Unde sparge USR PLUS monopolul PSD/PNL la alegeri si miza fiecărui vot: La lumină, se fură mai greu! - Interviu cu Dacian Cioloș

Unde sparge USR PLUS monopolul PSD/PNL la alegeri si miza fiecărui vot: La lumină, se fură mai greu! - Interviu cu Dacian Cioloș

Banii europeni au fost pe masă, dar, cu puține excepții, administraţiile locale fie nu i-au folosit, pentru că e mult mai ușor să drenezi bani din fonduri publice direct de la bugetul de stat și să iei o cotă-parte, fie s-au ars la DNA. Cum se poate schimba asta după alegeri, când banii de la UE sunt și mai mulți, chiar și în București, unde foarfeca a mers și a tăiat panglica unui drum care nu duce nicăieri?

La lumină se fură mai greu, spune co-președintele USR PLUS Dacian Cioloș, într-un interviu acordat SpotMedia.ro, așa că fiecare vot din țară care poate aduce un consilier al Alianței în consiliile locale e o garanție că se va cere transparență în cheltuirea banului public și în luarea deciziilor.

Unde mizează USR PLUS pe victorie și cât de vulnerabilă e poziția lui Nicușor Dan la București? A funcționat cooperarea cu liberalii?

Care sunt candidații-surpriză care pot schimba năravurile din administrația locală, la firul ierbii, de la Valea Ciorii la Câmpulung Muscel și Timișoara?

Dacian Ciolos: Cum poți transforma, după alegeri, banii europeni în străzi și școli

Am văzut că ați fost zilele acestea prin țară. Cum se vede campania de pe teren, de la firul ierbii, și nu din Capitală?

Am fost și eu surprins să constat că oamenii sunt mult mai receptivi decât ne-am fi așteptat, pentru că aveam ideea asta, de la București și din marile orașe, că oamenii la țară sunt foarte legați de primarii de acolo sau că nu prea îi interesează campania, că oricum așteaptă să li se dea ceva.

Am fost surprins, făcând campanie cu colegii prin sate și deplasându-mă în unele dintre ele, să văd că sunt mulți oameni receptivi. Am auzit că sunt mulți care spuneau: ”Primarul de la noi a avut deja trei, patru mandate, cred că i-au cam ajuns, hai să vedem și cu câțiva tineri”.

ADVERTISING

Am întâlnit și locuri în care oamenii spuneau: ”Da, văd că sunteți tineri, vreți să faceți și nu mi-a mai călcat în bătătură nimeni să mă întrebe de sănătate de luni întregi, dar aici, maică, nu pot să nu votez cu primarul, că pe urmă am probleme. Toată lumea se cunoaște și dacă află că votăm cu alții, am probleme”.

Dacian-Cioloș-campanie-locale

E toată atmosfera asta un pic amestecată, însă e foarte bine că oamenii sunt deschiși, oamenii ascultă, spre deosebire de campania la europarlamentare, când am fost mult prin țară, acum am întâlnit foarte puțini oameni care au refuzat să discute cu noi, să ne asculte.

Oamenii acum luau pliantele cu programele colegilor care candidează, stăteau de vorbă. Și mai ales în ultimele două săptămâni am simțit o emulație care crește, cel puțin în orașele mari.

Nu știu cât și cum o să se traducă asta la vot, câţi din cei pe care i-am întâlnit se vor mobiliza să vină la vot, dar din punctul ăsta de vedere, am întâlnit deschidere.

Noi am jucat pur și simplu cartea sincerității și a deschiderii. Le-am spus ce putem să facem, le-am spus cine suntem noi, le-am prezentat candidații, cei mai mulți vin din mediul privat, sunt corporatiști, își câștigă un trai prin propria competență, care nu depind și nu au depins de stat sau de venituri de la stat și asta le mai dă oamenilor încredere.

Dacian Cioloș

Dar ce așteaptă oamenii ca să iasă din această cultură a partidelor-mamut? Ce le pot promite candidații noi?

