Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 4, București: “Poliția Locală nu mai trebuie să fie poliția personală a primarului!” Interviu video (P)

Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 4, București: “Poliția Locală nu mai trebuie să fie poliția personală a primarului!” Interviu video (P)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Simona Elena Spătaru, 41 de ani, este un avocat specializat în drept comercial și administrativ. Este singurul candidat din partea formațiunii PLUS la un post de primar în București. A intrat în politică în anul 2016. 

Contracandidatul său e Daniel Băluță, primarul în funcție, susținut de PSD. Simona Spătaru consideră că nu are experiență politică, dar se simte responsabilă pentru siguranța cetățenilor din sector și vrea să schimbe modul în care funcționează administrația locală din România. 

Crede că în primăria sectorului 4 este multă corupție, iar banii contribuabililor nu sunt cheltuiți în interesul cetățenilor, ci în cel al companiilor apropiate de membrii administrației. 

Interviu cu Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 4

Care va fi prima măsură pe care o veți lua în cazul în care veți câștiga alegerile?

O primă măsură ar fi cea de verificare, un audit intern, o acțiune de a verifica practic tot ce se întâmplă în zona financiară și de resurse umane în primărie. Iar din programul nostru, din obiectivele noastre, o să încep cu cel privitor la investițiile în infrastructura școlară prin atragere de Fonduri Europene. Este ceea ce îmi doresc să fac cu prioritate.

Toți candidații URS-PLUS vorbesc despre acest audit. Este vreo înțelegere la nivelul alianței?

Să știți că asta am observat și eu. M-a surprins plăcut că și Cristi Băcanu a vorbit despre un audit, și Adrian Moraru, Radu Mihaiu, dar chiar nu am vorbit între noi. Unii candidați sunt de la PNL, alții sunt din USR-PLUS. Asta denotă pur și simplu faptul că suntem cât se poate de onești în acest demers. Ne dăm seama că fără a cunoaște resursele - pentru că nu avem date din primării, care sunt extrem de opace când vine vorba de date concrete - va fi dificil să ne ținem promisiunile. Oricum acestea sunt destul de diminuate aș spune, cinstite și corecte, dar și trebuie să le amplasezi fix în bugetul pe care îl primești.

ADVERTISING

Ce v-a determinat să candidați la Primăria Sectorului 4? Ce v-a îndemnat să intrați în cursă?

Vreau să schimb locul în care trăiesc. Mi-am dorit să fac pasul în politică pentru a contribui, pentru a face o schimbare, să pot avea un aport de competență profesională. În prezent mă ocup de managementul, coordonarea filialei PLUS din Sector 4 București. Am sute de membri în această filială, și împreună cu ei, de doi ani de zile, practic, construiesc acest proiect și în tot acest timp am luat în calcul această candidatură. Am pregătit-o, iar în momentul destul de târziu când toate partidele s-au pus de acord, am făcut pasul.

Am ieșit în Piața Victoriei de multe ori. Mi-am îndemnat familia, prietenii, dar am văzut că, oricum, în timp ce noi protestăm, ei țineau ședințe și încercau să facă aceleași lucruri.

Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS, Primăria Sector 4, București

În programul publicat de dumneavoastră pe site am văzut că unul din motivele pentru care ați decis să intrați în politică a fost și tragedia de la Colectiv...

Acolo a fost o tragedie de proporții. Este ceva peste care niciunii dintre noi nu avem cum să trecem așa ușor, dar a continuat tot ce știm că s-a întâmplat în 2017. Protestele din acea iarnă, acel atac la justiție, pe mine m-au determinat ca mama, ca avocat să fac acest pas spre politică. Am ieșit în Piața Victoriei de multe ori. Mi-am îndemnat familia, prietenii, dar am văzut că, oricum, în timp ce noi protestăm, ei țineau ședințe și încercau să facă aceleași lucruri. În lunile următoare am tot fost la un pas să se schimbe legislația penală în sensul în care și l-au dorit la începutul anului 2017 și atunci nu există alternativă, sincer, nu, nu am văzut alternativă la acest lucru decât să facem un pas în față să încercăm să schimbăm noi politica.

