Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a criticat miercuri acordul încheiat între Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta), socialişti şi liberali pentru a-şi împărţi principalele trei funcţii din structurile UE, acuzând că ignoră dorinţele exprimate de votanţi la recentele alegeri europarlamentare.
Conform acordului convenit înaintea summit-ului din această săptămână, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îşi va păstra postul, fostul premier socialist portughez Antonio Costa va fi preşedintele Consiliului European, iar premierului eston, liberala Kaja Kallas, îi va reveni funcţia de şef al diplomaţiei UE.
Cele trei facţiuni dispun de voturi pentru a trece acest pachet prin Consiliul liderilor UE. Însă un nou mandat pentru Ursula von der Leyen are nevoie de aprobare în Parlamentul European, unde este probabil că îi va fi necesar un sprijin mai larg, relatează ANSA şi Reuters.
„Greşeala ce este pe punctul de a fi făcută, prin impunerea logicii unei majorităţi fragile ce este probabil destinată să aibă dificultăţi în timpul legislaturii (euro) parlamentare, este o greşeală majoră, nu pentru centru-dreapta sau pentru Italia, ci pentru o Europă care nu pare să înţeleagă provocările cu care se confruntă, sau, dacă le înţelege, preferă în orice caz să acorde prioritate altor lucruri”, a spus Meloni, preşedintele grupului Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), din care face parte partidul ei Fraţii Italiei (FdI), dar şi AUR.
"Dacă vrem să facem un bun serviciu Europei şi credibilităţii sale, trebuie să arătăm că am înţeles erorile trecutului şi avem cea mai mare consideraţie pentru cetăţeni, care cer o Europă mai concretă, mai puţin ideologică", a adăugat ea, într-un discurs în Camera Deputaţilor din Italia.
"Nu mi se pare că a apărut până acum o disponibilitate de a se ţine cont de ceea ce au spus cetăţenii la urne", a mai declarat Meloni, insistând că partidele care şi-au crescut sprijinul politic la recentele alegeri trebuie luate în considerare la negocieri.
Partidul său, care este şi principala forţă din grupul ERC, a obţinut cele mai multe voturi în Italia. O tendinţă de orientare spre dreapta s-a constatat şi în Franţa şi Germania, unde partidele aflate la guvernare au suferit înfrângeri grele.
Acordul va fi supus spre confirmare la summit-ul liderilor UE, care va începe joi la Bruxelles. Dacă va fi aprobat, ar însemna o continuitate cu trecutul, facţiunile pro-UE urmând să păstreze puterea, în pofida unei creşteri a sprijinului pentru partidele eurosceptice şi de extremă dreapta la recentele alegeri pentru Parlamentul European.
Potrivit unor diplomaţi, von der Leyen i-ar putea cere sprijinul lui Meloni oferind Italiei un portofoliu puternic în noua Comisie Europeană.