E foarte greu să le mai promiți anumite lucruri, pentru că oamenii s-au cam săturat de promisiuni și chiar o spun. Spun că toată lumea le promite, că o dată la patru ani vin și le promit lucruri și că de ce ar crede pe alții.

ADVERTISING

Noi am jucat, pur și simplu, cartea sincerității și a deschiderii. Le-am spus ce putem să facem, le-am spus cine suntem noi, le-am prezentat candidații, cei mai mulți vin din mediul privat, sunt corporatiști, își câștigă un trai prin propria competență, care nu depind și nu au depins de stat sau de venituri de la stat și asta le mai dă oamenilor încredere.

Am vorbit foarte mult de fonduri europene. Am fost și eu surprins, trebuie să recunosc: foarte multe localități din țară în care nu s-au finanțat proiecte din fonduri europene.

Mai sunt faimoasele PNDL-uri ale domnului Dragnea, care au început și nu s-au terminat sau unde s-au  făcut lucrări de mântuială și oamenii văd lucrul acesta.

Schimbări în profunzime, care se puteau face accesând fonduri europene, ca să finanțezi nu doar drumul, canalizarea, apa, ci să finanțezi și școli, grădinițe, să dotezi dispensarele, ca să nu mai vorbim de informatizarea primăriilor și a relației cu cetățenii, au fost foarte puține.

Tocmai veneam de la Parlamentul European, unde în ultimele trei-patru săptămâni am negociat bugetul multi-anual pentru Uniunea Europeană și planul acesta de redresare, în urma căruia România ar urma să aibă la dispoziție în următorii șapte ani aproape 80 de miliarde de euro.

Am vorbit oamenilor despre lucrul acesta, pentru că pe listele noastre de candidați, fie primari sau candidați locali, avem oameni cu expertiză pe domeniul acesta, oameni care au accesat deja fonduri europene sau oameni care au gestionat bugete și cel puțin am putut să le spunem ce vrem să facem și care vor fi resursele de finanțare.

De altfel, chiar le-am spus mai multor candidați ca, în cel mult două-trei luni după ce preiau mandatul, să iasă public și să prezinte proiectele pe care se angajează să le pregătească pentru fonduri europene.

ADVERTISING

Într-un mandat de patru ani pot face foarte multe, pentru că, în ciuda crizei care, evident, o să ne afecteze și pe noi, există această oportunitate de a aduce  fonduri europene mai multe, mai repede și mai ușor decât s-a făcut până acum.

De ce nu s-a făcut până acum? Lipsă de voință politică sau nu s-au priceput administrațiile locale să scrie proiecte, să identifice linii de finanțare?

Au fost amândouă. Când spunem că nu s-au priceput, nu cere nimeni unui primar să se priceapă în fonduri europene, nici măcar unui consilier. Vedem în țară locuri unde primarii, dacă s-au interesat, au găsit oameni care să mobilizeze expertiză și competență pe domeniul ăsta.

În foarte multe locuri, nu s-a atins nimeni de fonduri europene, pentru că e mult mai greu.

E mult mai ușor să drenezi bani din fonduri publice direct de la bugetul de stat, pentru că regulile le fac ai tăi, din partidul tău, care ajung la guvernare. Pe când din fonduri europene, chiar dacă din punct de vedere administrativ, birocratic e un pic mai complicat, e mult mai greu să furi. E mult mai greu să faci șmecherii, să ceri șpagă, să ceri cotă parte.

Acolo unde s-au întâmplat lucrurile acestea a intrat și DNA pe fir. Am văzut acum două săptămâni că România e în topul țărilor europene cu cele mai multe dosare deschise la OLAF. Asta arată că acolo unde autoritățile locale s-au atins de fonduri europene, multe dintre ele s-au ars, pentru că e năravul ăsta, care s-a dezvoltat la mulți dintre aleșii noștri locali: ajung acolo și trebuie să dau bani la partid, trebuie să mai iau și eu ceva, mă descurc cumva.