ADVERTISING

În sector aveți un contracandidat greu de bătut, e vorba de reprezentantul PSD, actualul primar, domnul Daniel Băluță. Care credeți că e strategia, sau care e strategia pe care ați mers în această campanie, și de ce credeți că ar trebui să piardă alegerile contracandidatul dumneavoastră?

Strategia a fost să le vorbim deschis oamenilor despre ce vrem să facem, cu ce vrem să facem și despre faptul că în actuală administrație a sectorului s-au cheltuit foarte mulți bani pe lucruri minore care nu produc valoare în sector.

Dați un exemplu, vă rog.

De exemplu, foarte multe ghivece, borduri, sunt milioane de euro investite în aceste bunuri așezate peste tot prin sector.

Îmi cer scuze, dar electoratul PSD apreciază aceste lucruri.

Eu mă bazez pe electoratul nehotărât în mod deosebit. Cred că, o dată, avem electoratul Alianței URS-PLUS și mă bazez total pentru că sunt oameni care știu că acum e momentul să facă schimbarea, să facă această cotitură istorică, dar mă bazez foarte mult și pe oamenii cu care eu am vorbit în stradă în această campanie electorală. Sunt foarte mulți oameni nehotărâți. I-am întâlnit pe stradă, am vorbit cu ei, și cunoscându-ne, prezentându-le proiectele printr-o abordare onestă, deschisă, și arătându-le și costurile cu care s-au făcut unele investiții au decis să vină la vot pentru a schimba ceva.

Am văzut că spuneți, că faceți referire la cei care s-au mutat în zona Metalurgiei, în Berceni, unde s-au construit foarte multe locuințe noi și au venit foarte mulți tineri, familii tinere. Deci ați ajuns la ei? Ați reușit să comunicați cu ei?

Am fost acolo de multe ori, și în campaniile trecute și în aceasta. Din păcate, foarte puțini dintre ei au reușit să-și facă acolo buletinul. Sunt foarte multe blocuri noi și atunci, acolo, nu vorbim neapărat despre un câștig electoral cât de faptul că am descoperit acolo foarte multe nevoi. Sunt mutate deja sute de familii, urmează să fie mii de familii, iar administrația actuală a dat autorizații, dar în patru ani nu a venit cu niciun plan pentru infrastructură. Să ajuți practic comunitatea cu o creșă, cu o școală, cu o grădiniță, cu o policlinică, cu un drum, cu un parc, cu un copac.

ADVERTISING

Aveți și problema Popeștiului care nu este în sectorul dumneavoastră, dar care e...cumva, un oraș nou, sunt iarăși foarte mulți tineri, foarte multe familii mutate acolo și care tranzitează Sectorul 4. Vin cu copiii la școală, la grădiniță în acest sector. Cum puteți rezolva această nevoie a lor?

Pe aceștia cel mai mult îi putem ajuta să nu mai tranziteze sectorul atunci când pleacă la serviciu. Să poată lua metroul de la capăt din Berceni…

Da, dar dacă nu au școli în Popești?

În Popești îi putem ajuta cu candidații Alianței USR-PLUS. Proiectul nostru de a investi în infrastructură școlară este un proiect comun.

De exemplu, știți câte școli sunt în comuna Popești-Leordeni acum?

Nu știu exact numărul lor, dar știu că sunt insuficiente pentru că foarte mulți bucureșteni, nu, s-au mutat în Ilfov, unii dintre ei fără a-și schimba și buletinul, dar e clar că acolo locuiesc de facto de mulți ani și într-adevăr și-au păstrat contactul fie cu o școală, fie cu o grădiniță mai aproape de serviciu, mai aproape de vechea locuința. Ar trebui să luăm măsuri într-un mod, practic, ca o echipă. Da, să vedem această zonă. Eu, în viitor, chiar o și văd ca o zona metropolitană, cumva poate scăpăm de sectoare, sincer.

