Ministerul Justiției anunță că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag valoric pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei.
”Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Totodată, Ministerul Justiției subliniază că nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Potrivit instituției, în legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede:
”a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”;
b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.””
Coaliția susține propunerea
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat că propunerea Ministerului Justiţiei va fi susţinută. El a adăugat că liderul deputaţilor PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, a fost mandatat să depună acest amendament în numele liberalilor.
"În această seară, am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Naţional Liberal, în vederea susţinerii şi adoptării lui", a scris Ciucă pe Facebook.
Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că propunerea făcută de reprezentanţii Ministerului Justiţiei va fi susţinută de coaliţia de guvernare.
”Am luat act de răspunsul Ministerului Justiţiei la solicitarea pe care am făcut-o şi de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce priveşte abuzul în serviciu. Am discutat şi cu premierul Ciucă şi ne vom însuşi amendamentele la această lege”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri seară, într-o postare pe Facebook.
Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.
Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul intră acum în dezbateri la Camera Deputaților.
Amintim că celebra Ordonanţă 13 din 2017, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă în epoca Dragnea, stabilea dezincriminarea abuzului în serviciu când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei, aşadar actuala coaliţie a mers chiar mai departe cu acest prag.
În plus, dacă această lege ar fi fost adoptată la vremea când a fost condamnat, Liviu Dragnea ar fi scăpat de închisoare, pentru că prejudiciul în dosarul referitor la angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este mult sub pragul de 250.000 de lei.
Cine cum a votat
Proiectul actual de lege pentru modificarea Codului Penal a fost inițiat de Guvern la sfârșitul anului 2022 şi a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 11 abțineri.
Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat toţi „pentru”, în timp ce senatorii USR şi neafiliaţi (printre care Diana Şoşoacă) au votat „împotrivă”. AUR s-a abținut. Iată lista nominală de vot.
După ce senatorii PSD au votat proiectul, Marcel Ciolacu a pasat responsabilitatea la PNL. Acesta i-a cerut ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să prezinte public ”o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu”.
Kovesi vrea să sesizeze CE
Parchetul European (EPPO) va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul care dezincriminează abuzul în serviciu sub 50.000 de euro trece și de Camera Deputaților, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru SpotMedia.ro.
Procurorul-șef al Parchetului European subliniază că dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.
”EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.
Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.
Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”, a precizat Laura Codruța Kovesi.