Negocierile SUA-Rusia de la Geneva se vor ține fără UE la masă

Negocierile SUA-Rusia de la Geneva se vor ține fără UE la masă

Uniunea Europeană vrea să participe direct la negocierile dintre SUA şi Rusia pe tema garanţiilor de securitate, afirmă Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, în contextul în care Administraţia Joseph Biden a semnalat că reuniunea se va derula în format bilateral.

Noi nu vrem şi nu putem să fim spectatori de la distanţă, să fie luate decizii fără participarea noastră. Dacă Moscova vrea să discute în ianuarie despre arhitectura de securitate a Europei şi despre garanţiile de securitate, aceasta nu este o problemă care să ţină doar de Statele Unite şi Rusia. Uniunea Europeană trebuie să fie prezentă la aceste negocieri, unele negocieri au sens doar dacă se derulează în strânsă coordonare şi prin participarea Europei”, a afirmat miercuri Josep Borrell, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt.

ADVERTISING

Negocierile dintre Statele Unite şi Rusia vor începe în 10 ianuarie, în oraşul elveţian Geneva. Însă, deşi iniţial a semnalat că nu va negocia cu Rusia în lipsa partenerilor europeni din cadrul NATO, acum Administraţia de la Washington a transmis că, în etapa iniţială, reuniunea se va derula în format bilateral.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a subliniat că Washingtonul va fi „transparent şi solidar” cu aliaţii europeni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