De 25 de ani se vorbește de zona metropolitană și n-a reușit nimeni să o facă. Ideea e dacă aveți o soluție?

În Alianță, acest proiect e agreat. Nimeni nu o să se țină de un scaun de primar de sector. Pentru că eu cred că dezvoltarea Bucureștiului e mai importantă.

În ce privește zona metropolitană nu e vorba doar de primarii de sector, să zicem că pe aceștia îi mai mutăm, dar e vorba de primarii de comune...

Păi, eu sper acum să se schimbe foarte mulți dintre aceștia și ușor, ușor, să producem această schimbare.

Să trecem la o altă temă. În Sectorul 4 aveți o mare problemă cu Poliția Locală, conform unor articole de presă reiese că instituția e controlată de un clan interlop. Cum vedeți reformarea unei astfel de structuri care ar trebui să funcționeze în interesul cetățeanului?

Da, din punct de vedere legal, practic și structura de Poliție Locală ar fi trebui să rămână independentă. După ce s-a constituit că urmare a unei hotărâri de Consiliu Local ar trebui să funcționeze independent de tot ce înseamnă primărie. Însă, din 2018, domnul primar a dat o decizie și, practic, i-a luat personalitatea juridică, iar în momentul acesta discutăm despre un departament al primăriei aflat sub directa subordonare a primarului de sector.

Foarte multe persoane angajate (în Poliția Locală) au legături de rudenie. Sunt membrii ai unor clanuri...

Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS, Primăria Sector 4, București

E poliția primarului?

De doi ani și jumătate fix aceasta e situația și tot de atunci s-a observat că numărul de angajați s-a mărit consistent, s-au modificat hotărâri din trecut și paza școlilor nu s-a mai făcut de către societăți private, ci s-a mutat la poliție. Au dus polițiști la școli, deci au luat decizii care dacă ar fi fost făcute cu bună credință nu ar fi dus la ce am văzut acum. Foarte multe persoane angajate au legături de rudenie. Sunt membrii ai unor clanuri, conform unor fotografii, care apar și la PSD, făcând campanie, apoi apar pe urmă angajați în Poliția Locală și atunci, sigur, un astfel de aparat nu ai cum să-l menții în forma asta. Trebuie să te folosești de lege și, în opinia mea, îmi doresc să o separăm din nou, adică să fie poliție independentă.

Știți, dacă e separată, nu se subordonează nimănui și nici așa nu e bine.

Da, se mai discută și o altă posibilitate. Adică, nu poți să ai o Poliție Locală care să semene tot mai mult cu un grup infracțional organizat. Asta se întâmplă de doi-trei ani. Sună că și cum, de fapt, Poliția Locală e un clan, e un grup. Sunt cu siguranță acolo și oameni onești, care își fac treaba. Ori e reformată din temelii și sunt evident mijloacele de a vedea dacă personalul își face treaba, ori o desființezi și o iei de la capăt. Nu ai altă soluție.

Puteți, primarul poate desființa Poliția Locală?

Consiliul Local poate!

Am văzut în programul dumneavoastră că aveți o pagină dedicată Poliției Locale.

Da, pentru că e o problema constantă și dacă oamenii pe care, uite, i-am întâlnit acum în campanie nu mi-ar fi întărit această convingere că acolo lucrurile sunt clar în neregulă și anume polițiștii sunt chemați pentru lucruri firești, e gălăgie sau se ceartă noaptea și deranjează oamenii, aceștia nu mai răspund unor astfel de apeluri. Oamenii spun că-i iau peste picior dacă sună din nou pentru că nu se rezolvă.

Această problemă a non intervenției Poliției Locale este foarte sus pe agenda cetățeanului din Sectorul 4.

