Omul de care depinde aderarea la Schengen. Premierul Olandei vine în România

Omul de care depinde aderarea la Schengen. Premierul Olandei vine în România

Premierul Olandei, Mark Rutte, va veni săptămâna viitoare în România, pentru a vizita trupele NATO de la Cincu.

Un detașament de parașutiști olandezi a sosit în România, încă din luna martie.

Informaţia despre sosirea lui Rutte în ţara noastră a fost oferită de preşedintele Klaus Iohannis, aflat vineri la Praga. Iohannis a fost întrebat înainte de reuniunea informală a Consiliului European care sunt atuurile României în legătură cu aderarea la Schengen, dacă ar putea fi vorba de resursele de gaz românesc şi capacităţile de transport. 

ADVERTISING

“Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniţe, controlul migraţiei şi aşa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condiţiile tehnice.

Acest lucru a fost verificat şi răsverificat. Între timp, suntem efectiv deci de facto parte într-o serie de programe şi proceduri aferente Schengen şi ne facem treaba foarte bine acolo.

Însă, în afară de asta, este clar că dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi. Şi atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Formatul Schengen permite circulaţia liberă a persoanelor şi cred că este important acest lucru şi pentru români să se considere şi ei europeni cu drepturi depline”, a declarat Iohannis.

Olanda tot nu ne vrea?

Aşa cum spune şi preşedintele, România a întrunit demult criteriile tehnice pentru a intra în Schengen. Olanda este însă aproape singurul stat membru care nu pare să accepte intrarea noastră în spaţiul de liberă circulaţie din Europa.

"Trebuie să înțelegeți că avem în Olanda multe partide extremiste, unele sunt eurosceptice, dacă nu chiar anti-UE, așa că atmosfera nu e chiar favorabilă.

ADVERTISING

De aceea, am și făcut acel apel din Parlamentul European către domnul Rutte: lidership-ul nu e despre a spune oamenilor ce vor ei să audă, ci despre a lua decizii grele și impopulare, în situații dificile și să fii consecvent în privința lor, să le aperi și să-i convingi pe oameni că așa e corect", a declarat în exclusivitate pentru SpotMedia.ro eurodeputatul Sophia In ‘t Veld (Democraten 66, partid din coaliția de guvernare din Olanda).

România ar putea intra în sfârşit în Schengen, la sfârşitul anului, dar nu avem încă nicio garanţie, doar câteva date mai concrete despre cum şi când se va lua decizia.

Pe 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE, la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen. Acum se pregăteşte o ultimă vizită a experţilor în România.

Iohannis a precizat vineri că România a permis unui corp de experţi să vină să mai verifice încă o dată condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen: 

“Este un lucru cunoscut că împreună cu noi aşteaptă şi Bulgaria, tot de atâţia ani. Acum şi Croaţia a solicitat să intre. Şi eu, personal, sunt convins că securitatea Europei şi controlul asupra mişcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătăţit dacă România, Bulgaria şi Croaţia ar fi cooptate în Spaţiul Schengen.

Încă o dată, condiţiile tehnice le îndeplinim. Dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experţi să vină să le mai verifice încă o dată ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