Exact asta e miza, să facem această breșă în magma asta care s-a consolidat în ultimii 15-20 de ani, între cele două partide.

Dacian Cioloș

Spuneați că nu știți cât din efortul de campanie, din aceste breșe pe care le fac candidații tineri, se va vedea și în vot. Care e miza alegerilor pentru USR PLUS?  Ce vreți să obțineți? Nu vă cer un procent.

Exact asta e miza, să facem această breșă în magma asta care s-a consolidat în ultimii 15-20 de ani, între cele două partide.

Și vedem că există în multe locuri din țară înțelegeri tacite între cele două mari partide, vedem cu câtă ușurință trec primarii de la un partid la celălalt. Au fost de la PNL la PSD recrutați acum câțiva ani, acum PNL, care e la guvernare, recrutează și el masiv și nu numai la țară.

Am văzut în Iași cum domnul Chirică, după ce și președintele și vicepreședintele partidului vorbeau de afacerile lui imobiliare și spuneau că o astfel de mafie imobiliară nu are ce căuta la Iași, acum e bun.

Există ușurința asta cu care treci dintr-o parte într-alta, pentru că sunt cam aceleași reguli pe care trebuie să le respecți și de-o parte, și de cealaltă. O regulă a tăcerii, nu vorbești despre ce finanțezi, cum iei deciziile, când încearcă vreunul să ridice vocea, încerci să-l cumperi, dacă nu poți să îl cumperi, încerci să îl denigrezi.

Mai faci câte un pic, câte ceva înainte de alegeri. Am venit azi de la Iași cu mașina până la București, am întâlnit într-o grămadă de localități drumuri blocate cu lucrări. Se lucrează masiv acum, se astupă gropi, se dă cu var.

Unde vom avea primari, vrem să dovedim că vom face administrație publică locală altfel, cu transparență, cu reducerea birocrației, cu oameni competenți, că se poate investi coerent și structurat (...). Acolo unde nu vom câștiga primăriile, dar vom intra în Consiliul Local, chiar și cu un consilier, cu doi, cu trei îi vom asigura pe cetățeni că vom cere transparență în felul în care se cheltuie banii, se iau deciziile. Ăsta e pariul pe care îl facem noi.

Dacian Cioloș

Și ați ajuns la București, unde sunt șantiere suprapuse. S-au și tăiat multe panglici.

Foarfeca merge la foc automat acum, în aceste zile, dar vedeți că se taie panglici inclusiv la poduri care nu duc nicăieri. Ăsta e un simbol.

Și se întâmplă în București, capitala României, o capitală europeană. Am mai văzut astfel de proiecte, drumuri care erau asfaltate și care duceau  nicăieri, acum vedem un pod care duce nicăieri.

Și toate lucrurile astea se întâmplă înainte de alegeri, tocmai pentru ca aceia care vor fi realeși să aibă liniște încă patru ani. Și noi vrem să îi asigurăm pe cetățeni că astfel de oameni nu vor avea liniște.

Unde vom avea primari, vrem să dovedim că vom face administrație publică locală altfel, cu transparență, cu reducerea birocrației, cu oameni competenți, că se poate investi coerent și structurat nu doar în drumuri, ci și în școli, în grădinițe, în spitale, că se pot aduce și investiţii private pentru a crea locuri de muncă, atunci când primarul e cu capul pe umeri.

Acolo unde nu vom câștiga primăriile, dar vom intra în Consiliul Local, chiar și cu un consilier, cu doi, cu trei îi vom asigura pe cetățeni că vom cere transparență în felul în care se cheltuie banii, se iau deciziile. Ăsta e pariul pe care îl facem noi.

Colegii noștri de la București, de la USR, au dovedit patru ani de zile că se poate  face lucrul ăsta.

Orice vot dat Alianței USR PLUS e un vot util din acest punct de vedere, pentru că chiar și cu un consilier vom cere și obține transparență a felului cum se cheltuie banii publici. Știți cum e, la lumină se fură mai greu.

Pornind de aici, putem începe să construim alte reflexe în administrația publică locală.