Blocul în care locuiesc este foarte apropiat de Parcul Tineretului unde, de curând, o fată care ieșise să alerge a fost violată. Aseară m-a întrebat o vecină, o fată tânără care chiar ieșea cu bicicletă și obișnuiește să alerge, m-a întrebat dacă știu ceva despre asta. M-a întrebat dacă zona urmează să fie mai luminată? Pentru că Poliția Locală unde ea s-a dus și a întrebat nu i-a spus nimic. Vedeți? Astfel de incidente cine trebuie să le rezolve? Poliția Locală.

Din punctul meu de vedere, achizițiile au fost la limita legii...

Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS, Primăria Sector 4, București

Ați spus că sunteți un avocat specializat în achiziții publice. Cum s-au făcut acestea în Sectorul 4 până acum? Care sunt principalele probleme pe care le-ați observat și ce vreți să schimbați?

Din punctul meu de vedere, achizițiile au fost la limita legii pentru că, momentan, nu am suficiente informații pentru a vorbi de fapte penale, dar fiind specializată în acest domeniu am văzut că circuitul a fost asemănător cu companiile de la Capitală, cu campaniile Gabrielei Firea. Domnul primar a folosit structura ADP Sector 4, căreia i-a schimbat numele,  acum se numește compania “Totul Verde” și în ultimii patru ani a mărit bugetul de vreo șase ori la această companie, subordonată Consiliului Local. Consiliul Local este în majoritate PSD, bun. Cum au procedat? Au pus foarte mulți bani în această companie. Apoi, ne-am trezit cu foarte multe achiziții de bunuri, servicii, lucrări, făcute de această companie la costuri enorme. Colegii consilieri de la USR au tot pus întrebări, au fost interpelări în cadrul ședințelor pentru că s-au mai aflat sume, costuri. Am putut să ieșim cu ele pentru acea informare a cetățenilor, dar cam atât. Bineînțeles, primarul vine și spune că a fost licitație - a câștigat ADP Sector 4. Singură companie, ghinion, n-au mai fost alți interesați să câștige comenzi de sute de milioane de lei.

Există următorul paradox, aveți oameni în sector care nu au apă caldă, să zicem, dar care ies în parc și se bucură de fântânile arteziene. Cum reușiți să le spuneți că e mai importantă calitatea vieții lor decât lucrări superficiale făcute tot pe banii lor?

I-am întâlnit în parc. Dar oameni care să fie relaxați și fericiți, dar să nu aibă apă caldă acasă am întâlnit foarte puțini, să știți. Din punctul ăsta de vedere, să zic a unei pături a electoratului există clar o problemă.

SimonaSpatarUSRPLUSPrimarie
Simona Spătaru, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 4, București, într-o campanie electorală desfășurată în mijlocul epidemiei de coronavirus - Foto: Facebook/Simona Spătaru

Aveți pârghiile necesare, pârghii legale, pârghii manageriale pentru a reduce birocrația din primărie?

Da, da, pentru că practic folosești tehnologia. Din ce am discutat cu echipa, cu colegii, folosind tehnologie, multă tehnologie, reduci practic timpul pe care omul îl pierde la ghișeu. Ar trebui să nu mai aibă atâta interacțiune cu tine primărie, cu tine stat pentru orice detaliu și în felul acesta îl ajuți foarte mult.

E adevărat, dar angajatul din primărie știe foarte bine că odată cu tehnologia s-ar putea ca locul lui de muncă să fie în pericol.

Da, dar nu am intrat în politică pentru a face compromisuri de acest gen. Eu așa sper. Sper să avem încrederea acestui electorat care vrea în 2020 să facem o schimbare în foarte multe domenii care au fost abandonate. Deci dacă este nevoie - și sigur va fi nevoie - să micșorăm numărul de oameni, să avem examene, să facem evaluări, să cheltuim mai puțin pe borduri, dar să investim în școli, cred că sunt oameni care vor susține aceste lucruri.

Acum, la sectorul 4, sunt în jur de 800 de angajați pe organigramă. Nu cred sincer că ar fi nevoie de mai mult de 500.

Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS, Primăria Sector 4, București

Primăria este cel mai mare angajator din București. Are 45.000 de oameni. De câți ar fi nevoie la nivelul întregului oraș și de câți ați avea nevoie la Primăria Sector 4?

