarii chiulangii, arși la buzunare. Cu ce sancțiuni se aleg dacă lipsesc nemotivat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Plenul comun al Parlamentului a modificat, marți, Statutul senatorilor și deputaților, astfel încât parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor fi sancționați cu reținerea a 5% din indemnizație pentru fiecare zi în care absentează.

Au votat „pentru” hotărârea care prevede această sancțiune 337 de deputați și senatori, 10 au votat „împotrivă”, iar 51 s-au abținut.

„Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absență nemotivată și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepția motivării absențelor”, se arată în hotărâre.

Sancționarea aleșilor care lipsesc nemotivat cu reținerea a 5% din indemnizație se va aplica pentru fiecare absență.

„Câteva precizări pentru a elimina neînțelegerile privind proiectul de lege, fie pentru a elimina dezinformările. Prima chestiune - această sancțiune se aplică per absență.

Este o chestie simplă și care rezultă din toate textele coroborate din regulament și, de asemenea, din lege. După aceea, nu înțeleg această plângere continuă a colegilor, cel puțin de la AUR, care în legislatura trecută spuneau ba că e în regulament, dar nu e lege, ba că e în regulament, dar nu e în partea cealaltă.

Ca atare, ar trebui să susțineți această modificare pentru că ea se realizează în mod consecutiv, atât în regulamentele celor două Camere, cât și în lege. Uneori sunteți foarte greu de înțeles, stimați colegi din Opoziție”, a spus liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.

Deputatul social-democrat Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a punctat faptul că parlamentarii și-au dorit să fie „reprezentanți ai poporului român”, iar oamenii care i-au votat îi vor în Parlament.

„Dacă am ajuns să trebuiască să ne penalizăm noi pe noi înșine cu 5% din indemnizație, o vom face. Nu aveți decât să votați împotrivă și să le explicați savant sau mai puțin savant celor care v-au trimis aici de ce nu vreți să vi se ia bani când chiuliți, lipsiți, când ar trebui să fiți aici”, a menționat Suciu.

USR cere sancțiuni și mai aspre

Opoziția este divizată pe acest subiect. În vreme ce AUR contestă măsura, USR susține că penalizarea e bună, dar nu suficientă.

„Într-adevăr, prea multă dezbatere pentru un lucru extrem de banal. De fapt, proiectul pe care îl avem astăzi în față noastră spune un lucru simplu, că se majorează de la 1% la 5% penalizarea pentru chiul. Dar știți ce ar trebui să știe oamenii de acasă? Că și dacă nu vii deloc într-o lună la muncă tu tot 5% ești penalizat”, susține deputata USR Cristina Prună.

Ea a menționat că inițiatorii proiectului cu privire la majorarea sancțiunilor pentru parlamentarii chiulangii trebuiau să facă altă modificare, care „să penalizeze în raport cu prezența sau cu absența, cu numărul de prezențe sau cu numărul de absențe”.

Proiectul prevede, de asemenea, că deputații și senatorii depun odată cu declarația de avere și declarația de interese, la secretarul general al Camerei Deputaților, respectiv al Senatului, un curriculum vitae, iar acesta se publică pe pagina de internet a instituției.

La sfârșitul anului trecut, salariul de bază pentru senatori și deputați era de 18.720 de lei brut pe lună, adică aproape 11.000 de lei net. Cele mai mari salarii le aveau președinții celor două Camere. Ei încasau peste 13.000 de lei net.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