Criticați PNL deseori. Cum ați colaborat totuși în București?

Nu criticăm PNL prin definiție, ca strategie de campanie, ca să arătăm că noi suntem mai buni decât ei. Acolo unde am putut coopera, nu numai la București, a fost cazul și la Galați și la Zalău și cred că mai sunt câteva locuri din țară unde ne-am putut înțelege, pentru că aveam obiectivul comun să dăm jos primarul PSD care e acolo de mai multe mandate și care a aruncat în aer localitatea respectivă, ne-am pus de acord pe candidați comuni, oameni de valoare, competenți, curați.

Acolo am putut conlucra, dar acolo unde ne-au cerut să ne retragem candidatul ca să poată domnul Chirică să candideze, deci pesediști deghizați în galben, acolo nu putem susține și spunem lucrurile așa cum le-am văzut. Sau în alte locuri cum e la Timișoara, de exemplu, unde chiar dacă primarul este liberal, sunt mulți liberali din oraș care i-au spus lui Dominic Fritz ca îl vor vota, pentru că nu se simt reprezentați de acel primar.

Evident, acolo ne-am prezentat candidatul, îl susținem și spunem ce vrem să facem și ce nu s-a făcut bine, din punctul nostru de vedere.

În București sunteți mulțumit de cum a mers campania lui Nicușor Dan, candidat la primărie, de ce au făcut colegii din USR PLUS, de cum a funcționat cooperarea cu PNL?

Eu trebuie să recunosc că m-am concentrat mai puțin pe București, Vlad Voiculescu a fost foarte activ în București.

Vlad Voiculescu: Orice vot pentru Nicușor Dan și USR-PLUS este un vot pentru o schimbare profundă pe care o promitem și o vom realiza după 27 septembrie. Orice vot pentru Traian Băsescu este fix un vot pentru Gabriela Firea - Interviu video

Noi ne-am împărțit cumva sarcinile, iar eu și ceilalți colegi europarlamentari, Dragoș Tudorache, Dragoș Pâslaru și Ramona Strugariu, am fost prin țară, am încercat să acoperim toată țara. Eu am fost în 30 de județe, în fiecare județ în 2-3 localități, la câteva evenimente, și în București vom mai avea mâine (vineri - n.red.) un eveniment.

Din câte am aflat de la colegi și am văzut și când am fost și eu în București, lucrurile au mers bine și au evoluat spre bine. Cu cât ne-am apropiat de momentul alegerilor, s-au întețit atacurile la adresa unor colegi, iar acesta este un semn că a mers bine campania, că au deranjat.

Mă bucur că lucrurile se clarifică măcar acum, la spartul târgului, pentru că am văzut că, în cele din urmă, domnul Băsescu a recunoscut că Nicușor Dan este cel care, din punctul său de vedere, va câștiga. Deci chiar dacă domnul Băsescu nu se mai poate retrage acum, prin mesajul de ieri cred că a clarificat lupta pentru București, iar toate forțele de dreapta trebuie să se concentreze pe susținerea lui Nicușor Dan.

Dacian Cioloș

Și totuși ce a mers prost, din moment ce Nicușor Dan însuși a spus că are două procente în fața Gabrielei Firea, în condițiile în care multă lume spune că mandatul acesteia în București a fost unul dezastruos? Cum se face atunci că un candidat susținut și de PNL și de USR PLUS să aibă doar două procente în fața Gabrielei Firea, în marja de eroare, practic?

Doamna Firea a investit enorm de mult și din bugetul Primăriei Capitalei în promovare, în tot felul de machete, în tăiat panglici, în vouchere aruncate în stânga și în dreapta.

Măsurile populiste cu care PSD-ul ne-a obișnuit. Și e o parte a locuitorilor din București la care acest lucru a prins.

Pe de altă parte, pe dreapta, ați văzut că pe lângă Nicușor Dan, susținut de noi și de PNL, și-a anunțat candidatura și domnul Băsescu, și asta cred că a creat nedumerire la un moment dat.