Acum, la sectorul 4, sunt în jur de 800 de angajați pe organigramă. Nu cred sincer că ar fi nevoie de mai mult de 500. La nivelul Bucureștiului cred că este posibil ca în patru ani să reduci numărul angajaților la jumătate, dar va trebui să faci lucrul acesta în același timp cu investiții enorme în infrastructură, adică să nu mai avem probleme cu apa caldă. Adică, practic, vorbim de o perioada de reconstrucție totală în București și vrem reformare în toate sistemele, chiar și în cel de resurse umane. Probabil o să-îmi spuneți că oamenii se vor simți amenințați de această schimbare…

Cel puțin oamenii care lucrează de mult în aceste structuri ale administrației locale, ei se simt amenințați.

Dar noi vrem să facem și multe locuri de muncă, vreau să fac un parc de investiții, tot în zona de sud, tot în partea adiacentă zonei de construire.

Vă trebuie drumuri dacă vreți să faceți acest lucru...

Da, da, infrastructura trebuie s-o facem noi.

Creând locuri de muncă, cei disponibilizați pot să meargă către un loc de muncă în domeniul privat. Primăria, partea de investiții, va crea peste 10.000 de noi de locuri de muncă, bine plătite.

Mi-e greu să cred că un funcționar din primărie care a lucrat 25 de ani într-un birou în care, în fine, a făcut un efort mai mare sau mai mic, dar a avut un loc călduț de muncă, nu l-a dat nimeni afară, și-a putut angaja câte o rudă, va fi dispus să renunțe la toate aceste privilegii și să lucreze în mediul privat unde clar salariile sunt mai mici. În România trăim un alt paradox în care angajații de la stat sunt mult mai bine plătiți decât cei din mediul privat.

Da, pentru că mediul privat este competitiv și când începi serviciul nimeni nu te tratează decât așa cum e firesc să o facă, de la început, nu te încurajează foarte mult pe zona financiară. Începi cu un salariu mai mic, dar la stat, un funcționar care deja lucrează de 25 de ani în primărie, eu mă aștept, dacă nu iese la pensie, să performeze. Mă aștept ca acel om, într-un mandat nou, să înțeleagă că-și găsește locul în continuare în echipă dacă performează. Evident ar trebui să poată s-o facă după 25 de ani de serviciu.

Am înțeles, deci dumneavoastră spuneți că forța de muncă din primărie ar putea fi redusă cu 30%, iar angajații mai vechi ar trebui să performeze. Ce proiect ați putea implementa în primele trei luni și jumătate de mandat astfel pentru ca oamenii să simtă schimbarea? 

Bun, având în vedere că vine toamna, ce ai putea să faci? Ai putea să iei măsuri ce țin de curățenie stradală, lucruri care nu s-au făcut decât atunci, în pandemie, în lunile martie-aprilie. Să speli străzile, să încerci să înlături praful, acum se mătură și tot praful este ridicat în aer. Poți să faci curățenie cu consecvență. Poți să te asiguri că în primele 100 de zile de mandat nu mai e gunoi lăsat pe stradă așa cum îl lasă acum companiile de salubrizare. La școală se iau măsuri pentru creșterea siguranței copiilor. Dacă serviciul de pază e prin Poliția Locală, atunci te asiguri că nu doarme în post. Siguranța din parcuri și din alte locurile publice e, de asemenea, o prioritate. În primărie, te asiguri că nu mai sunt contracte care se dau pe ochi frumoși e o altă acțiune care se poate implementa în prima parte a mandatului.

Cu asta vă faceți mai mulți dușmani, nu prieteni.

