Parlamentarii au adoptat bugetul pe 2022, cu amendamente pentru energie, biserici şi Piedone. USR îl va contesta

Parlamentarii au adoptat bugetul pe 2022, cu amendamente pentru energie, biserici şi Piedone. USR îl va contesta

Cu 294 de voturi „pentru” și doar 120 „contra”, proiectul de buget de stat al României pentru anul 2022 a fost adoptat de plenul Parlamentului, joi, la prânz.

De asemenea, proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2022 a fost adoptat cu 291 de voturi „pentru” şi 119 „contra”.

Proiectele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

#live ȘEDINȚA SOLEMNĂ COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAȚILOR ȘI SENATULUI CONSACRATĂ ÎMPLINIRII A 32 DE ANI DE LA REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989

#live ????ŞEDINŢE COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI PENTRU DEZBATERI ASUPRA PROIECTULUI LEGII BUGETULUI DE STAT ŞI A PROIECTULUI LEGII BUGETULUI ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT PE ANUL 2022 ȘEDINȚA SOLEMNĂ COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAȚILOR ȘI SENATULUI CONSACRATĂ ÎMPLINIRII A 32 DE ANI DE LA REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989#cdep #activitateplen

Publicată de Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pe Joi, 23 decembrie 2021

USR atacă la CCR

Imediat după vot, viceliderul USR Dan Barna a anunțat că va contesta Legea Bugetului la CCR.

„E un buget al clientelismului și iresponsabilității. Sunt în acest buget porcării de nedescris pentru ce înseamnă democrația într-un stat european. Este de neacceptat ca românii din localități cu primari USR să nu se regăsească în acest buget, iar PPUSL să primească bani printr-o șmecherie a PNL și PSD, pentru că sunt clienții lor politici

ADVERTISING

E un buget construit ca o pradă de război. Dacă ne uităm la ultimele 2 zile de dezbateri, amendamentele extremiștilor de la AUR au fost acceptate, dar niciun amendament al USR nu a fost acceptat (...)

Vom ataca acest buget la CCR pentru că discriminează românii”, a declarat Dan Barna.

USR va ataca la CCR legea bugetului pentru 2022, un buget al clientelismului iresponsabil și al discriminării pe criterii politice

USR va ataca la CCR legea bugetului pentru 2022, un buget al clientelismului iresponsabil și al discriminării pe criterii politice

Publicată de Dan Barna pe Joi, 23 decembrie 2021

Trei amendamente adoptate în plen

Bugetul a trecut azi doar cu câteva amendamente, care privesc posibilitatea prelungirii compensării facturilor și plafonarea prețurilor la energie și gaze până la finalul anului viitor, alocarea mai multor fonduri pentru cultele religioase și subvenționarea de partide.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, aplicarea legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, preconizată inițial pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, ar putea fi prelungită până la finalul anului viitor, în condițiile în care prețurile de pe piețele angro de profil nu dau semne de temperare, ci dimpotrivă.

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la 31 decembrie 2022, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se pot aloca Ministerului Energiei, prin hotărâre a Guvernului, sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru finanțarea compensării consumului de energie electrică și gaze naturale, potrivit Legii nr.259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 (…)", prevede un amendament admis, care îi are drept autori pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, și comisiile de buget din cele două camere ale Parlamentului, transmite Profit.ro.

ADVERTISING

Un alt amendament adoptat de plen prevede suplimentarea cu 160 milioane lei a fondurilor din bugetul pentru 2022 pentru susținerea cultelor.

Astfel, sumele totale destinate pentru sprijinirea cultelor vor depăși anul viitor un miliard de lei, având în vedere că Guvernul Ciucă prevăzuse deja o sumă de peste 885,3 milioane lei, mai mare cu 2,3% comparativ cu 2021.

De asemenea, printr-un alt amendament obţine bani de la stat partidul edilului Popescu Piedone de la Sectorul 5.

Astfel, în 2022, se permite prin derogare de la prevederile legii de finanțare a activității partidelor politice, trei sferturi din banii alocați pentru subvenții să ajungă la partidele politice care aveau cel puțin un deputat sau senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021.

Conform formei actuale a legii, doar partidele care au participat la ultimele alegeri parlamentare și au trecut pragul electoral sau au obținut 50 de mandate de consilier județean sau general la alegerile locale au dreptul să primească subvenții potrivit numărului de voturi obținute.

Acest amendament servește exclusiv Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), cei patru inițiatori ai amendamentului fiind membri afiliați grupului PSD din Camera Deputaților.

Asta în condiţiile în care PPUSL a obținut aproximativ 1% din voturi la alegerile parlamentare din 2020.

De altfel, amendamentul îl are ca autor și pe fiul acestuia, deputatul PSD Vlad-Piedone Popescu.

Un buget echilibrat?

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă spunea că bugetul pe 2022 este unul „echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană”.

Optimismul premierului n-a fost împărtășit de toată lumea. Spre exemplu, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că - în forma actuală, adică fără un sprijin de aproape un miliard de lei pentru București - bugetul de stat nu va permite Primăriei Generale să presteze serviciile publice pe care le are în gestiune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