Mă bucur că lucrurile se clarifică măcar acum, la spartul târgului, pentru că am văzut că, în cele din urmă, domnul Băsescu a recunoscut că Nicușor Dan este cel care, din punctul său de vedere, va câștiga.

Deci chiar dacă domnul Băsescu nu se mai poate retrage acum, prin mesajul de ieri cred că a clarificat lupta pentru București, iar toate forțele de dreapta trebuie să se concentreze pe susținerea lui Nicușor Dan.

Traian Băsescu: Vreau în mod real să fiu primarul Capitalei. Mă cutremură lașitatea celor care au suferit de pe urma lui Nicușor Dan. Nu spun că e mai corupt decât Firea. Doamne ferește! – Interviu video (I)

Lupta aici e tot timpul dificilă, chiar și când a mai candidat domnul Băsescu nu s-a știut rezultatul decât în ultimul moment.

Mulți dintre colegi și-au lăsat joburile și liniștea de acasă, din familie, făcând pasul spre politică, exact pentru acest moment. Avem peste 17.000 de candidați în toată țara, oameni dintre care cel puțin 90% sunt convins că acum 2-3 ani nici nu-și imaginau că vor face vreodată politică.

Dacian Cioloș

E cea mai mare miza în București? Analiștii politici așa interpretează, că miza politică a acestor alegeri este preponderent în București, în funcție de asta va conta poziția de start pentru alegerile legislative din iarnă.

Bucureștiul este tot timpul o miză, fără excepție. De data asta, din punctul meu de vedere, pe lângă București, este o miză ce se întâmplă în toată țara. Este un moment în care România poate să treacă într-adevăr la un alt nivel de a face politică, de a face administrație publică și de a se dezvolta.

Eu vă spun cinstit și direct: pentru momentul acesta, al alegerilor locale și al celor generale din decembrie, eu am decis să fac pasul și să intru într-un partid politic.

Pentru că tot am evitat lucrul acesta, am considerat mult timp că nu e locul meu într-un partid, că pot să-mi ajut țara punându-i la dispoziție competențele, atât cât e posibil, asumându-mi inclusiv responsabilități în stat. Consideram însă că nu sunt eu făcut să intru într-un partid politic.

Am făcut pasul acesta pentru că am realizat în 2017 că numai printr-o implicare directă, asumând direct aceasta responsabilitate, pot să schimb lucrurile de la un punct încolo.

Mulți dintre colegi și-au lăsat joburile și liniștea de acasă, din familie, făcând pasul spre politică, exact pentru acest moment. Avem peste 17.000 de candidați în toată țara, oameni dintre care cel puțin 90% sunt convins că acum 2-3 ani nici nu-și imaginau că vor face vreodată politică.

Vorbiți despre candidați. Am făcut ieri un interviu cu un cadidat de-al dumneavoastră, pe care îl și promovați pe Facebook,  la primăria din Valea Ciorii, un lector universitar care a venit de la Londra și care vorbește fabulos despre un islaz dintr-un sat despre care eu mărturisesc că nu știam absolut nimic. Vorbiți-mi despre candidați.

Vedeți, există primari care la al treilea sau la al patrulea mandat nu dau doi bani pe resursele localității, pe oamenii de acolo, doar le mai aruncă ceva pentru a-și putea face afacerile și să se mențină pe post.

E cazul și în comuna Valea Ciorii, unde Mihaela Stan a decis să vină. Chiar dacă nu e născută acolo, ea de șapte ani ajută copiii de acolo să meargă la școală, a adunat bani prin fundraising de la români din Marea Britanie și din alte părți și a reușit să găsească sponsori și aici.

Pentru a crea copiilor condiții la școală, lucru pe care ar fi trebuit să-l facă primăria, însă aceasta se pare că nu avea niciun interes, copiii nu votează oricum, iar părinții erau atrași la vot altfel.

Ea a făcut-o pentru că crede în oameni și pentru că iubește oamenii, pentru acești tineri a venit și și-a depus candidatura, chiar dacă a fost o provocare pentru ea să se coboare la nivelul mizeriilor de campanie pe care le întâlnește acolo.