Da, nu cred că mă ajută, da, îmi pare foarte rău, dar asta va trebui să fac. Eu ce am văzut ca avocat? Știți, nu e deloc de vină antreprenorul care vine să ia banii, care vine să concureze pentru un contract. Pentru că pe el, dacă are o problemă cu legea, dacă face lucrul ăsta ilegal, de el se vor ocupa organele competente. Da, bun. Dar altfel, el vine și ia o documentație, dacă contractul acela nu este bine scris în favoarea lucrării publice, în favoarea autorității publice, acest lucru va fi exploatat de către operatorul economic. Și eu, ca persoană privată, nu, dacă nu vorbești atunci când ți se face o lucrare acasă, repari o ușă, dacă nu stabilești concret niște lucruri, domnule repari și sus, repari și jos, nu scrii lucrul asta, atunci rămâi cu ea reparată numai sus, nu?

Exact.

Sau nu spune că dacă o mută mai la dreapta o să mai coste încă 30% în plus. Da, nu apare în contract, dar eu plătesc. Normal că nu plătesc pentru că nu așa am stabilit la început. Deci documentațiile acestea sunt greșite fie pentru că personalul este extrem de prost pregătit, fie că, și aici cred că după 30 de ani nu mai putem fi luați de fraieri, la mijloc e corupție. Deci eu, în momentul acesta, știți, toată lumea zice: trebuie să demonstrezi, dacă spui că e hoție, dacă spui că e corupție trebuie să demonstrezi. Voi face plângeri pentru tot ce găsesc acolo o să fac plângeri cât o să fie nevoie, 50, 100, 200 de plângeri pentru că banii trebuie să se întoarcă înapoi, cumva.

Cum veți comunica cu cetățenii din Sectorul 4 dacă ajungeți la Primărie? Știți, asta e o problemă. Poate părea destul de subiectivă, dar cred că se comunică foarte prost în acest moment cu administrația locală. 

M-am gândit la cum să mă raportez la lucrul acesta pentru că odată ce te apuci și de treabă, comunicarea sigur ajunge pe locul 2. Am vorbit și cu colegii Vlad Voiculescu și Dacian Cioloș, care mi-au spus că în perioada guvernării tehnocrate ce au făcut cu adevărat greșit, dar nu și-au dat seama atunci, a fost comunicarea. Nu și-au dat seama cum să comunice unele dintre măsuri și din lucruri pentru că erau foarte prinși să-și facă treaba. Dar trebuie să comunici ceea ce faci.

Când am încercat să merg la o ședință publică mi s-a spus că cererea nu poate fi primită că nu mai sunt locuri.

Simona Spătaru, candidat PNL-USR-PLUS, Primăria Sector 4, București

Cum reacționează cetățenii din Sectorul 4 în acest moment vizavi de administrația locală?

Când am încercat să merg la o ședință publică mi s-a spus că cererea nu poate fi primită că nu mai sunt locuri. Trebuie să o fac cu 48 de ore înainte și apoi să aștept răspuns. Asta s-a întâmplat. Eu eram la ușa primăriei atunci și este pus gardian la ușa primăriei. Deci tu nici nu știi cum arată primăria. Urci la etaj într-un mall, în Grand Arena, ajungi la etajul 2 și vezi acolo că scrie  Primăria Sectorului 4. Asta e tot. Ai registratură și ai gardianul. La registratură poți să lași hârtiile, în rest nu știi și nu vezi absolut nimic.

Și de ce credeți că mulți oameni acceptă această situație? De ce nu sunt interesați să participe?

Uitați, vă spun ce mi-a spus acum vreo trei zile, la Piața Sudului, o doamnă care a fost gardian și care acum a fost relocată ca gardian public. Ea mi-a spus: “Doamnă, știți ce se întâmplă, de ce stau acolo, în mall? Sediul vechi al primăriei e gata. Clădirea a fost refăcută deci ar putea să se mute acolo. Stau pentru că fac o grămadă de nereguli. Acolo, cine intră, intră în mall, nu-l vede nimeni. Intră cu un dosar de autorizare, iese instantaneu cu el rezolvat. Nu-l poate vedea nimeni”.

Ne apropiem de sfârșitul interviului și aș vrea să vă întreb care e mesajul pe care vreți să-l transmiteți oamenilor prin care să-i determinați să iasă din casă în ziua de 27 septembrie și să voteze schimbarea administrației din Sectorul 4?

