Sediul central al USR-PLUS se află la câteva sute de metri distanță de impozantul sediu al PSD, cel din Șoseaua Kiseleff, locul atâtor proteste și confruntări în perioada domniei lui Dragnea.
Unul e pe-o parte a bulevardului, celălalt pe cealaltă parte, dar apropierile dintre cele două formațiuni se opresc aici.
În seara zilei de 27 septembrie, la PSD a fost o atmosferă de înmormântare, iar peste stradă, la USR-PLUS a fost o mare petrecere.
Primul rând de alegeri ținut în stare de alertă, în mijlocul epidemiei de coronavirus, a reprezentat o experiență suprarealistă chiar și pentru un jurnalist care urmărește evenimentele politice de mulți ani.
Chipul victoriei politice în pandemie?
Oameni politici cu chipul ascuns de măști de protecție, entuziasmul temperat de imposibilitatea îmbrățișărilor, o continuă căutare a unui loc mai protejat de o posibilă infectare, dar și un final în care voluntari, lideri, cameramani și reporteri se amestecă luați de valul de entuziasm după publicarea rezultatelor și de căutarea unei declarații sau a unei poze de grup cu învingătorii au reprezentat fundalul pe care a prins contur victoria lui Nicușor Dan împotriva Gabrielei Firea.
Așa a arătat seara unei mari victorii înregistrate de alianța USR-PLUS, una neașteptată și greu de prevăzut la începutul zilei de duminică.
Pentru cei care ne citesc, trebuie să spun că în ciuda unei opinii generale, cum că oamenii politici știu ce șanse au, cum merge votul în ziua alegerilor și că au acces la informații subterane livrate de “statul paralel” sau de alte organizații misterioase și atotputernice, realitatea e exact pe dos.
Nu există oameni mai nesiguri pe ei, mai temători și mai neștiutori ca politicienii în ziua votului. Ei depind total de alegători, iar comportamentul acestora din urmă reprezintă o mare enigmă pe tot parcursul zilei.
Cum arată oamenii politici în ziua votului
Nesiguranța politicienilor în ziua votului vine ori din faptul că sunt mințiți de consilierii apropiați pentru a le fi create false speranțe, mai ales în cazul celor aflați în funcție, ori nimeni nu le spune nimic pentru că nu-și asumă să dea informații pe care nu le pot verifica și pot produce daune ca în cazul celor din Opoziție.
Clotilde Armand, de exemplu, a venit la sediul USR-PLUS cu un sfert de oră înainte de anunțarea exit-poll-urilor în care a fost declarată câștigătoare la o diferență de aproape 10 procente față de primarul în funcție de la Sectorul 1 Daniel Tudorache (PSD), dar nu știa prezența la vot din sector și nici dacă a câștigat sau nu.
“Nu știu. Chiar nu știu”, a spus ea și, apoi, a întrebat pe cineva din echipa de campanie dacă au venit mai mult de 40% din electori la vot.
Simona Spătaru, candidata USR-PLUS la Primăria Sector 4, învinsă de reprezentantul PSD Daniel Băluță, nu știa nici ea mai multe când a ajuns la sediul din Kiseleff.
Cei mai mulți candidați, în ziua votului, se ocupă de mobilizarea alegătorilor în teren. Stau printre oameni, printre simpatizanți, dau telefoane și încearcă să mobilizeze alegătorii până în ultimul moment. În același timp își monitorizează și adversarii ca aceștia să nu fure voturi.
Principalul motiv al victoriei USR-PLUS la București, dar și în alte mari orașe din țară, Timișoara, Brașov, Bacău se bazează pe o tendință tot mai puternică de participare a tinerilor la viața politică.
Acum știm cine se protejează cel mai mult de epidemie
La București, 250.000 de voturi (43%) dintr-un total de 671.000 au venit de la persoanele între 18 și 44 de ani. O schimbare majoră față de 2016. Această realitate arată o mobilizare bună a alianței, un vot împotriva PSD, bucureștenii amendând dezastrul produs de Gabriela Firea ca primar, dar și o schimbare demografică la nivelul Capitalei.
De remarcat și faptul că epidemia a avut și ea rolul ei, persoanele în vârstă de peste 65 de ani au preferat să nu se expună, mai puțin de un sfert din reprezentanții acestui segment de vârstă (21%) a ieșit voteze.
Îmi doresc să fac ceva concret pentru oameni
Vlad Voiculescu, noul viceprimar al Capitalei
Nicușor Dan, marele câștigător al alegerilor de duminică, noul primar al Bucureștiului, a ajuns la sediul USR-PLUS după două ore de la publicarea primelor estimări.
Acesta a avut propriul sediu de campanie, fiind un candidat independent, unde a sărbătorit anunțul de la ora 21:00 făcut de televiziuni. Apoi, a plecat spre sediul de campanie al PNL, unde le-a mulțumit liberalilor pentru susținere, iar, în final, a venit și la foștii colegi de la USR, unde a fost primit cu entuziasm.
Influența lui Dan Barna în USR va scădea după victoria lui Nicușor Dan
În mod cert, după victoria de aseară, influența lui Dan Barna se va reduce mult în USR.
Filiala din București a acestui partid, care l-a propus și l-a susținut pe Nicușor Dan deși acesta demisionase în 2018 de la conducerea formațiunii, va cere în scurt timp noi alegeri interne.
Dar aseară a fost un moment al celebrării. Trebuie remarcat că orice se va întâmpla în continuare, toate dezbaterile și confruntările din USR vor fi transparente, cum au fost și până acum, câteodată chiar fără voia protagoniștilor.
Așa a funcționat USR până acum și e greu de presupus că se va putea schimba prea curând.
Indiferent de tensiunile din USR-PLUS și de modul cum au decurs ele, rațiunea a învins până la urmă. Un exemplu în acest sens este Vlad Voiculescu, candidatul PLUS pentru Primăria București, care a făcut, strategic, un pas în spate pentru a salva alianța dintre cele două formațiuni și a intrat în campanie alături de Nicușor Dan.
“Îmi doresc să fac lucruri concrete pentru oameni, iar victoria din seara asta are și o semnificație politică, în sensul bun al politicii, dă o nouă direcție”, a declarat Vlad Voiculescu, în exclusivitate pentru SpotMedia.ro, la scurt timp după prezentarea rezultatelor din exit-poll, fiind întrebat ce vrea să facă pentru oameni din noua postură de viceprimar al Capitalei.
USR-PLUS, printr-o alianță înțeleaptă cu PNL, a câștigat Bucureștiul, scoțând orașul de sub 12 ani de dominație PSD. În acest fel, cele două blocuri politice (USR-PLUS și PNL) au făcut un pas important pentru câștigarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020.
Bloomberg: Guvernul României primește un impuls pentru parlamentare prin victoria din București