La fel am întâlnit-o pe Mădălina Iamandei la Păușești-Măglaș, o comună din județul Vâlcea, ea având studii universitare în Afaceri Europene la Londra, unde a lucrat ani de zile la Camera de Comerț Egipteană din Marea Britanie, și de unde a venit acum un an, s-a instalat în comună dorind să aibă grijă de părinții ei. Și s-a decis să candideze, la 32 de ani.

Evident, oamenii, mai ales din mediul rural și mai ales când e vorba de femei, le privesc cu suspiciune și sunt surprinși, nu înțeleg de ce le interesează primăria, din moment ce câștigă mai mult acolo de unde vin.

Asta pentru că oamenii s-au obișnuit cu politicieni care vin la primărie pentru că au un interes personal.

La fel, Elena Lasconi, o descoperire surprinzătoare la Câmpulung Muscel. A lucrat 20 de ani în media, la televiziune, de 15 ani locuiește în Câmpulung Muscel, nu este născută acolo, dar cunoaște oamenii, a văzut resursele și potențialul orașului, dar și cât de mult s-a degradat situația social-economică în ultimii ani și s-a decis să candideze. Sigur, ea era cunoscută de la televizor, dar nu neapărat acolo, în localitate.

Elena Lasconi: Acum e momentul să ne putem ridica. Mă simt ca în decembrie ’89. Mă voi simți vinovată că o să dorm - Interviu video

Toți oamenii ăștia au pornit cu o notorietate aproape de la zero, iar acum ajung să fie challengeri pentru primarii în funcție.

La Sectorul 4, Simona Spătaru a pornit necunoscută, dar din vară încoace ceilalți candidați i-au pus paparazzi pe urme, s-o fotografieze și s-o filmeze ca s-o poată compromite în campanie, pentru că acum a început să deranjeze, pentru că a început să urce. Dominic Fritz la Timișoara, la fel.

Dacian-Cioloș

Veți câștiga la Timișoara, care vă e intuiția?

Eu așa mă aștept. După cum am văzut atmosfera acolo, mă aștept să câștigăm și acolo. Revenind la exemple, Elena Călin la Drobeta Turnu Serverin, o femeie de-a locului, cu facultate la Craiova și la București, a lucrat cu cele mai mari firme pentru restructurare organizațională, acompaniere de fuziuni de companii.

A decis să candideze acolo și a avut parte de tot felul de mizerii, pentru că a surprins pe multă lume.

Ieri am fost la Sf. Gheorghe, în Deltă, unde Mira Bălan, o asistentă medicală foarte cunoscută în sat, unde medicul vine doar din când în când, candidează, și acolo pescarii se uitau la început chiorâș, întrebându-se ce să caute o femeie la primărie, dar încet-încet, ascultând-o, oamenii încep să i se alăture.

Aceștia sunt oameni care acum doi ani nici nu se gândeau să intre într-un partid politic.

Asta e miza, acești oameni care au decis să se implice pentru comunități, implicit pentru binele celorlați, deoarece ei nu se duc la primărie să bage bani în buzunar, ci să rezolve probleme legate de educație, de sănătate, de care să beneficieze toți cetățenii. Asta înseamnă să lucrezi în interesul cetățeanului și eu sper să-i convingem pe oameni că se poate și în România. Asta este miza pentru mine.

Sper ca oamenii, cât mai mulți (...) să înțeleagă semnificația acestei zile, de 27 septembrie, pentru că nu ne vom mai întâlni 4 ani cu alegeri, acum votăm, în septembrie și la începutul lui decembrie. Cum ne așternem acum, așa vom trăi până în 2024. Sunt ani care pot fi un blocaj de 4 ani pentru România sau pot fi o oportunitate.

Dacian Cioloș

Spuneți-mi și despre vulnerabilitățile votului de duminică. De ce anume vă este teamă, dat fiind faptul că votul acesta are loc într-un context destul de special, în pandemie și nu se poate vota prin corespondență?