Cred că suntem în acest moment la punctul în care oamenii care au avut până acum voce, care au ieșit pe stradă, care au protestat, care au urmărit toate aceste lucruri întâmplate în România, vor să-și ia viață în propriile mâini, să facă o schimbare reală. Punctul de cotitură este 2020. Dacă ei nu fac schimbarea, nu văd cum am mai putea peste alți patru ani sau peste alți opt ani să mai avem încredere că suntem aici.

Problema este că aceste alegeri se desfășoară într-un context total nou, necunoscut.

Și un singur tur.

Un singur tur, ceea ce este o anomalie a democrației din România vizavi de alegerile locale, dar suntem și în mijlocul epidemiei. Avem un număr mare de cazuri în fiecare zi. Problema este că sunt foarte mulți oameni care se vor gândi că ieșirea la vot poate însemna un risc. Ce ar trebui să facă? Ce le spuneți?

Sunt măsuri de siguranță luate, iar purtarea unei măști, păstrarea unei distanțe de doi metri de o altă persoană vă protejează. Și din punctul ăsta de vedere nu ar trebui să ne temem mai mult decât ne temem când coborâm din bloc la chioșcul de lângă casă să luăm o pâine. Deci, consider că, eu așa mă raportez la electorat în acest moment, că suntem niște oameni corecți cu noi înșine când luăm în calcul acest risc. Din moment ce oricum avem și o altă viață, ne expunem, în transportul public, când mergem într-o vizită, când coborâm la cumpărături, deci în toate aceste momente suntem expuși în mod firesc la acest virus ar trebui să ne protejăm cum o facem de obicei și să ieșim la vot.

Credeți că aceste alegeri trebuiau amânate?

Eu nu am competențe să pot să fac o evaluare din punct de vedere al riscului sanitar. Să-mi dau seama dacă contactul va fi prea mare între oameni. Dar o bună organizare - și eu pe asta mă bazez astfel încât oamenii să nu fie foarte apropiați - va diminua mult acest risc de care spuneți. Nu cred că asta va putea să fie o piedică, adică locuitorul din Sectorul 4 la asta să se gândească, că asta l-a împiedicat să voteze. Cred că trebuie să se gândească că trebuie să facă mai multe pentru el, pentru copii, pentru ce urmează 20-30 de ani încolo. Foarte multă risipă a banului public până acum, foarte multă corupție și toate aceste lucruri în 30 de ani ne-au adus la 5 milioane de oameni plecați din țară, ne-au adus să avem salarii mici, unele dintre cele mai mici din Europa și nu avem vreun orizont de îmbunătățire. Ne-a adus să nu avem suficiente grădinițe, creșe și școli. Toate, toate la acest moment dotate insuficient cu echipamente. La noi, la școală nu există sitem de a viziona, de a urmări cursurile online. În Sectorul 4 încă se discută despre un laptop, despre o tabletă. Cine să o dea, cine să o cumpere, știți? Sectorul 4 din București. Ce să spun eu de unde trăiește bunica mea, ce se întâmplă acolo în Neamț? Ce să spun despre ce se întâmplă acolo? Și atunci dacă oamenii nu văd lucrurile acestea, nu le simt și nu fac ei înșiși acest proces de gândire, să se miște și să schimbe. E vorba de 10 minute din viața lor. În 27 septembrie nu pleci din București, vii și votezi. 10 minute, atât îți ia!

Simona Spătaru este un om căruia îi pasă de cei din jurul său și care, prin intermediul profesiei sale, a adus în societatea noastră un pic mai multă dreptate. Simona Spătaru este un om ca noi, un om care muncește, care plătește taxe și impozite, care a reușit să facă lucruri și să strângă echipe în jurul său, o mamă dedicată și un om care, la fel ca noi, își dorește mai mult de la administrația publică locală. Am toată încrederea că Simona Spătaru poate schimba fața Sectorului 4!

Vlad Voiculescu

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