În primul rând, faptul că avem un vot în singur tur, asta o știm de ani de zile. E o vulnerabilitate, pentru că e o bătălie acum, într-un singur tur, când contează în primul rând notorietatea.

A fost o campanie care nu s-a putut face cum se făcea în condiții obișnuite, chiar ieșind pe stradă și încercând să vorbești cu oamenii vezi că e mai dificil, oamenii nu vor să stea de vorbă cu masca pe față prea mult timp. 

Îi înțeleg foarte bine, le e teamă, și atunci e mai greu să transmiți mesajul când nu ești cunoscut. Candidații noștri, de la USR PLUS, în cea mai mare parte nu sunt cunoscuți, așa cum sunt cei care sunt în funcție, așadar aceștia au un avantaj, sunt deja acolo.

Cei în funcție, ați văzut, în multe localităti au scos o gramadă de bani să facă publicitate pe rezultatele obținute în 4 ani, doar să se audă de ei, folosind inclusiv banii cetățenilor pentru asta.

Câtă vreme noi am făcut o campanie cu resurse mult mai reduse decât alții și bazându-ne, pe cât posibil, pe transmiterea directă a mesajului.

Nu știm câtă lume din cei cu care am discutat va avea curajul să vină la vot, în condiții de risc, știind oricum că primarii în funcție au fost mult mai vizibili. De aceea, spun că pentru noi orice vot contează, orice vot pentru USR PLUS este un vot util, pentru că putem să facem cu adevărat o schimbare acum.

Le amintesc oamenilor de anii 2017-2018 când stăteam în stradă, vedeam cum era atacată Justiția, cum își băteau joc de banul public cei care erau la guvernare, și nu aveam alt mijloc, alt instrument de a ne exprima decât ieșind în stradă și protestând.

Câți dintre noi ne-am fi dorit atunci să avem în săptămâna următoare un vot pentru a-i da jos pe cei care făceau atunci acele lucruri? Sper ca oamenii, cât mai mulți, să-și amintească de ce era atunci și să înțeleagă semnificația acestei zile, de 27 septembrie, pentru că nu ne vom mai întâlni 4 ani cu alegeri, acum votăm, în septembrie și la începutul lui decembrie. Cum ne așternem acum așa vom trăi până în 2024.

Sunt ani care pot fi un blocaj de 4 ani pentru România sau pot fi o oportunitate de 4 ani pentru România.

Și pentru că știu că ce se va întâmpla la București va conta foarte mult, spun clar că eu am încredere că Nicușor Dan, în echipă cu Vlad Voiculescu și cu ceilalți de pe lista Consiliului Municipal, cu candidații la primăriile de sector, ei pot să facă din București o capitală europeană de care să nu ne fie rușine.

Dacian Cioloș

Mulțumesc, Dacian Cioloș, ne auzim după alegeri, poate pe teme europene.

Oricum vin alegerile parlamentare și e foarte important, legat și de fondurile europene, ce se va întâmpla cu viitorul Parlament și viitorul Guvern, care sper să fie mai mult orientate spre investiții, dezvoltare economică și locuri de muncă în România. Acum se decid, la fel ca în 2016, creșteri de pensii și salarii, dar cineva va trebui să le plătească, și pentru asta trebuie să dezvoltăm investiții.

Și pentru că știu că ce se va întâmpla la București va conta foarte mult, spun clar că eu am încredere că Nicușor Dan, în echipă cu Vlad Voiculescu și cu ceilalți de pe lista Consiliului Municipal, cu candidații la primăriile de sector, ei pot să facă din București o capitală europeană de care să nu ne fie rușine.

Sunt lucruri care pot fi făcute, unele mărunte, dar care pot avea un impact major, însă pentru asta e nevoie de voturi. Votul util duminică, la București, e Nicușor Dan și lista de candidați ai USR PLUS.

Citeşte alte texte şi interviuri realizate de Magda Grădinaru

Iată cele mai tari exclusivităţi SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